Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ......ΠΟΥΜΕ !!!

"Σπέρνει" τον εμφύλιο η Μέρκελ στην ευρωζώνη - Πυρά κατά και του Τρισέ


Ενάς “μικρός” και “άτυπος” εμφύλιος έχει ξεκινήσει στους κόλπους τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Γερμανία να συνεχίζει την πολιτική που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους και προκάλεσε τόσο σοβαρά θέματα στη ζώνη.
Με αιχμή του δόρατος την αναθεώρηση της συνθήκης της Λισαβόνας, το Βερολίνο κατάφερε να εγκριθεί η υιοθέτηση ενός μηχανισμού διάσωσης, με σκληρούς όρους, των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.
Ο Jean-Claude Trichet δεν έκρυψε από την αρχή τη δυσαρέσκεια του στους στόχους της Γερμανίας να επωμίζονται μέρος του βάρους σε περίπτωση νέας κρίσης χρέους εντός της ευρωζώνηςοι επενδυτές και οι κάτοχοι των κρατικών ομολόγων, καθώς όπως επισήμανε μία τέτοια εξέλιξη θα φοβίσει τις αγορές, με αποτέλεσμα νέα άνοδο των επιτοκίων για τις χώρες που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα όπως είναι η Ιρλανδία και η Ελλάδα.
Ωστόσο, η Γερμανία, με τη στήριξη της Γαλλίας, δεν άφησαν την ευκαιρία να απαντήσουν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνοντας δημοσίως ότι «ο πρόεδρος της ΕΚΤ ζητά να κάνει τα πάντα για να καθησυχαστούν οι αγορές». Μάλιστα, η Merkel επισήμανε ότι κύριο μέλημα της είναι ότι οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να επωμιστούν εκείνοι όλο το κόστος μίας μελλοντικής κρίσης, γι' αυτό και θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Γάλλου προέδρου στις ενστάσεις Τρισέ. Ο Ν.Σαρκοζί δήλωσε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ «δεν αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρχηγοί των κρατών». «Δεν μπορεί να λέει ότι δεν συνειδητοποιούμε τη σοβαρότητα αυτής της απόφασης», είπε.
Αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρισθεί πώς θα λειτουργήσει ο ανωτέρω μηχανισμός, πολλοί εκτιμούν ότι μέρος του κόστους μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιώτες επενδυτές μέσω haircut της αξίας των ομολόγων της εκδότριας χώρας που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα αποθαρρύνει τους επενδυτές από την αγορά ομολόγων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία κ.λπ. Αυτό γιατί φοβούνται ότι αν υπάρξει πρόβλημα μετά το 2013 σε κάποια χώρα θα χάσουν μέρος της αξίας των χρεογράφων τους. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε πρώτη φάση στη διεύρυνση των spreads, ενώ δυσκολεύει την πρόσβαση των ανωτέρω χωρών στις αγορές για την αυτοδύναμη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών τους αργότερα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: