Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ !!!

Μία πολύ χρήσιμη ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα έκανε ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου, θυμίζοντας ότι από το 2016 έχει συγκροτηθεί Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας, στο πλαίσιο του Συνηγόρου του Πολίτη. Ένας φορέας στον οποίον μπορούν να απευθύνονται τα θύματα αστυνομικής βίας και βαρβαρότητας και με υποχρέωση να συντάξει πόρισμα εντός 3 μηνών.
Ολόκληρη η ανάρτηση του πρώην Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
Το 2016 συγκροτήθηκε Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας (ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική, Λιμενικό) και τις φυλακές.
Αυτό έγινε με πρωτοβουλία και συντονισμό της (καταργηθείσας από τον Ιούλιο 2019) Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που οδήγησε σε νομοθετική παρέμβαση των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη.
Για λόγους διαφάνειας, λειτουργικής ανεξαρτησίας και αποτελεσματικότητας ο Μηχανισμός συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του Συνηγόρου του Πολίτη και επιλαμβάνεται σχετικών υποθέσεων: α) ύστερα από καταγγελία, β) αυτοβούλως, γ) μετά από παραπομπή της υπόθεσης από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό ή Γενικό Γραμματέα.
Οι υποθέσεις μπορούν να αφορούν:
α. βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας,
β. παράνομες εκ προθέσεως προσβολές κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας ή υγείας ή της προσωπικής ή γενετήσιας ελευθερίας,
γ. παράνομη χρήση πυροβόλου όπλου και
δ. παράνομη συμπεριφορά για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι διενεργήθηκε με ρατσιστικό κίνητρο.

Να σημειωθεί ότι προβλέφθηκε και η υποστήριξη του Μηχανισμού με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Μα γιατί κλιμακώνονται επικίνδυνα αυτές τις μέρες οι πράξεις αυθαιρεσίας από άντρες της ΕΛΑΣ. Τα θύματα και οι συνήγοροί τους έχει νόημα να απευθύνονται και στον Συνήγορο του Πολίτη και να ζητούν τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Να σημειωθεί ότι αφ’ ης στιγμής αναλάβει τη διερεύνηση μιας υπόθεσης αυθαιρεσίας ο Συνήγορος του Πολίτη εντός 3 μηνών οφείλει να συντάξει πόρισμα. Από το πόρισμα αυτό τα Πειθαρχικά Όργανα της εκάστοτε υπηρεσίας μόνο με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία μπορούν να αποκλίνουν.
Διαδώστε την πληροφορία - εάν το κρίνετε σκόπιμο - μαζί με στοιχεία επικοινωνίας του Συνηγόρου.
Χαλκοκονδύλη 17
Τ.Κ. 104 32 Αθήνα
press@synigoros.gr
(+30) 213 1306 600

Δεν υπάρχουν σχόλια: