Πριν από λίγες ημέρες και με αφορμή κάποια συζήτηση που είχα με έναν φίλο μου μουσικό, επισκέφτηκα το site της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) και διάβασα το εξής στην κατηγορία «Συχνά Ερωτήματα»:
Ερώτηση: Στο κατάστημα μου τραγουδάω μόνος μου. Χρειάζεται να πάρω άδεια από την ΑΕΠΙ;
Απάντηση: Τα μουσικά έργα που τραγουδάτε έχουν μουσική και στίχο που τα έχουν συνθέσει και συγγράψει πνευματικοί δημιουργοί οι οποίοι εκπροσωπούνται από την ΑΕΠΙ. Η άδεια Δημοσίας Εκτέλεσης δεν εξετάζει ποιος ερμηνεύει τα μουσικά έργα, αλλά νομιμοποιεί την χρήση των έργων του ρεπερτορίου των δημιουργών / δικαιούχων μελών της ΑΕΠΙ. Συνεπώς, η έγγραφη άδεια της ΑΕΠΙ είναι απαραίτητη.
Απάντηση: Τα μουσικά έργα που τραγουδάτε έχουν μουσική και στίχο που τα έχουν συνθέσει και συγγράψει πνευματικοί δημιουργοί οι οποίοι εκπροσωπούνται από την ΑΕΠΙ. Η άδεια Δημοσίας Εκτέλεσης δεν εξετάζει ποιος ερμηνεύει τα μουσικά έργα, αλλά νομιμοποιεί την χρήση των έργων του ρεπερτορίου των δημιουργών / δικαιούχων μελών της ΑΕΠΙ. Συνεπώς, η έγγραφη άδεια της ΑΕΠΙ είναι απαραίτητη.
Tο παραπάνω δεν είναι μια υπερβολή, αλλά η πάγια τακτική της εταιρείας, η οποία εδώ και καιρό προσπαθεί με αντίστοιχες μεθόδους να βγάλει από τη μύγα ξύγκι. Ίσως κάποιοι θα θυμάστε ότι πριν από κάποια χρόνια τα super markets σταμάτησαν να παίζουν μουσική από ραδιόφωνο. Αυτό έγινε διότι η ΑΕΠΙ αξίωσε χρήματα, με τη δικαιολογία πως κάποια από τα τραγούδια που παίζουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της. Το ίδιο συνέβη και με το πολυαγαπημένο μουσικό θέμα της ραδιοφωνικής Ελληνοφρένειας, το οποίο κόπηκε ελέω ΑΕΠΙ (η οποία, όπως διάβασα, ζήτησε 200.000€ το χρόνο από τον ΣΚΑΪ για το δικαίωμα αναπαραγωγής έργων των μελών της).ΑΕΠΙ gone wild
Το Σάββατο που μας πέρασε, διάβασα ένα άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή το οποίο αποδεικνύει πως οι τύποι στην ΑΕΠΙ δεν είναι απλώς άπληστοι -είναι εκτός πραγματικότητας. Στο εν λόγω άρθρο, αναφέρεται πως η ΑΕΠΙ αξιώνει αμοιβή για οποιοδήποτε link προς σελίδα που προβάλλει υλικό που εμπίπτει στη δικαιοδοσία της. Προσοχή: όχι για την ανάρτηση υλικού, ούτε καν για το embed (π.χ. ενός video από το YouTube), αλλά για την παραπομπή μέσω link, ακόμα και προς site που υπάρχει νόμιμα αναρτημένο υλικό!
Να σας το κάνω πιο λιανά: αυτό αποτελεί κακούργημα, με βάση τη λογική της ΑΕΠΙ.
Σας φαίνεται υπερβολικό; Διαβάστε για την υπόθεση του livemovies.gr, εναντίον του οποίου η ΑΕΠΙ κατέθεσε μήνυση απαιτώντας 10.000€ επειδή δίνει στους χρήστες links προς σελίδες όπου υπάρχουν νόμιμα αναρτημένα έργα πνευματικής ιδιοκτησίας! Αντιγράφω από εδώ (μόλις διέπραξα άλλο ένα κακούργημα):
Αφού εξηγήσαμε στην ΑΕΠΙ, σε όλους τους τόνους, ότι το livemovies.gr δεν προβαίνει σε "παρουσίαση έργου στο κοινό" (livestreaming ή on demand), αλλά σε μετάδοση πληροφοριών αναφορικά με τα έργα, τελικά η ΑΕΠΙ κατέθεσε έγκληση εναντίον μας, θεωρώντας ότι έχει υποστεί ηθική βλάβη αξίας 10.000 ευρώ για "κάθε παράνομη πράξη". Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει εναντίον μας προκαταρκτική εξέταση κακουργήματος!
Με εξώδικη δήλωση εξηγήθηκε στην ΑΕΠΙ ότι όσα υποστηρίζει δεν ευσταθούν νομικά, αφού όπως έχει κριθεί διεθνώς με δικαστικές αποφάσεις αλλά και σύμφωνα με την ελληνική νομική βιβλιογραφία, η παράθεση link προς το επίσημο site ενός τηλεοπτικού σταθμού δεν είναι "παρουσίαση έργου στο κοινό", αλλά μετάδοση μιας πληροφορίας που παραπέμπει στο εκάστοτε έργο (βλ. εδώ εξώδικη δήλωση). Ωστόσο, η ΑΕΠΙ εμμένει στη θέση της, με εξώδικη απάντηση, υποστηρίζοντας ευθέως ότι κάθε χρήστης που αναρτά ένα link προς επίσημο site, πρέπει να είναι εξοπλισμένος με "άδειά" της (βλ. εδώ εξώδικη απάντηση). Πάντως, η ΑΕΠΙ δεν παραθέτει ούτε μία δικαστική απόφαση για να υποστηρίξει όσα αβασίμως ισχυρίζεται, αλλά μιλάει γενικά και αόριστα για νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, υπονοώντας προφανώς την άσχετη απόφαση για την υποχρέωση των ξενοδοχείων αναφορικά με τις τηλεοράσεις που τοποθετούν στα δωμάτια των πελατών τους.
Οι υπεύθυνοι του livemovies.gr δεν τρομοκρατήθηκαν και πέρασαν στην αντεπίθεση. Συνεχίζω την αντιγραφή από το livemovies.gr (δεν τη γλυτώνω τη φυλακή, έτσι που το πάω):
Επειδή όμως η παρεμπόδιση της ελευθερίας της έκφρασης και η περιφρόνηση των δικαστικών αποφάσεων έχουν τα όριά τους, αποφασίσαμε να ζητήσουμε την προστασία της Δικαιοσύνης, καταθέτοντας μήνυση και αγωγή κατά της ΑΕΠΙ και των υπεύθυνων στελεχών της για απόπειρα απάτης (386 Π.Κ.), ψευδή καταμήνυση (229 Π.Κ.), ψευδορκία μάρτυρα (224 Π.Κ.), απόπειρα παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων (Ν.2472/1997) και παράνομη προσβολή προσωπικότητας. Παράλληλα, προσφεύγουμε με καταγγελία στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ασκεί την κατά νόμον εποπτεία στην ΑΕΠΙ και το οποίο καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες του εναντίον αυτής της πρωτοφανούς και άδικης επίθεσης στην ίδια την έννοια και τη λειτουργία του Διαδικτύου.
Τέλος, ζητάμε την συμπαράσταση της κοινής γνώμης, ώστε να αντιληφθεί τελικά και η ΑΕΠΙ ότι ζούμε πλέον στην Κοινωνία της Πληροφορίας, στην οποία η πνευματική ιδιοκτησία συνυπάρχει μαζί με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές της, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο κι από το καταστατικό της.
Η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον...
ΥΓ: Τώρα που το σκέφτομαι, τα links μου προς Καθημερινή και livemovies.gr μάλλον δεν είναι ποινικά κολάσιμα, μιας και οι συγκεκριμένες πηγές δεν είναι μέλη της ΑΕΠΙ -αν και δεν είμαι σίγουρος, μιας και πουθενά στο site της δε βρήκα λίστα των μελών της. Αν σταματήσω να ανεβάζω καινούρια άρθρα, να ξέρετε πως μπήκα φυλακή εξ' αιτίας του link στο τραγούδι της Ελληνοφρένειας. Χαλάλι! ΠΗΓΗ salata tv
1 σχόλιο:
Στο μπάνιο απαγορεύεται να τραγουδώ ???
Αν ναι...να ψάξω ποιοί δεν ανήκουν στην ΑΕΠΙ και να προσαρμόσω το ρεπερτόριό μου...
ΥΓ Όπως και για τα περισσότερα επαγγέλματα,έχουν παρέλθει οι εποχές που κάποιος γινόταν ζάμπλουτος βγάζοντας ένα δίσκο στο κουρμπέτι...Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας πλέον...
Δημοσίευση σχολίου