Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ....ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ !!! Νο 7

Εξόριστος και ντροπιασμένος πεθαίνει ο Κράξι
Στις 19 Ιανουαρίου ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι, σε ηλικία 65 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στην Τυνησία, όπου διέμενε αυτοεξόριστος από το 1995. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Ιταλός πολιτικός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε νοσηλευτεί αρκετές φορές έχοντας υποστεί δύο καρδιακές προσβολές.
Ο Κράξι διατέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας το διάστημα μεταξύ 1983 και 1987, και στις αρχές της δεκαετίας του '90 κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε παράνομη χρηματοδότηση κομμάτων αλλά και σε μια σειρά άλλων οικονομικών σκανδάλων. Τα ιταλικά δικαστήρια τον καταδίκασαν ερήμην σε φυλάκιση 5,5 ετών.
Έτσι, ο πρώην πρωθυπουργός κατέφυγε στην Τυνησία, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει την ιταλική Δικαιοσύνη. Τους τελευταίους μήνες του 1999 και ενώ η υγεία του χειροτέρευε, στην Ιταλία άρχισε να συζητείται το ενδεχόμενο επιστροφής του για νοσηλεία. Ωστόσο, αντιδράσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης δεν επέτρεψαν τη λήξη της αυτοεξορίας του.
Στις 21 Ιανουαρίου ο Κράξι κηδεύτηκε στην Τύνιδα, καθώς η οικογένειά του δεν δέχτηκε να μεταφερθεί η σορός του στην Ιταλία, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία στην επιμνημόσυνη τελετή στελεχών της ιταλικής κυβέρνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: