Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

ΠΑΤΡΑ : ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΛΕΤΙΔΗ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΝΟ !!! [ video ]

ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ : Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα για τη διέλευση του σιδηρόδρομου από την Πάτρα κατά τη σημερινή συνάντηση του δημάρχου Κ. Πελετίδη με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κ. Καραμανλή.
Ο Υπουργός επέμεινε στις γνωστές θέσεις του για μερική υπογειοποίηση στον κεντρικό ιστό της πόλης, δηλαδή από Αγ.Διονύσιο μέχρι Αγ.Ανδρέα και επίγεια διέλευση σε όλη την υπόλοιπη διαδρομή.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος ανέπτυξε τα επιχειρήματα της πόλης και ζήτησε από τον Κ. Καραμανλή να υιοθετήσει τη λύση της υπογειοποίησης από το Ρίο ως το νέο λιμάνι, την απρόσκοπτη λειτουργία του Προαστιακού, αλλά και το γραμμικό πάρκο μήκους 6 χλμ.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, ο Υπουργός ήταν αρνητικός στην απαίτηση της πόλης, προφασιζόμενος το υψηλό κόστος. Ωστόσο, αυτή την περίοδο γίνονται έργα για το σιδηρόδρομο και σε άλλες πόλεις, αλλά σε καμία δεν επιλέχτηκε ως λύση η διχοτόμηση . Μόνο την Πάτρα εξαιρούν και επιχειρούν την καταστροφή της.
Αυτό δεν το δέχεται η πόλη και, όπως τόνισε ο Πελετίδης, το λόγο έχει ο Πατραικός Λαός, ο οποίος πρέπει να δώσει δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο από το Δήμο, ο Κ. Πελετίδης θα δώσει αύριο στις 11 το πρωί συνέντευξη Τύπου για να ενημερωθεί λεπτομερώς ο Πατραικός λαός τι ειπώθηκε στις συναντήσεις με τους δύο υπουργούς.

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ                                                                                        1) Υπάρχει στον κόσμο ολόκληρο άλλη παραθαλάσσια πόλη που έχει δεχτεί να μπει φράγμα στο παραλιακό της μέτωπο και να εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών προς τη θάλασσα;
2) Τα έργα για το σύγχρονο σιδηρόδρομο ξεκίνησαν από τη Μακεδονία. Ρωτάμε : Ποια πόλη χαράχτηκε και κόπηκε στα δύο για τη διέλευση του τρένου; Καμία. Πως έρχεστε τώρα και λέτε να δεχτούμε την καταστροφή της τρίτης πόλης της χώρας για τα επόμενα 200 χρόνια;
3) Το 1986 ψηφίστηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάτρας κι έγινε νόμος του κράτους. Ξέρετε τι προέβλεπε; Διέλευση του τρένου από την Περιμετρική που ακόμα δεν είχε κατασκευαστεί.
Η Περιμετρική φτιάχτηκε αργότερα, αλλά δεν προβλέφθηκε - όχι με ευθύνη της πόλης - χώρος για το τρένο. Τότε ο ΟΣΕ δεσμεύτηκε ότι το τρένο στην Πάτρα θα ερχόταν υπογειοποιημένα.
Έκτοτε ξεκίνησαν (από το 2003) να γίνονται μελέτες, με όλα τα σενάρια, αλλά καμία δεν έδειξε ότι φτάνουμε στα ποσά που κατά καιρούς ακούγονταν.
4) Το 2011 γίνεται τροποποίηση του ΓΠΣ, ψηφίζεται στη Βουλή , παίρνει ΦΕΚ και ισχύει μέχρι σήμερα ως νόμος του κράτους. Προβλέπει υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίο. Θα ακυρώσετε και το ΓΠΣ όταν μας μιλάτε για επίγεια διέλευση ;
5) Τον Αύγουστο του 2019, επί κυβέρνησης Ν.Δ. , παραδίδεται στην ΕΡΓΟΣΕ από το μελετητικό γραφείο Ζέκου, μελέτη υπογειοποίησης από το Ρίο ως το νέο λιμάνι, με εκτίμηση κόστους 380 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.( το ίδιο γραφείο είχε κάνει και το 2013 μελέτη μερικής υπογειοποίησης).
Εσείς μιλάτε για 1 δις πως σας προκύπτει αυτό το ποσό;
Έχουμε στη διάθεσή σας όλες τις μελέτες από το 2003 μέχρι και το 2019 που είναι είτε μελέτες με εκτίμηση κόστους, είτε μελέτες με ακριβές κόστος.
Έχουμε να σας δώσουμε και κόστη από υπογειοποιήσεις σε άλλες πόλεις. Στο Αίγιο λ.χ. το τρένο θα περάσει με υπογειοποίηση 3 χλμ και το κόστος είναι 70 εκατ. Στην Παναγοπούλα κατασκευάστηκαν δύο σήραγγες συνολικού μήκους 7,5 χλμ και το κόστος ήταν 180 εκατ. Για την Πάτρα έχετε μελέτη που έγινε για επιφανειακή διέλευση και την οποία συζητάτε επειδή είναι η πιο φθηνή λύση που κοστίζει 52 εκατ.
6) Εν κατακλείδι : Η υπογειοποίηση από το Ρίο είναι κατάκτηση της πόλης. Δεν δεχόμαστε διχοτόμηση και ζητάμε υπογειοποίηση από το Ρίο αφενός για να διασωθεί η φυσιογνωμία της βόρειας Πάτρας, αφετέρου για να αποκτήσουμε γραμμικό πάρκο 6 χλμ που ήταν δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε υποσχεθεί και τη χρηματοδότηση της ανάπλασης. Και επειδή το κράτος έχει συνέχεια , όπως όλοι ομολογείτε, οφείλετε να προσανατολιστείτε σε αυτά τα δεδομένα.

Ρεπόρτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια: