Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ !!!

Το τελευταίο διάστημα τα Βαλκάνια μυρίζουν πάλι μπαρούτι και το παιχνίδι με τη φωτιά στην περιοχή επαναφέρει φόβους και εφιαλτικές μνήμες. Στο επίκεντρο βρίσκεται το θέμα του Κοσόβου. Την περασμένη εβδομάδα πληροφορίες από ΜΜΕ του Κοσόβου ανέφεραν πως ΗΠΑ και Ρωσία, στη σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι, συμφώνησαν στο ενδεχόμενο διχοτόμησης του ως επίλυση στη χρόνια διαμάχη με τη Σερβία. Πρόκειται για ένα σενάριο που στο παρελθόν οι ΗΠΑ το απέρριπταν κατηγορηματικά.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα GPF, που εξειδικεύεται σε γεωστρατηγικά θέματα, η Gazeta Express του Κοσόβου ανέφερε πως ΗΠΑ και Ρωσία κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει την παράδοση εδαφών στη Σερβία με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της χώρας. Δηλαδή ανταλλαγή εδαφών με ειρήνη.
Η διαρροή της πληροφορίας προκάλεσε «συναγερμό» καθώς οι επίσημες δηλώσεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν τους εν λόγω σχεδιασμούς.Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΑΛΚΑΝΙΑ Πρώτα ήρθε η δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντελαουί, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στην διαδικασία οριστικής επίλυσης του ζητήματος. Λίγες ημέρες αργότερα ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «δεν βλέπει καλύτερη λύση από την διαίρεση του Κοσόβου. Μια λύση που θα εξασφαλίζει την ένωση με τη Σερβία όχι μόνο του βορείου Κοσόβου αλλά, εάν καταστεί δυνατό, και άλλων περιοχών όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία». Μάλιστα εκτίμησε πως «η χρονική στιγμή για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου είναι κατάλληλη όσο ποτέ άλλοτε».
Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι, σχολιάζοντας τη δήλωση του αμερικανού πρέσβη, διεμήνυσε πως «κάθε ιδέα για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία, που θα οδηγούσε στην διαίρεση του Κοσόβου, θα σήμαινε πόλεμο». Ο Ράμους Χαραντινάι επισήμανε ότι είναι επικίνδυνο να γίνεται λόγος για μια τέτοια λύση. «Όποιος αναφέρεται στην διαίρεση, το μοίρασμα εδαφών, κάνει λάθος, και θα προκαλέσει τραγωδία στα Βαλκάνια» τόνισε.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: