Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΡΟΙΣΟΣ ΜΕ ΕΞΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ....ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ !!!

Όπως γράφει το Forbes, ο κ. Λάτσης συνεχίζει την κληρονομιά του πατέρα του στη ναυτιλία, ανοίγοντας παράλληλα τις δραστηριότητές του στον τραπεζικό κλάδο -και όχι μόνο. Ορισμένα από τα «διαμάντια» της αυτοκρατορίας του, όπως η EFG International, η EFG Eurobank, η Lamda Development και, βεβαίως, τα Ελληνικά Πετρέλαια, έχασαν ένα σημαντικό μέρος της χρηματιστηριακής τους αξίας λόγω της κρίσης, αλλά αρκούν για να κατατάσσεται ο κ. Λάτσης στην κορυφή των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων. Το 2011 η αξία της περιουσίας του αποτιμήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από πέρυσι (4,8, έναντι 5,3 δις. δολ) και μειωμένη περισσότερο από 50% σε σχέση με τη διετία 2007-2008, όταν έφθανε τα 11 δισ. δολ.
Πάντως, ο κ. Λάτσης ίσως να μην είχε αντιμετωπίσει τόσο καλά τη διεθνή κρίση, ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο, αν η Eurobank δεν είχε υποστηριχθεί με μεγάλα ποσά εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας από τις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου, η Eurobank είχε λάβει εγγυήσεις δανεισμού ύψους 7,7 δις. ευρώ, με ίδια κεφάλαια 5,486 δις. ευρώ. Δηλαδή, οι εγγυήσεις δανεισμού έφθαναν σε ποσοστό σχεδόν 142% των ιδίων κεφαλαίων, που είναι και το υψηλότερο στο τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα έχει λάβει ελαφρώς υψηλότερες εγγυήσεις (8,7 δις. ευρώ), αλλά διαθέτει κεφάλαια 8,2 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα η σχέση εγγυήσεων-κεφαλαίων να είναι πολύ χαμηλότερη, στο 107%.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Eurobank είχε τα μεγαλύτερα οφέλη, μαζί με την Alpha Bank, και από το πρόγραμμα ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών από το Δημόσιο, αντλώντας κεφάλαια σχεδόν 1 δις. ευρώ, τα οποία ακόμη δεν έχει επιστρέψει, ούτε και έχει ανακοινώσει κάποιο πλάνο για την επιστροφή τους. «Τα λεφτά πηγαίνουν..στα λεφτά», σύμφωνα με μια παλιά ελληνική παροιμία, που η σχέση Σπ. Λάτση -Δημοσίου φαίνεται ότι επιβεβαιώνει απόλυτα.
Οι τραπεζικές δραστηριότητες της Eurobank υπήρχαν ορισμένες αμφιβολίες αν θα μπορούσαν να δεχθούν ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς, καθώς η απώτερη μητρική εταιρεία του ελληνικού ομίλου είχε την έδρα της στην Ελβετία. Αυτή η «τεχνική λεπτομέρεια» διευθετήθηκε έγκαιρα, ώστε να λάβει χωρίς προβλήματα τις κρατικές ενισχύσεις η Eurobank, με ενδοομιλικές μεταβιβάσεις μετοχών, δια των οποίων μεταφέρθηκε η έδρα της απώτερης μητρικής εταιρείας εντός ευρωπαϊκού εδάφους, στο Λουξεμβούργο. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού του ομίλου βρίσκεται στην Ελλάδα, η εποπτεία της Eurobank αναλήφθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και, έτσι, έγινε απόλυτα συμβατή με τους κοινοτικούς κανονισμούς η παροχή ενισχύσεων κεφαλαίου και ρευστότητας από το Ελληνικό Δημόσιο..


πηγη  sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: