Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

ΣΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ FBI ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΛΟΒΕΡΔΟ - ΣΑΜΑΡΑ - ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ - ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ - ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ - ΣΑΛΜΑ - ΛΥΚΟΥΡΕΤΖΟ !!!

Τα διαβαθμισμένα έγγραφα του FBI που κατηγορείται πως υπεξαίρεσε από το γραφείο της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, έγγραφα για τα οποία η εισαγγελέας έχει ξεκαθαρίσει πως αφορούσαν σημαντικές πληροφορίες για το σκάνδαλο Novartis και άλλες υποθέσεις, και πως έχουν γνωστοποιηθεί παρανόμως στην Προανακριτική Επιτροπή. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το εάν ο Ιωάννης Αγγελής έχει δικαίωμα νομικά να κατέχει αυτά τα έγγραφα είναι κάτι που αμφισβητείται.
Σύμφωνα με την κατάθεση της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη στην εισαγγελία Πρωτοδικών στις 6 Φεβρουαρίου του 2020,  ακόμα και αν ο Αγγελής είχε δικαίωμα να κρατήσει αντίγραφα των εγγράφων του FBI ως επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς, παραιτήθηκε από τη θέση του τον Ιανουάριο του 2019. Επομένως, όφειλε την επόμενη της παραίτησής του να παραδώσει όλα τα έγγραφα που κατείχε, στον κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, που ήταν ο επόμενος επόπτης.
Η κατάθεση των εγγράφων έτυχε θερμής υποδοχής από τον συμπολιτευόμενο Τύπο, με δημοσιεύματα να αναφέρουν πως «καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα δεν προκύπτει από τις εκθέσεις του FBI που κατέθεσε στην προανακριτική Επιτροπή ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου». Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Άδωνη Γεωργιάδη, που προχώρησε σε ανάρτηση με την οποία αναφέρει πως «Επί 3 χρόνια διέσυραν το όνομα μου οι αντίπαλοι μου, λόγω μίας δήθεν έρευνας του FBI εναντίον μου για τη Novartis. Η δημοσίευση των εγγράφων του όμως αποδεικνύει ότι ποτέ δεν υπήρχε καμμία αναφορά σε μένα στην έρευνά του. Αισθάνομαι ντροπή για τους Εισαγγελείς που το προκάλεσαν». Ωστόσο ''Προτείνω στο FBI να πάρει μαθήματα από την ΕΛ.ΑΣ.''
Διαβάζοντας όμως κανείς τις περίπου 150 σελίδες των εγγράφων που κατατέθηκαν από τον αντεισαγγελέα, την ώρα μάλιστα που δεν είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίον ήρθαν αυτά στην κατοχή του, διαπιστώνει πως κάθε άλλο παρά δεν υπάρχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα και σε εμπλοκή τους στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο της 23ης Ιανουαρίου 2018, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρεται συγκεκριμένα σε επτά πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας που περιλαμβάνονται στη δικογραφία Novartis, σημειώνοντας πως δίνεται η δυνατότητα για την άντληση στοιχείων για αυτά.
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν μόνο τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα:
  • Ανδρέας Λοβέρδος
  • Μάριος Σαλμάς
  • Άδωνης Γεωργιάδης
  • Ανδρέας Λυκουρέντζος
  • Αντώνιος Σαμαράς
  • Ιωάννης Στουρνάρας
  • Δημήτρης Αβραμόπουλος».
Για τα πολιτικά πρόσωπα, οι εισαγγελικές αρχές έχουν βάλει στο αρχείο τις υποθέσεις των Αντώνη Σαμαρά, Παν. Πικραμένου, Ευ. Βενιζέλου, Μάριο Σαλμά, Γιώργου Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Ανοιχτές παραμένουν οι υποθέσεις Γεωργιάδη Αβραμόπουλου, ενώ στον Λοβέρδο έχει ασκηθεί δίωξη για παθητική δωροδοκία, με τον ίδιο να κάνει λόγω περί σκευωρίας.
Να σημειωθεί πως τα παρακάτω αναφέρονται σε πληροφοριακά έγγραφα που στέλνει το FBI μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου και Ελένη Τουλουπάκη. Οι ημερομηνίες αποστολής των εγγράφων του FBI στις ελληνικές αρχές είναι οι 29.12.2016, 18.1.2017, 25.5.2017, 22.6.2017, 1.8.2017, 2.8.2017, 7.11.2017, 13.12.2017, 23.1.2018, ενώ κάποια αποτελούν απαντήσεις των αμερικανικών αρχών σε ερωτήματα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών.
Αξίζει επίσης, πρωτού δούμε περαιτέρω το περιεχόμενο των εγγράφων, να σημειώσουμε πως σε κάθε πληροφοριακό έγγραφο που απέστειλαν οι αμερικανικές αρχές υπογραμμιζόταν πως «οι πληροφορίες του παρόντος εγγράφου προορίζονται μόνο για πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς σκοπούς και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνησή σας σε οιεσδήποτε ποινικές διαδικασίες ούτε να προωθηθούν σε άλλη κυβέρνηση, πρόσωπο ή οντότητα ή να χρησιμοποιηθούν σε ανοιγείσες ποινικές διαδικασίες (περιλαμβανομένης αλλά όχι μόνο σε σχέση με επίσημη ποινική διαδικασία ή απευθείας επαφή με τα προαναφερόμενα πρόσωπα ή οντότητες ή τους συνεργάτες τους) έχοντας ως βάση τις πληροφορίες του παρόντος εγγράφου». Στις καταθέσεις του ωστόσο, ο Αγγελής ισχυρίζεται ότι μπορεί να μοιράζεται αυτά τα έγγραφα, ως μη απόρρητα από το FBI («unclassified»).
Δείτε αναλυτικά τα έγγραφα, όπως τα δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ
ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΨΟΥΝ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΣΟΥΡΟΥΦΛΙΣΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ
ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ !!!