Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΑΙ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΟΤΟΝΤΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΛΕΕΙ Η ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ !!!

Πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, και τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος και η Ροτόντα βρίσκονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 μεταβιβαζομένων στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. ακινήτων, τα οποία εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Αναμενόμενη και η νέα αντίδραση του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων, που ζητά ρητά με σημερινή ανακοίνωσή του νέα υπουργική απόφαση, που να διασφαλίζει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας, αποσαφηνίζοντας τις σημερινές γκρίζες ζώνες που δημιουργούν οι προηγούμενες εκδοθείσες πράξεις (ΦΕΚ 2317/Β/19-6-2018, ΦΕΚ 2320/Β/1906-2018).
"Παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ο Σ.Ε.Α. ως «κινδυνολογών» και να υποβαθμιστεί το θέμα, στην πραγματικότητα οι απαντήσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του ΥΠ.ΟΙΚ. επιβεβαιώνουν όσα επεσήμανε εξαρχής ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, κτήρια αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλα που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία, συμπεριλαμβάνονταν, ως μη όφειλαν, στη λίστα των ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν στο λεγόμενο Υπερταμείο", σημειώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ρίχνοντας αιχμές κατά της Μυρσίνης Ζορμπά, που έκανε λόγο για «κινδυνολογίες», επιμένοντας ότι μόνη λύση είναι να διασφαλιστεί θεσμικά η εξαίρεση όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των ακινήτων που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Υπουργείου Πολιτισμού, από τη μεταβίβαση οποιουδήποτε δικαιώματος επί αυτών προς την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., είναι μια νέα Υπουργική Απόφαση ή Υπουργικές Αποφάσεις.
ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΛΕΕΙ Η ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Στο μεταξύ, ως κεραυνός εν αιθρία "έσκασε" η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, με την οποία κατονομάζεται η Λυδία Κονιόρδου ως υπαίτια του αλαλούμ που προέκυψε με τις λίστες, καθώς τις κατάρτησε την περίοδο που ήταν υπουργός. "Υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε πρώτα μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν το ξέρω", ανέφερε για τη σύνταξη του καταλόγου το 2016 η Μ.Ζορμπά .

"Και ο νόμος και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον υπέγραψε, θεωρώ ότι δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανένα αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα χώρο που ανήκει σε πολιτιστική κληρονομιά και η οποία προστατεύεται συνταγματικά. Δημιουργήθηκε μια αίσθηση ανασφάλειας. Δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, υπάρχει ένα κενό με το κτηματολόγιο που δεν ολοκληρώνεται. Εκεί πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας γιατί είναι έργο υποδομής" κατέληξε η υπουργός.
Αν δεν κατάλαβες για έναν αιώνα εάν δεν αποπληρώνονται τα δάνεια θα δίνονται στους δανειστές μνημεία.

Η εκχώρηση – επιδρομή στην δημόσια περιουσία του τόπου αποτελεί υλοποίηση του ''προαπαιτούμενου'' της δανειακής σύμβασης, που ψηφίστηκε τον Ιούνιο από τη Βουλή.
Δες το σχετικό Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων  

Δεν υπάρχουν σχόλια: