Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ !!!

Την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο έχει δρομολογήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», κατηγορώντας τους για απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, καθώς και για προσπάθεια χρηματισμού κρατικών λειτουργών.
Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η εφημερίδα αναφέρει πως η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων - ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ - και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα,Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΛΑΔΑ ΡΩΣΙΑ «οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας». Η Μόσχα δεσμεύθηκε να απαντήσει άμεσα. Η χρονική συγκυρία που δημοσιοποιήθηκε η είδηση είναι σημειολογικά αξιοσημείωτη. Συνέπεσε με την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου η πΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για έναρξη των διαδικασιών ένταξης στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.  Άλλωστε, μην ξεχνάμε οτι το σημερινό νέο έρχεται λίγες ώρες μετά από το περίφημο τηλεφώνημα Λαβρόφ στον Έλληνα Υπ.Εξ. που φέρεται να εμπεριείχε απειλή της Ρωσίας έναντι της Ελλάδος για ρωσικό μπλοκάρισμα της Συμφωνίας των Πρεσπών στον ΟΗΕ.
Αν και οι διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η απόφαση της Αθήνας «συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση» της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, είναι σαφές ότι η υπόθεση αντανακλά τους οξυμένους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στην περιοχή, τη μετατροπή της Ελλάδας σε σημαιοφόρο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και την προσπάθεια να αναχαιτιστεί κάθε ρωσική επιρροή στην περιοχή. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, το δημοσίευμα κάνει λόγο για «υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή».Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΛΑΔΑ ΡΩΣΙΑ
Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί τη Μόσχα για «προσπάθεια παρέμβασης στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την πΓΔΜ», καθώς και για «παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να απελαύνει διπλωμάτες κρατών που ασκούν επιρροή υπέρ της χώρας τους στην Ελλάδα, με νόμιμα ή και με παράνομα μέσα, πιθανότατα στην πρεσβεία των ΗΠΑ θα έμεναν μόνο οι υπάλληλοι security και στην πρεσβεία της Γερμανίας ίσως το βοηθητικό προσωπικό.Αποτέλεσμα εικόνας για απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών Παρόμοια τύχη δε θα είχαν και πλείστες άλλες πρεσβείες όπως του Ισραήλ, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, οι εν Ελλάδι ευρωπαϊκές αρχές κλπ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση, υποστηρίζοντας πως «διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων» επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιον Όρος.Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΛΑΔΑ ΡΩΣΙΑ Ακόμη κάνουν λόγο για «απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών», η οποία απέτυχε. Κατά την άποψή μας, εάν εν τέλει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόθεση του ΥΠ.ΕΞ. θα είναι τόσο ανεξήγητη, όσο και ανώφελη. Μας προκαλεί εντύπωση δε το γεγονός ότι λαμβάνονται ενδεχομένως αποφάσεις από την Αθήνα, χωρίς να υπολογίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια το κόστος για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, ( ΑΙΓΑΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ ) ενώ από την άλλη το προσδοκώμενο όφελος από μια τέτοια ενέργεια θα είναι περιορισμένο έως και μηδαμινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: