Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΙΟ......ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ - ΝΗΣΤΙΚΟΙ !!!

Κίνα ή Ινδία; Ποιος είναι ο ελκυστικότερος προορισμός για τους επενδυτές;



 Είναι ηλίου φαεινότερον πως μετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, το οικονομικό ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις αναπτυσσόμενες αγορές.
Η Κίνα, η ανερχόμενη παγκόσμια οικονομική δύναμη δεν έχει πάρει ακόμη τα... κλειδιά του πλανήτη από τις ΗΠΑ αλλά η ανάπτυξή της υποδεικνύει ότι αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί. Η People's Bank of China εκτίμησε τους ρυθμούς ανάπτυξης για το σύνολο του 2011 στο 8,7% του ΑΕΠ της χώρας.
Από την άλλη, βρίσκεται η Ινδία με άξονα το βιομηχανικό και επιχειρηματικό κέντρο της Βομβάης. Μεγάλη χώρα και η Ινδία και ακατέργαστη με πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις να υπάρχουν ακόμα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ινδία συνεχώς αυξάνονται με ραγδαίο μάλιστα ρυθμό οι εισροές ξένων κεφαλαίων.
Ανασταλτικός παράγοντας στις επενδύσεις στην Κίνα αποτελεί η δαιδαλώδης αυτοδιοικητική οργάνωση και οι περιφέρειες της χώρας που είναι πνιγμένες στα χρέη. Ωστόσο, ο Mike Holland, πρόεδρος της επενδυτικής Holland & Company ψηφίζει Κίνα. “Το κινεζικό κράτος συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να εμφανίζει ισχυρά ανοδικά μακροοικονομικά στοιχεία”, τονίζει. Ο Holland έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Κίνα και αναμένει αυτές σε ένα ή δύο χρόνια το πολύ να του αποφέρουν κέρδη. Προφανώς υπολογίζει στην ανάπτυξη που εμφανίζει ο ασιατικός γίγαντας.
Δεν είναι όμως ο μόνος παίκτης στην αγορά. “Τόσο η Ινδία όσο και η Ταϊβάν συμμετέχουν ενεργά στο... παζάρι”, όπως με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο επισημαίνει ο Holland.
O Jim Iuorio, οικονομικός σύμβουλος επενδύσεων της TJM Institutional Services απαριθμεί τα πλεονεκτήματα της Ινδίας. “Η Ινδία είναι ένα κράτος με βαθύ αίσθημα της δημοκρατίας. Η οικονομία της ρυθμίζεται με βάση σύγχρονα κριτήρια, κινείται με άξονα την αγορά και τη ζήτηση και έχει επιχειρηματική προσέγγιση δομημένη με Δυτικό τρόπο σκέψης”. Ο Iuorio υπαινίσσεται ότι οι επενδύσεις θα εκληφθούν με καπιταλιστικά κριτήρια από τους Ινδούς που θα τις υποδεχτούν. Από την άλλη, μπορεί και οι Κινέζοι να διευκολύνουν το δρόμο προς τις επενδύσεις επειδή ακριβώς έχουν ανάγκη τα κεφάλαια για να εξαλείψουν τα υπέρογκα χρέη των περιφερειών τους. Ωστόσο, οι Ινδοί βάσει αποτελέσματος είναι πιο έμπειροι στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και συν τοις άλλοις αυτή γίνεται απευθείας ενώ και η διαδικασία επένδυσης είναι πιο εύκολη.
Τα δεδομένα κάνουν τον Jim Iuorio να δηλώσει: “Η ΄Κίνα ενδείκνυται για πιο βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, όσο η χώρα δηλαδή εμφανίζει αυτά τα... εξωπραγματικά ποσοστά ανάπτυξης, ενώ η Ινδία συνιστάται στους επενδυτές που επιθυμούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις και θέλουν εγγυήσεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερης σταθερότητας”.
Ο Iuorio εξηγεί ότι Ινδία και Κίνα παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο στις αναπτυσσόμενες χώρες που προσελκύουν ξένα κεφάλαια και επενδύσεις με καλές προοπτικές. Όπως και ο Mike Holland δεν παραγνωρίζει την προοπτική της Ταϊβάν, ο Iuorio αναφέρει τη Μαλαισία ως πιθανό προτεινόμενο στόχο για επενδυτική δραστηριότητα σε ό,τι τουλάχιστον αφορά αναδυόμενες αγορές, χωρίς ωστόσο και ο ίδιος να παραγνωρίζει την επιλογή της Ταϊβάν.
Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: