Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ.....ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΝ ΕΤΗ 2010 !!!

1.645 χρόνια μετά, ένας ισχυρότατατος σεισμός, που ακολουθείται από ένα καταστροφικό τσουνάμι, ακριβώς όπως είχε γίνει το 365 μ.Χ., «χτυπάει» την Κρήτη… εν έτει 2010. Ο σεισμός έχει επίκεντρο τα Χανιά, τα οποία πλημμυρίζουν τα κύματα έως και δέκα μέτρων, ενώ 33 λεπτά μετά τα κύματα φθάνουν και στο νομό Ηρακλείου, με ύψος έως και 3,5 μέτρα. Τι κάνει σε αυτήν την περίπτωση ο κόσμος και πάνω από όλα τι κάνουν για να ανταπεξέλθουν στις καταστροφικές συνθήκες οι εμπλεκόμενοι φορείς Πολιτικής Προστασίας;
Αυτό ακριβώς θέλουν να μάθουν οι συγκεκριμένοι φορείς του νησιού συμμετέχοντας στο «Πρόγραμμα Ποσειδών - Τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό».
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στόχο έχει την προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση καταστρεπτικού σεισμού με τσουνάμι, μέσα από τη συνεργασία των φορέων Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο έργο αυτό συμμετέχουν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το ΙΤΕ, η Πολιτική Άμυνα της Κύπρου, οι Υπηρεσίες Τηλεϊατρικής και η Πολιτική Προστασία Χωρίς Σύνορα από τη Γαλλία, καθώς και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Παράλληλα θα συμμετέχουν παρατηρητές από 29 ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Σενάριο
Το σενάριο της άσκησης βασίζεται σε πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα στην Κρήτη το 365 μ.Χ. Το πρόγραμμα έχει αρχίσει από την 1η Ιουνίου 2009 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου 2011. «Το σενάριο το οποίο επεξεργαζόμαστε προσομοιώνει το τότε τσουνάμι, δίνοντας κύματα ύψους μεγαλύτερου από 2 μέτρα τα οποία θα χτυπήσουν πρώτα το παλιό λιμάνι των Χανίων και θα συνεχίσουν μέχρι το Ηράκλειο», ανέφερε ο κ. Νίκος Καμπάνης, ερευνητής του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Έχει προγραμματιστεί η άσκηση επί χάρτου για το Δεκέμβριο του 2010 και η άσκηση προσομοίωσης για τις 4 και 5 Απριλίου 2011.
Η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος έγινε χθες το πρωί στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας Κρήτης, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων. Υπογραμμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια άσκηση σε περιφερειακό επίπεδο στη χώρα μας. Η δομή της Περιφέρειας Κρήτης κάνει ακόμα μεγαλύτερη την πρόκληση, λόγω της μορφολογίας του εδάφους της και των δυσπρόσιτων αλλά τόσο όμορφων ακτών της.
Το έργο αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο για τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν με το τέλος της άσκησης, όσο και για την εικόνα της Πολιτικής Προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η διάβρωση των ακτών πρέπει να είναι προτεραιότητα για το περιβάλλον της Κρήτης», συμπλήρωσε ο κ. Καμπάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: