Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΤΖΑΝΝΑΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ !!!

Δίνω μια άλλη κατεύθυνση στις ΑΣΤΟΧΙΕΣ.
Δεν θα διστάσω ν’ αλλάξω την ονομασία της στήλης αν χρειαστεί.
Κουράστηκα με όσα συμβαίνουν δίπλα μου, απέναντι, γύρω γύρω όλοι κι εμείς στη μέση αναποφάσιστοι κι αδύναμοι.
Κουράστηκα μ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο που μας τριγυρνά.
Κόντρα στη μιζέρια και τον αποπροσανατολισμό.
Πάμε για μια πολιτιστική πρόταση.
Πάμε για μια πολιτιστική αλλαγή.
Σήμερα κάτι διαφορετικό που θα το μοιραστώ μαζί σας.

Ήξεραν που έφτιαχναν τους οικισμούς τους οι αρχαίοι πρόγονοι μας.
Υπάρχει μια κινητικότητα στους Πρόννους.
Εκεί στον Πόρο, στα Τζανάτα, όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσουν το «μεγάλο ταξίδι προς την αλήθεια».
Την Κυριακή οργανώνουν μια συναυλία για τα 20 χρόνια ανασκαφών και τα 7.000 χρόνια ιστορίας.
Ήδη ο Αντώνης Βσιλάκης έστειλε πρόσκληση σε όλους όσους θέλουν να ενημερωθούν να τον επισκεφθούν.
Υπέρβαση σε όλα.
Με πίκρα γράφει, ότι όλοι συμβάλλουν με ποικίλους τρόπους, μόνο οι αρχές αυτού του τόπου λείπουν.
Ρωτάω σαν απλός πολίτης, γιατί;
Υπάρχουν πολλά «γιατί» τα οποία μέσα απ’ αυτή τη στήλη τα έχω αναδείξει και έχω δυναμιτίσει τις σχέσεις μου με πολλά πολιτικά πρόσωπα.
Αναρωτιέμαι μέχρι πότε;
Είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις και να λείπουν οι «πρώτοι πολίτες» αυτού του τόπου;
Είναι δυνατόν ο αντιπεριφερειάρχης ή ο Δήμαρχος να απουσιάζουν απ’ αυτό το μεγαλείο που θα αναδείξει την Κεφαλονιά, όχι μόνο πανελλαδικά αλλά παγκόσμια;

Οι απαντήσεις αυτές θα δοθούν κάποτε από την ίδια τη ζωή.
Αν έχω δίκιο ή όχι «εν ευθέτω χρόνω».
Σήμερα φίλοι μου θα ήθελα να κάνω κι εγώ την υπέρβαση μου.
Πολλοί αναρωτιούνται, που βρίσκεται η αλήθεια και που η υπερβολή.
Θα ήθελα να επιχειρήσω, και να μου το επιτρέψετε, να σας παρουσιάσω τις γνώσεις μου πάνω σ’ ότι γίνεται αυτή τη στιγμή στα Τζανάτα, στον Πόρο.
Μια ζωή, τόσες συζητήσεις με τον Μάκη Μεταξά και με άλλους.
Με τον Αντώνη Βασιλάκη.
Πού βρίσκεται η αλήθεια και που η υπερβολή;
Πάμε για ένα όμορφο ταξίδι.
Πριν όμως απαντήσω επί του θέματος , θα έλεγα ότι είναι αναγκαίο να σας βοηθήσω να συγχρονιστείτε με το επίσημο λεξιλόγιο και το χρονολόγιο της επιστήμης της αρχαιολογίας για να μπορείτε να κατανοήσετε την γλώσσα και τους όρους που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι όταν μιλούν για την προϊστορική περίοδο και προσπαθούν να εντάξουν στον χώρο και τον χρόνο πρόσωπα ή γεγονότα.
Όπως μου τα μεταβίβασαν με προσοχή, έτσι θα τα παρουσιάσω.
Πάμε λοιπόν.
Όταν π.χ οι αρχαιολόγοι όπως ο Λάζαρος Κολώνας τότε, ή τώρα ο Αντώνης Βασιλάκης μιλούν περί του «άνακτος των Κεφαλλήνων» που σύμφωνα με τον Όμηρο αρχικά ήταν ο Αρκείσιος ακολούθως ο Λαέρτης και μετέπειτα ο Οδυσσέας , των οποίων Κεφαλλήνων η επικράτεια, – και πάλι σύμφωνα με τον Όμηρο -, ήταν το σύνολο της νησιών που βρίσκονται δυτικά της Αιτωλοακαρνανίας και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου μαζί με τις απέναντι από αυτά τα νησιά Ηπειρωτικές ακτές, ορθώς τον αποκαλούν «Άνακτα» που άρχει στο σύνολο αυτών των περιοχών και όχι επιλεκτικά σε κάποιο μέρος από αυτές τις περιοχές (που τότε θα ήταν «βασιλέας»).
Δηλαδή ο Οδυσσέας δεν ήταν αποκλειστικά ο Άναξ της Ζακύνθου ή της Ιθάκης – όποια και εάν ήταν αυτή – ή μόνο της Κεφαλληνίας (πόσο μάλλον της περιοχής των Πρόννων) αλλά του συνόλου αυτής της εκτεταμένης γεωγραφικής περιοχής αφού έτσι τον προσδιορίζει ο Όμηρος.
Πάμε καλά;
Πάμε!!!!

Πίσω απο δω όπως μου εκμυστηρεύτηκε ο Μάκης Μεταξάς κρύβονται πολλά.
Ορθά λοιπόν τόσο ο κ. Κολώνας όσο και ο κ. Βασιλάκης χρησιμοποιούν τον διακριτικό όρο «Άναξ» και όχι τον όρο «Βασιλεύς» όταν ομιλούν περί του Οδυσσέως και το γένος του Αρκεισίου.
Με το πέρασμα του χρόνου είμαι βέβαιος ότι θα αρχίσουμε να κατανοούμε την μεγάλη διαφορά μεταξύ του «Άνακτος» και του «Βασιλέως» της μυκηναϊκής εποχής που πολλές φορές επειδή δεν είναι ευρέως κατανοητή θεωρείται από πολλούς ταυτόσημη ή ίσως παρεξηγήσιμη.
Αυτά για την Ιθάκη.
Τώρα, το που βρισκόταν το διοικητικό κέντρο αυτής της εκτεταμένης επικράτειας, νησιωτικής και ηπειρωτικής, ήταν και είναι το ζητούμενο για την αρχαιολογική κοινότητα και όχι μόνο και δικαίως θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα προβλήματα της αρχαιολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για τον εντοπισμό αυτού του μυκηναϊκού κέντρου είναι γνωστό πόσες και πόσες προσπάθειες έχουν καταβληθεί, πόσες θεωρίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και πόσες ομηρικές μάχες έχουν δοθεί μεταξύ ερευνητών και επιστημονικής κοινότητος για την ταυτοποίηση του και πόσους τόνους μελάνι έχουν καταναλώσει για να τις καταγράψουν !.
(Τόσα συνέδρια σε όλο τον κόσμο, εξού και το γνωστό «ομηρικοί καυγάδες».).

Δυο εποχές κρύβονται σ’ αυτές τις πέτρες, η προϊστορική και η Μυκηναϊκή.
Είναι αλήθεια ότι για να πιστοποιηθεί η ύπαρξη του άστεως δηλαδή του διοικητικού κέντρου της εποχής Αρκεισίου – Λαέρτη – Οδυσσέως δηλαδή από 1300- =1150 π.Χ πρέπει να εντοπισθεί οικισμός αυτής της περιόδου κάπου σε αυτή την εκτεταμένη νησιωτική και ηπειρωτική επικράτεια με κτήρια παρόμοια όπως και των άλλων διοικητικών κέντρων (τα λεγόμενα μέγαρα) και με αντίστοιχους ταφικούς χώρους που για αυτήν την εποχή ήταν οι μεγάλοι θολωτοί τάφοι που βλέπουμε στα αντίστοιχα μυκηναϊκά κέντρα της Ελλάδος.
Είναι αλήθεια ότι μέχρι το 1991 που εντοπίστηκε και ανασκάφηκε ο μεγάλος θολωτός τάφος έξω από τα Τζαννάτα δεν είχαμε πουθενά στην επικράτεια των Κεφαλλήνων αλλά και σε όλη την βορειοδυτική Ελλάδα αντίστοιχο τέτοιο εντυπωσιακό μνημείο της μυκηναϊκής περιόδου.
Σύμφωνα με τον ανασκαφέα λόγω του μεγέθους του, και λόγω των ευρημάτων του, ανήκε σε Άνακτα που σηματοδοτούσε ακόμη και από μόνο του την ύπαρξη ενός μυκηναϊκού κέντρου σε αυτή την περιοχή.
Ο κ. Κολώνας ήδη από εκείνη την εποχή διατύπωσε δημοσίως την άποψη ότι η περιοχή αυτή πρέπει να είχε άμεση σχέση με το αναζητούμενο κέντρο της Ομηρικής Ιθάκης.
Είναι αλήθεια ότι λόγω της επιλογής του ανασκαφέα του τάφου Δρ. Λάζαρου Κολώνα για την θέση του Γενικού Δ/τη αρχαιοτήτων Ελλάδος και την αυτονόητη μακρόχρονη απουσία του από τον χώρο της ανασκαφής, όπως επίσης και για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν, μέχρι τον περασμένο χρόνο δεν είχαμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που ήταν ο εντοπισμός του οικισμού.

Στον μεγάλο θολωτό τάφο των Τζανάτων.

(Είναι αλήθεια ότι όλοι περιμέναμε τις ανακοινώσεις του κ. Κολώνα, που θα άλλαζαν τον αρχαιολογικό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας, όμως δεν έγιναν, αλλά περιμένουμε ακόμα – και θα περιμένουμε. Σημειώστε αυτό που γράφω παραπάνω «για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν», έχει σημασία, που ο κ. Κολώνας ήταν εξαφανισμένος τόσα χρόνια).
Είναι αλήθεια ότι η έλευση στην Κεφαλονιά του αρχαιολόγου Δρ. Αντώνη Βασιλάκη, ενός κορυφαίου αρχαιολόγου με τεράστια πείρα στις προϊστορικές εγκαταστάσεις έδωσε νέα δυναμική στην έρευνα και πολλές ελπίδες για τον εντοπισμό του αναζητούμενου οικισμού.

Κοιτάξτε μεγαλείο.
Είναι αλήθεια ότι η επιστημονική πείρα και η εργατικότητα του Αντώνη Βασιλάκη έδωσε μέσα σε δύο μόνο μήνες αρχαιολογικών ανασκαφών εντυπωσιακά αποτελέσματα που σύμφωνα με τον ανασκαφέα πιστοποιούν με αδιαμφισβήτητα τεκμήρια για πρώτη φορά και μετά από συνεχόμενες έρευνες εκατό πενήντα και πλέον ετών σε όλα τα νησιά του Ιονίου τον εντοπισμό ενός εκτεταμένου οικισμού της μυκηναϊκής περιόδου που έχει άμεση σχέση με τον παρακείμενο ηγεμονικό θολωτό τάφο.
Είναι αλήθεια ότι ο οικισμός σύμφωνα με τον ανασκαφέα χρονολογείται να υφίσταται περίπου από τον 1500 π.χ και να βρίσκεται στο απόγειο του την εποχή που προσδιορίζεται ότι έλαβε χώρα ο λεγόμενος Τρωικός πόλεμος όταν επικεφαλής των «μεγαθύμων Κεφαλλήνων» που έφυγαν για την Τροία σύμφωνα με τον Όμηρο «Άναξ» ήταν ο Οδυσσέας.

Η είσοδος.
Είναι αλήθεια λοιπόν και είναι απολύτως ορθό με βάση πάντοτε τον Όμηρο ότι όταν ομιλούμε για τον Οδυσσέα προσδιορίζοντας τον ως τον «άνακτα των Κεφαλλήνων», για να είναι κατανοητή στους απλούς πολίτες η εποχή του, να τον τοποθετούμε χρονικά στην λεγόμενη εποχή του «Τρωικού πολέμου» (1200 π.χ), όπου σύμφωνα με τον Όμηρο έλαβε μέρος ηγούμενος των «μεγαθύμων Κεφαλλήνων».
Ο καθαρά αρχαιολογικός χρονικός προσδιορισμός βεβαίως υπάρχει αλλά αυτό αφορά περισσότερο τους ειδικούς περί την αρχαιολογία και λιγότερο τους απλούς πολίτες.
Είναι επίσης ορθό να αποδεχόμαστε την υπερτοπική σχέση του εκάστοτε Άνακτα και εν προκειμένω του Οδυσσέα με το σύνολο της επικράτειάς του, τουλάχιστον έτσι όπως προσδιορίζεται από τον Όμηρο.
Είναι αλήθεια όμως και αυτό είναι το κρίσιμο θέμα που θα μας απασχολήσει επί μακρόν ότι η επικράτεια αυτή είχε διοικητικό κέντρο, περιγράφεται εξ άλλου λεπτομερώς από τον Όμηρο.
Η αναζήτηση αυτού του διοικητικού κέντρου με οικισμό, μέγαρο και ταφικούς χώρους ήταν το ζητούμενο επί εκατό πενήντα και πλέον χρόνων αρχαιολογικής έρευνας σε κάθε νησί του Ιονίου και ιδιαιτέρως στην σημερινή Ιθάκη.

Είναι αλήθεια λοιπόν σύμφωνα με τα αδιαμφισβήτητα ευρήματα και με τις μέχρι σήμερα πιστοποιημένες μυκηναϊκές εγκαταστάσεις της Ν.Α Κεφαλληνίας λόγω του μεγέθους τους και της μοναδικότητας τους, της έκτασης που καταλαμβάνουν και της γεωγραφικής – γεωστρατηγικής τους θέσης να δίνουν το δικαίωμα στους ανασκαφείς να διατυπώνουν με τις αδιαμφισβήτητες πλέον αρχαιολογικές αποδείξεις την απαρχή της αρχαιολογικής ταυτοποίησης μιας αρχαιολογικής θέσης, άγνωστης μέχρι χθες, που αποκαλύπτει όλα εκείνα τα στοιχεία που αναζητά η αρχαιολογική σκαπάνη για να πιστοποιήσει την ύπαρξη ενός μυκηναϊκού κέντρου παρόμοιου με τα αντίστοιχα παράλληλα της μυκηναϊκής Ελλάδος.
Είναι αλήθεια επίσης ότι παρόμοιες ή παραπλήσιες μυκηναϊκές εγκαταστάσεις με τα μέχρι σήμερα αρχαιολογικά δεδομένα της Ν.Α Κεφαλληνίας δεν έχουν εντοπισθεί σε κανένα σημείο των Επτανήσων.
Είναι επίσης αλήθεια ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα απρόσμενα ελπιδοφόρα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ή και να αναθεωρήσουμε πολλά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι χθες.
Μου τόνισε ο Μάκης Μεταξάς τα εξής:
«Θα έλεγα ότι θα ήταν υπερβολή να ζητάμε σήμερα από τους ανασκαφείς να πουν περισσότερα από όσα αναφέρουν τα κείμενά τους και οι κατά καιρούς δηλώσεις τους, αλλά δεν θα υπηρετούσαμε από την άλλη μεριά την αλήθεια εάν τους ζητούσαμε να αποκρύψουν την πραγματικότητα και να στερήσουμε από τους πολίτες να γνωρίζουν όσα δικαιούνται να ξέρουν έστω και εάν για πολλούς και ευνόητους λόγους οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι δημοσιοποιούν σταδιακά και ελεγχόμενα τα αποτελέσματα μιας ανασκαφής που ως φαίνεται πρόκειται να αλλάξει εκ βάθρων τα όσα γνωρίζαμε μέχρι χθες για την περιφέρεια του Μυκηναϊκού κόσμου στην Δυτική Ελλάδα».
Αυτά προς το παρόν γιατί υπάρχουν κι άλλα.
Η έρευνα αυτή αφορά αρκετά χρόνια συζητήσεων, μαγνητοφωνήσεων αλλά και αρκετά χιλιόμετρα που διένυσα, για να έχω την αποκλειστικότητα.
Έχω κι άλλα στοιχεία τα οποία λόγω της έναρξης των νέων ανασκαφών στον οικισμό, θα δημοσιεύσω.
Ελπίζω ο Μάκης Μεταξάς να μην θυμώσει, μιας και όταν συζητούσαμε μου έλεγε ότι ενημερώνω μόνο εσένα.
Ευχαριστώ όλους.
Καλό ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο.
Γεια σας.            ΠΗΓΗ       POROSNEWS

Προσέξτε τοπίο που γοητεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: