Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΛΕΕΙ Η ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ. ΤΑΒΑΝΙ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ. ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ 180.4% !!!

Οι συνέπειες του πακέτου διάσωσης δεν θα τελειώσουν την ημέρα που θα τελειώσει και το ίδιο το πρόγραμμα, σημείωσε η Άνγκέλα Μέρκελ, σήμερα Παρασκευή, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου. 
Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο πως «δεν μιλήσαμε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν την ανακοίνωση του μέτρου για το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες». Η Α. Μέρκελ αναφέρθηκε και στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο λέγοντας ότι «μπορεί το πρόγραμμα να τελειώνει την 20η Αυγούστου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα τελειώσουν την ίδια ημέρα».
Μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος ερωτήθηκε γιατί υπάρχει αυτή η δυσπιστία έναντι της Ελλάδας, η οποία εκφράζεται με τα υψηλά πλεονάσματα που ζητούνται για τα επόμενα χρόνια. Η Α. Μέρκελ υποστήριξε ότι εάν η Ελλάδα δεν έχει πλεονάσματα θα είναι αδύνατο να μειώσει το επίπεδο του χρέους της κάτι το οποίο είναι και το ζητούμενο.
«Λάβαμε μέτρα για να διασφαλιστεί η μείωση του χρέους και υπό αυτή την έννοια εκτίμησε πως «πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος. Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανήλθε στο 180,4% του ΑΕΠ (322,568 δισ. ευρώ) το πρώτο τρίμηνο του 2018, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,907 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. ( Εδώ να σημειωθεί ότι μπήκαμε σε μνημόνιο με το χρέος στο 126,8% του ΑΕΠ γιατί δεν ήταν βιώσιμο). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο τρίμηνο του 2018, η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ (180,4% του ΑΕΠ) και ακολουθούν η Ιταλία (133,4%), η Πορτογαλία (126,4%) και το Βέλγιο (106,3%). Το χαμηλότερο επίπεδο δημόσιου χρέους κατέγραψαν η Εσθονία (8,7%), το Λουξεμβούργο (22,2%) και η Βουλγαρία (24,1%). Σε σχέση με ένα χρόνο πριν (το πρώτο τρίμηνο του 2017), μόνο η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση του δημόσιου χρέους (+2,7 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι αυξημένο κατά 11,907 δισ. ευρώ), ενώ 27 κράτη-μέλη κατέγραψαν μείωση του δημόσιου χρέους με τη μεγαλύτερη στην Κύπρο (-11,3 ποσοστιαίες μονάδες), στην Ιρλανδία (-6,5 ποσοστιαίες μονάδες), στην Κροατία (-6,4 ποσοστιαίες μονάδες), στο Μάλτα (-6,2) και στη Σλοβενία (-5,3).

Δεν υπάρχουν σχόλια: