Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ...ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η.....ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ !!!

Σε 24 μήνες σε δύο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσχισης των δραστηριοτήτων και λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί θυγατρική εταιρία στην οποία θα υπαχθούν όλες οι εμπορικές δραστηριότητες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή 2 χρόνια.
Ταυτόχρονα απαγορεύεται η επιδότηση των υπηρεσιών που παρέχει το ταμείο ενώ πλέον η νέα θυγατρική εταιρία που θα φέρει χαρακτηριστικά ειδικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα αξιολογείται και θα παρουσιάζει στοιχεία με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.
Το πλαίσιο νόμου αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αναμόρφωση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Στόχος: να εναρμονισθούν οι διατάξεις που διέπουν το Ταμείο με το κοινοτικό δίκαιο. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η επιδότηση των υπηρεσιών που παρέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην ελεύθερη αγορά (λ.χ. παροχή δανείων σε ιδιώτες, αποδοχή καταθέσεων κ.λπ.) από δραστηριότητες που ανάγονται στην δεσμευμένη λειτουργία του υπό καθεστώς δημόσιου νομικού προνομίου (παρακαταθήκες, υποχρεωτικές καταθέσεις κλπ.).

Η λύση που εισάγει το νομοσχέδιο: λειτουργικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων του Ταμείου.

Συγκεκριμένα:
Συστήνεται εσωτερικός κλάδος του Ταμείου Παρακαταθηκών για τις εμπορικές δραστηριότητες.
Η παροχή δανείων προς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης παραμένει λειτουργικά στον δεσμευμένο τομέα, δεδομένου του έντονα κοινωφελούς, αναπτυξιακού και περιφερειακού τους χαρακτήρα
Ο κλάδος εμπορικών δραστηριοτήτων αποκτά λογιστική αυτοτέλεια, δεδομένου ότι εισάγεται διακριτή λογιστική παρακολούθηση.
Εισάγεται η αρχή ότι οι λογαριασμοί τόσο του δεσμευμένου τομέα, όσο και του κλάδου εμπορικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να ακολουθούν τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ).
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι:

Δεν θίγεται άμεσα η ενότητα της νομικής προσωπικότητας του Ταμείου, το οποίο παραμένει ενιαίο και περιλαμβάνει τόσο τον δεσμευμένο τομέα, όσο και τον κλάδο εμπορικών δραστηριοτήτων.
Για λόγους πλήρους διασφάλισης της λειτουργίας του σε συνθήκες ανταγωνισμού, προβλέπεται απόσχιση και εισφορά του κλάδου εμπορικών δραστηριοτήτων σε θυγατρική του Ταμείου εντός 24 μηνών.
Επίσης, ενισχύεται η διαφάνεια στη δράση του Ταμείου με την πρόβλεψη εξουσιοδοτικής βάσης για την έκδοση κανονισμού λειτουργίας και δράσης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται μεγαλύτερος βαθμός προβλεψιμότητας και ανιχνευσιμότητας στην εσωτερική και εξωτερική δράση του.
Επομένως, η νομοθετική παρέμβαση εξυπηρετεί τριπλό στόχο: διασφάλιση του δημόσιου προνομίου του Ταμείου Παρακαταθηκών, άσκηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του με σεβασμό του ελεύθερου ανταγωνισμού, ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του.


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: