Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ : ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΡΟΥΧΑ !!! [ video ]

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, ο σύνθετης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Στέλιος Βαμβακάρης.Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στο Γ’ Νεκροταφείο.
Ο Στέλιος Βαμβακάρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947 και ήταν γιος του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη. Δίπλα στον πατέρα του, από μικρή ηλικία, έγινε επαγγελματίας μουσικός. Συνεργάστηκε με σημαντικούς εκπροσώπους του ρεμπέτικου τραγουδιού, όπως ο Τσιτσάνης, ο Παπαϊωάννου, ο Παγιουμτζής, ο Περπινιάδης,  καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας.
Ο Στέλιος Βαμβακάρης εκτός από την εξαιρετική δουλειά του ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, ο Στέλιος Βαμβακάρης ασχολήθηκε με τη συνάφεια και τις ομοιότητες (μουσικά και κοινωνικά) των αμερικάνικων blues και του ρεμπέτικου. Με διαφορετικά κουρδίσματα του τρίχορδου μπουζουκιού, τα ντουζένια, έγραψε τραγούδια με ένα ιδιαίτερο κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και blues.
 Στις 24 Σεπτέμβρίου του 1988 ηχογράφησε με τον Louisiana Red το δισκο/CD «Το μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο» που περιέχει 8 blues κομμάτια με μπουζούκι και μπαγλαμά. Το 1994 έγραψε μουσική για τον δίσκο Ρομαντικοί Παραβάτες – Η Φαντασία στην Εξουσία ο οποίος ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του. Η καλλιτεχνική αξία το έχει αναγνωριστεί και από τη διεθνή blues κοινότητα. Σε φεστιβάλ της πόλης Φάλον (Σουηδία) έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ και το 2003, στο φεστιβάλ World Got The Blues στο Λονδίνο με τον Taj Mahal και την Cesaria Evora. To 2010 έπαιξε στο Palais des Beaux Arts στο Βέλγιο μπροστά σε δύο χιλιάδες άτομα στο φεστιβάλ Balkan Trafik
Τα βιογραφικά στοιχεία είναι από την ιστοσελίδα steliosvamvakaris.gr όπου μπορείτε να διαβάσετε για το έργο του Στέλιου Βαμβακάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: