Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ....''SEVERNA MAKEDONJA'' !!!

Αθήνα και Σκόπια σύμφωνα με πληροφορίες συγκλίνουν τελευταία στο όνομα "Severna Makedonja", ενιαίο και αμετάφραστο.
Στα ελληνικά, "Severna Makedonja" σημαίνει Βόρεια Μακεδονία.
Ωστόσο, βασικο ζητούμενο παραμένει να συνεκτιμήσει τα δεδομένα η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, ώστε να καταλήξει εάν μπορεί να περάσει την συμφωνία στη χώρα του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γλώσσα που ομιλούν οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα αποκαλείται ''Μακεδονική'' θυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει σε αυτό τόν όρο από το 1977, με πρωθυπουργό τότε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με την διευκρίνιιση ότι πρόκειται πάντως για σλαβική γλώσσα.
Η υποκοότητα θα αναφέρεται ως "Βόρεια Μακεδονία", ενώ στην εθνότητα καταγράφεται "μακεδονικό έθνος".
Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει αυτό που για τόσες δεκαετίες έχει εργαλειοποιηθεί από γείτονες χώρες που είχαν βλέψεις στην Μακεδονία, τη μία Μακεδονία, την κάποτε πολυπολιτισμική αλλά με διαχρονική σταθερά το ελληνικό της στοιχείο ''Μακεδονία''.
Συναινεί δηλαδή στη νέα απόπειρα οικοδόμησης έθνους.

Υπάρχει μακεδονική γλώσσα, έθνος, ταυτότητα πάνω στην οποία να ευσταθεί το κράτος των Σκοπίων;
Όχι και πάλι όχι.
Η σλαβομακεδονική υπήρχε και υπάρχει. Υπήρχε ως ιδίωμα της βουλγαρικής με προσμίξεις από άλλες σλαβικές γλώσσες. Αυτό είναι όλο. Και για αυτό το λόγο οι Σκοπιανοί συχνά κατά το παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο του βουλγαρικού επεκτατισμού.
Η ουσία είναι όμως μία. Ο πληθυσμός των Σκοπίων αποτελείται κυρίως από μια βουλγαρικής καταγωγής πλειονότητα και μια αλβανικής καταγωγής μειονότητα. Δεν αποτελεί έθνος κι όσο κι αν προσπάθησαν κάποιοι κατά το παρελθόν και συνεχίζουν να το προσπαθούν και τώρα, έθνος δε θα γίνει ποτέ.
Τα ψεύδη και οι παραχαράξεις δεν μπορούν να θεμελιώσουν έθνος. Μόνο η πραγματική ιστορία μπορεί. Μπορούν να θεμελιώσουν «κράτος», αλλά όχι έθνος.
Και για αυτό ας προσέξουν, όσοι πρόθυμα θέλουν να κάνουν χάρες στα κοινά αφεντικά, τους Γερμανούς και τους Αμερικάνους, ξεπουλώντας και την ιστορία της Μακεδονίας.
Γιατί όποιος ξεπουλά την ιστορία, ξεπουλά και το μέλλον.
Και τότε δεν έχουμε καμία τύχη πλέον, όχι μόνο σαν χώρα, αλλά και σαν λαός. Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: