Με μεγάλα βάρη επιστρέφει από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου, καθώς τα ανταλλάγματα για τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα προϋποθέτουν πολύ δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες καλείται να λάβει τις μέρες που μεσολαβούν ώς τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 24-25 Μαρτίου.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, εκτός από την περιγραφή τού πώς θα εισπραχθούν 50 δισ. ευρώ από τη δημόσια περιουσία, πρέπει να εξειδικεύσει και τα μέτρα ύψους 22 δισ., που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο κι έχει αναληφθεί η δέσμευση να παρουσιαστούν ώς το τέλος Μαρτίου.
* Η ανάληψη της δέσμευσης για πώληση περιουσίας προκειμένου να μειωθεί το χρέος σημαίνει ότι δεν μιλάμε μόνο για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, αλλά, όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, και για την πώληση ποσοστών του Δημοσίου σε κρατικές επιχειρήσεις που έχουν σημαντική αξία και μπορεί να πουληθούν άμεσα είτε ολόκληρες είτε τμήματά τους (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, λιμάνια, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αεροδρόμιο κ.λπ.). Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είχε έρθει και παλιότερα στο υπουργικό συμβούλιο, όμως δεν είχε προχωρήσει, αφού είχε συναντήσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και από τα συνδικάτα. Τώρα η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Οσον αφορά τα ακίνητα, έχει κατατεθεί και πρόταση να γίνει τιτλοποίηση και να δοθούν οι τίτλοι ως ενέχυρο για την παροχή δανείων, που σημαίνει ότι, αν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, θα περιέρχονται στους δανειστές σε περίπτωση μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας. Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας μπορεί να μη δημιουργεί μεγάλες άμεσες υποχρεώσεις στη χώρα μας, αφού ήδη εφαρμόζεται το μνημόνιο, όμως καθορίζει το πλαίσιο στο οποίο θα κινείται η χώρα από δω και στο εξής. Η νομοθετική δέσμευση για έλλειμμα κάτω από 3% και χρέος όχι πάνω από 60% σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της πολύ δρόμο, με την ύφεση να τον κάνει ακόμη δυσκολότερο και το μέλλον αβέβαιο.
Μπορεί η κυβέρνηση να σηκώσει στις πλάτες της την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων, με δεδομένο το διχασμό στο εσωτερικό της, τους βουλευτές να αντιδρούν και την κοινωνία να εξαντλεί τα όρια της ανοχής της; Αρκούν οι θετικές αποφάσεις για να αλλάξει το κλίμα;
Ο Γ. Παπανδρέου θα προσφύγει στις κάλπες προκειμένου να ζητήσει νέα λαϊκή εντολή με το δίλημμα «ή παίρνουμε αυτά τα μέτρα ή χρεοκοπούμε», αναλαμβάνοντας έτσι μεγάλο ρίσκο; Το μεγάλο στοίχημα πλέον δεν θα παιχτεί στην Ε.Ε., αλλά στο εσωτερικό της χώρας. ΠΗΓΗ enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου