Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΕΛΛΑΔΑ....Η .ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ !!!

Πολλοί πρόσφυγες διασχίζουν κολυμπώντας τον ποταμό (Έβρο) που σε αυτό το σημείο έχει πλάτος περισσότερο από 100 μέτρα και χωρίζει την Τουρκία από την ΕΕ. Άλλοι χρησιμοποιούν φουσκωτές βάρκες και προστατευμένοι από την πυκνή βλάστηση στις όχθες του ποταμού εισέρχονται στον χώρο Σενγκεν. Για τους λαθρέμπορους το εμπόριο ανθρώπων είναι σχεδόν τόσο προσοδοφόρο όσο και το εμπόριο ναρκωτικών. Ένας Έλληνας αστυνομικός, ο οποίος κατάφερε να διεισδύσει στα κυκλώματα αυτά, αναφέρει ότι για το ταξίδι στην χώρα προτίμησής τους οι Αφρικανοί και οι Ασιάτες έπρεπε να καταβάλλουν περίπου 8.000 Ευρώ, ενώ οι προερχόμενοι από τη νότια Ασία ακόμα και 13.000 Ευρώ, εννοείται χωρίς να τους δίδεται κάποια εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Το φαινόμενο έχει λάβει εδώ και χρόνια διαστάσεις, τις οποίες η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία συνεπιφέρει περικοπές σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τη Δευτέρα έγινε γνωστό, ότι η Αθήνα ζήτησε από την ΕΕ να αποστείλει για κάποιο χρονικό διάστημα δυνάμεις συνοριακής φύλαξης από άλλα κράτη – μέλη προς ενίσχυση των ευαίσθητων νοτιοανατολικών ακτών της.

Αίτημα για άμεση βοήθεια

Ο Έλληνας Υπουργός Δημοσίας Τάξης Χρήστος Παπουτσής ζήτησε επίσης την άμεση αποστολή δυνάμεων στον Έβρο. Αυτό, είναι κατά την άποψη της Αθήνας αναγκαίο δεδομένου η Τουρκία δεν επιδεικνύει επί μακρόν συμπεριφορά συνεργασίας. Όλο και πιο συχνά υπήρξαν αξιόπιστες μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική ακτοφυλακή αφήνει ανενόχλητα τα πλοιάρια με τους λαθρομετανάστες, μέχρι του σημείου  να τους δείχνει ακόμα και το δρόμο προς την Ελλάδα. Επιπλέον η Τουρκία αρνείται να δεχθεί πίσω τους επαναπροωθούμενους πρόσφυγες. Μόλις πριν από λίγο καιρό άρχισε να γίνεται πιο ομαλή η συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας.

Για την Ελλάδα η άμεση βοήθεια αποτελεί επείγον ζήτημα, επειδή η χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την «εισβολή»- ακόμα και αν πρόκειται για κύμα μεταναστών που επιθυμεί να προωθηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα προς τα Βορειοδυτικά. Ο Γ. Παπανδρέου, που έχει αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας από τον Οκτώβριο του 2009, έχει ξεκινήσει με την κατασκευή χώρων υποδοχής και ανακοίνωσε ότι θα φροντίσει για τη βελτίωση των συνθηκών, ωστόσο εξαιτίας του προγράμματος λιτότητας μπορεί να το υλοποιήσει μόνο κατά ένα μέρος. Πολιτικοί στην Αθήνα καταγγέλλουν κάθε τόσο, ότι η χώρα τους έχει αφεθεί αβοήθητη από τα πλούσια κράτη της ΕΕ.  Όπως υποστηρίζει και αρθρογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή», στο Βερολίνο και το Παρίσι θα έπρεπε να αντιληφθούν ότι δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα: «Το πρόβλημα με τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, όπως εξάλλου και τα οικονομικά μας προβλήματα, είναι υπόθεση όλων των Ευρωπαίων». Με το να μετατρέπουν την Ελλάδα σε «χωματερή» ανθρώπων δεύτερης κατηγορίας, το πρόβλημα δεν λύνεται.   ΠΗΓΗ    Frankfurter Allgemeine Zeitung

Δεν υπάρχουν σχόλια: