Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

ΓΑΛΛΙΑ : ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΚΡΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΛΑΟ !!!

Για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται τα ''Κίτρινα Γιλέκα'' στη Γαλλία, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει πράξει αρκετά για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, να ανταποκριθεί στις ανησυχίες τους. Η εντεινόμενη δυσφορία καθιστά αβέβαιο το μέλλον του Ζεράρ Φιλίπ στην πρωθυπουργία, αλλά και του ίδιου του πρόεδρου, Εμανουέλ Μακρόν.
Χθες, σύμφωνα με τον οριστικό απολογισμό, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.730 προσαγωγές ανά τη Γαλλία (οι περισσότερες εξ αυτών στο Παρίσι) από τις οποίες οι 1.220 κατέληξαν σε κράτηση των προσαχθέντων. Οι διαδηλωτές σε όλη την επικράτεια εκτιμούνται σε 136.000.
Περισσότεροι από 120 ήταν οι τραυματίες. Χθες ο πρωθυπουργός Φιλίπ απηύθυνε κάλεσμα ''εθνικής ενότητας''. Ωστόσο δεν φαίνεται να συγκίνησε τους οργανωτές του κινήματος, που ζητούν παραίτηση Μακρόν και προαναγγέλουν την ''Πέμπτη Πράξη'' το επόμενο Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου. 
Ο αναβρασμός που επικρατεί στη Γαλλία προκαλεί έντονο προβληματισμό συνολικά στην Ευρώπη, που βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε κρίσιμο σταυροδρόμι, έχοντας μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς, το Brexit και την αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών.

Διάγγελμα προς το Έθνος θα κάνει ο Μακρόν

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα «απευθυνθεί στο Έθνος» απόψε στις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος), γνωστοποίησε την Κυριακή το Ελιζέ, στον απόηχο της τέταρτης κατά σειρά μαζικής διαδήλωσης των ''κίτρινων γιλέκων''. Το προεδρικό μέγαρο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την αναμενόμενη παρέμβαση.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που θα δεχθεί σήμερα κοινωνικούς εταίρους και βουλευτές, αναμένεται να ανακοινώσει ''συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα'' για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Μιριέλ Πενικό.
Σημειώνεται ότι τις δηλώσεις του προέδρου περιμένει εναγωνίως σύσσωμος ο γαλλικός λαός, μαζί με τα "κίτρινα γιλέκα", που ελπίζουν ότι ο Μακρόν θα δεσμευτεί για άμεσες πράξεις, θα δώσει άμεσες λύσεις και θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στη φορολογία, έτσι ώστε να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των Γάλλων σε αξιοπρεπή επίπεδα. Οι Γάλλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να καλύψει το κόστος για μεγαλόπνοα μακροπρόθεσμα σχέδιά του για το κλίμα, το έλλειμμα ή την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας από αυτούς που διαθέτουν χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: