«Μαύρα μαντάτα όσο δεν κινητοποιούνται οι πολίτες»
Με ένα μάλλον αισιόδοξο μήνυμα, παρά την προδιαγεγραμμένη καταστροφική πορεία που ακολουθεί μέχρι στιγμής, βήμα προς βήμα, η χώρα, ότι με την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, όλων μαζί όμως, μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα, έκλεισε χθες το Διεθνές Συνέδριο για το Χρέος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής απεδείχθη, βάσει των παραδειγμάτων χωρών του Νότου (της Αργεντινής, του Ισημερινού, των Φιλιππίνων, της Βραζιλίας) αλλά ακόμη και της Ισλανδίας, η οποία με δημοψήφισμα προχώρησε στη διακοπή της πληρωμής του εξωτερικού της χρέους, πως η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, λόγω της βαθιάς κρίσης χρέους, είναι αναστρέψιμη.
Προϋπόθεση όμως είναι η απαίτηση διεξαγωγής λογιστικού ελέγχου επί του ελληνικού δημόσιου χρέους, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιο τμήμα του χρέους είναι παράνομο ή απλώς μη βιώσιμο, καθώς πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως για παράδειγμα «Γιατί το χρέος της Ελλάδας σήμερα ξεπερνά τα 362 δισ. ευρώ;», «Πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα;» ή «Ποιος υπήρξε ο ρόλος των τραπεζών;».
Το ελληνικό δημοσιονομικό χρέος, όπως τόνισαν οι συμμετασχόντες, θα εξακολουθήσει να διογκώνεται, διότι ο φαύλος κύκλος, που τρέφεται από νέες αλλεπάλληλες δανειοδοτήσεις, με την υποστηρικτική χείρα βοηθείας των κερδοσκόπων, έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευσή του.
Από την πλευρά του, ο λέκτορας Πολιτικής Οικονομίας, Λεωνίδας Βατικιώτης, υποστήριξε πως η προσφυγή στο Μνημόνιο ουσιαστικά αποσκοπούσε αφ' ενός στην αφαίρεση κοινωνικών δικαιωμάτων, και αφ' ετέρου, στην απαλλαγή των ξένων τραπεζών, από τα ελληνικά ομόλογα.
Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αρις Καζάκος, κατήγγειλε την καλλιέργεια του κλίματος συνενοχής («μαζί τα φάγαμε») αλλά και φόβου, ιδίως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. ΠΗΓΗ enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου