Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ....ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!




AllianceBernstein, Unicredit και Royal Bank of Scotland βλέπουν νέο σκιώδες νόμισμα στην Ελλάδα άμεσα – Θα εκδοθούν IOUs (τίτλοι) για τις εσωτερικές πληρωμές των υποχρεώσεων του κράτους.

Την ώρα που οι ανησυχίες για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχουν αυξηθεί περισσότερο από ποτέ, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται σενάρια που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν σε περίπτωση που σταματήσει η καταβολή των δόσεων από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Αρκετοί αναλυτές πλέον συγκλίνουν στο σενάριο να υιοθετηθεί ένα σκιώδες νόμισμα, σαν τη δραχμή για παράδειγμα, ή να εκδίδονται ομόλογα με τα οποία το κράτος να εξυπηρετεί τις εγχώριες υποχρεώσεις του, έχοντας όμως κρατήσει ως βασικό του νόμισμα το ευρώ. Την ίδια πρακτική είχε ακολουθήσει και η πολιτεία της Καλιφόρνια το 2009, όταν και υπήρξε το κραχ στον προϋπολογισμό της.
Σύμφωνα με την εμπειρία, το κράτος, εκδίδει τίτλους, τα λεγόμενα IOUs (I owe you), τα οποία γίνονται αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδος, και μπορούν να λειτουργήσουν ως σκιώδες εσωτερικό νόμισμα. Οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν με τα IOUs, αποφεύγοντας τις μεγάλες διακυμάνσεις μιας υποτίμησης που θα προκληθεί σε περίπτωση επίσημης εισαγωγής της δραχμής.
«Δεν είμαι σίγουρος εάν η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που η Ευρώπη σταματήσει τη χρηματοδότηση», αναφέρει ο Darren Williams της AllianceBernstein. «Αλλά η εμπειρία των IOUs μπορεί να δώσει μία γεύση στους Έλληνες για το τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση εμπλοκής του σχεδίου διάσωσης, ώστε να παραμείνουν πιστοί στο πρόγραμμα τους», πρόσθεσε.
Προς το σενάριο του σκιώδους νομίσματος τείνει και ο Erik Neilsen της Unicredit, αναφέροντας ότι αυτό το project μπορεί να κρατήσει 6-12 μήνες, ίσως και περισσότερο, και ανάλογα με την ποσότητα των IOUs που θα εκδοθούν. Μάλιστα, σύνδεσε την κυκλοφορία τους με το βαθμό συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι αναλυτές της Royal Bank of Scotland είχαν αναφέρει τη Δευτέρα ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εκδώσει IOUs ακόμη και μέχρι τις αρχές Ιουλίου, κερδίζοντας έτσι χρόνο εν μέσω έντονης πολιτικής αβεβαιότητας και στασιμότητας στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Ωστόσο, σε περίπτωση που το φαινόμενο δεν ελεγχθεί μπορεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για ολόκληρη την ευρωζώνη.                        
Τα «νομίσματα της κρίσης»
Οι αποδείξεις με την ένδειξη «σου οφείλω» (ΙΟU) δεν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στους δρόμους του Λος Αντζελες και του Σακραμέντο, καθώς παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισε η Καλιφόρνια και το 1992, όταν κατέφυγε για πρώτη φορά στην- δοκιμασμένη κατά τα άλλα - έκδοση αντίστοιχων πιστοποιητικών οφειλής. Ωστόσο η ιστορία τους χρονολογείται από τη Μεγάλη Υφεση του 1929. Τότε κυκλοφόρησαν εκατομμύρια αυτοσχέδια νομίσματα που εκδίδονταν ως αποδεικτικό οφειλής από οποιονδήποτε είχε τη δυνατότητα να το κάνει.
ΠΗΓΗ    bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: