Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ....ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΚΙΝΕΤΑ - ΜΑΤΙ - ΡΑΦΗΝΑ !!! [ video ]

Συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με παρεμβάσεις στη Βουλή στις 23 Μάη, στις 7 και τις 15 Ιούνη για να παρθούν μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών. Ομως, η κυβέρνηση καθησύχαζε…
«Η χώρα μας διαθέτει έναν δασοπυροσβεστικό μηχανισμό που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν (…) με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτή τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα, δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου».
Η παραπάνω φράση δεν είναι ένα κακόγουστο αστείο…
Είναι μία φράση που προκαλεί οργή και αγανάκτηση.
Γιατί είναι τα λόγια του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, στις 7 Ιούνη 2018. Ενάμιση μήνα πριν ο πύρινος όλεθρος σκορπίσει το θάνατο στην Ανατολική Αττική.

Η απάντηση της κυβέρνησης                 
Στις 15 Ιούνη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μεταβιβάζει στη Βουλή γραπτή απάντηση στους προβληματισμούς που έχει εκφράσει το ΚΚΕ και αναφέρει:

«Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού και συνεκτικού σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών όσο και για την πλήρη ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενόψει και της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, μέσω της ενίσχυσής του με αξιόμαχο πυροσβεστικό προσωπικό και τα απαιτούμενα μέσα».

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 7 Ιούνη, όπως αναφέραμε παραπάνω, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής γίνεται συνεδρίαση με θέμα: «Σχέδιο πολιτικής προστασίας στις Περιφέρειες».
Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέδειξε τα προβλήματα με τον πεπαλαιωμένο στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις και την τεράστια μείωση των κονδυλίων για την προστασία των δασών, καθώς αντιστοιχούν μόλις στο 0,035% του κρατικού προϋπολογισμού.
Και αναρωτιέται:
«Πώς μπορείτε, λοιπόν, με τέτοια μειωμένα κονδύλια να ανταποκριθείτε σε αυτό το μεγάλο έργο, που πρέπει να επιτελεστεί, προκειμένου να υπάρχει η ασφάλεια των πολιτών και της ζωής τους, αλλά και της περιουσίας τους;».

«Στην Αττική όλα είναι τέλεια…»

Και εδώ έρχεται το αποκορύφωμα. Στην απάντησή του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκης, λέει:Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ
«Η χώρα μας διαθέτει ένα δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν […] με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτή τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου».
Ο Αναπληρωτής Υπ. Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας με τη Περιφεριάρχη Αττικής Ρένα Δούρου

Όμως, το θέμα δεν σταματά εδώ. Καθώς αυτές οι απαντήσεις επέτειναν τις ανησυχίες, το ΚΚΕ επανήλθε.
Μετατρέπει την Ερώτηση που είχε καταθέσει στις 23 Μάη κι αναφέραμε παραπάνω, σε Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στην Ολομέλεια στις 21 Ιούνη.
Στη συζήτηση ο Χρ. Κατσώτης ρωτά ξανά με επιμονή:Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ
«Τι μέτρα θα πάρετε ως κυβέρνηση για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την εκδήλωση πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο;».
Και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Τόσκας, απαντά:
«Το Πυροσβεστικό Σώμα τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει τελείως όψη, δυνατότητες».
Όλα αυτά, για την Αττική, η κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία τα λένε στις 7 Ιούνη!
Δηλαδή, ενάμιση μήνα πριν από την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι και την καταστροφική πυρκαγιά στην Κινέτα....
Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: