Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΕΝΔΟΞΟΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ ΚΑΙ....ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ !!!


Το 2007 ισραηλινά αεροσκάφη διεξάγουν άσκηση-πρόβα επίθεσης στο Ιράν εισερχόμενα στον εναέριο χώρο της Ελλάδας χωρίς να το γνωρίζει από πριν η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από απόρρητα τηλεγραφήματα του Wikileaks. Το 2008 γίνεται κοινή ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική άσκηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ισχυρίζεται ότι «το Ιράν δεν αποτελούσε στόχο της εν λόγω κοινής στρατιωτικής άσκησης».
Ο «Ένδοξος Σπαρτιάτης», η ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική άσκηση το 2008 διεξήχθη όχι μόνο ως πρόβα επίθεσης εναντίον του Ιράν αλλά κι επειδή το Ισραήλ δεν εμπιστευόταν την Ελλάδα και ήθελε να δημιουργήσει καχυποψία για τους Έλληνες στα μάτια Ιρανών και Αράβων, όπως προκύπτει από απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks και δημοσιεύουν σήμερα τα «Νέα».
Το αντίθετο είχε αναφέρει για το ίδιο θέμα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Μπανιά: «Σας διαβεβαιώνουμε με κάθε σαφήνεια ότι, σε καμία περίπτωση το Ιράν δεν αποτελούσε στόχο της εν λόγω κοινής στρατιωτικής άσκησης».
Η κοινή στρατιωτική άσκηση του 2008 ήταν η συνέχεια της ισραηλινής άσκησης (πρόβα επίθεσης κατά του Ιράν) του 2007 στον εναέριο χώρο της Ελλάδας, για την οποία –σε αντίθεση με το 2008- δεν ήταν ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση. Μετά από τον αρχικό «αιφνιδιασμό» της ελληνικής πλευράς, οι ελληνικές και ισραηλινές δυνάμεις οδηγήθηκαν από κοινού αυτή τη φορά στην άσκηση «Ένδοξος Σπαρτιάτης» του 2008.
Οι «New York Times» είχαν αποκαλύψει στις 20 Ιούνιο του 2008 την ελληνοϊσραηλινή άσκηση. Λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Ιουνίου, σε συνάντηση του πολιτικού συμβούλου της αμερικανικής πρεσβείας Τόμας Κάντριμαν με τον επιτετραμμένο της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα Ζοζέφ Μουστακί, ο Ισραηλινός επιτετραμμένος δίνει πληροφορίες για την άσκηση και τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ στην Ελλάδα.
«Αυτή τη φορά οι Ισραηλινοί δεν ενημέρωσαν τους Έλληνες, οι οποίοι κατελήφθησαν εξαπίνης» ανέφερε ο κ. Μουστακί στην εν λόγω συνάντηση αποκαλύπτωντας ότι παρόμοια άσκηση είχε γίνει και το 2007.

Οι αιτίες και οι στόχοι της άσκησης

Δύο εκδοχές δίνει ο κ. Μουστακί για τους λόγους της άσκησης, αν και δεν ήταν σίγουρος γιατί επελέγη ο συγκεκριμένος χρόνος, όπως προκύπτει από τα απόρρητα έγγραφα:
  • Το Ιράν είχε σημειώσει προόδους στις πυρηνικές δυνατότητες.
  • Το Ισραήλ ήθελε να δείξει στο Ιράν ότι είχε τη δυνατότητα να το πλήξει αν το χρειαζόταν.
Η επίσκεψη, μάλιστα, λίγες μέρες αργότερα του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, «θα καλλιεργούσε την αμφιβολία και την υποψία των Ιρανών και των Αράβων», όπως ανέφερε στη συνάντηση με τον πολιτικό σύμβουλο της αμερικανικής πρεσβείας.
«Θέλουμε να καλλιεργήσουμε την ιρανική καχυποψία για τους Έλληνες» καθώς «το Ισραήλ δεν εμπιστεύεται την Ελλάδα στη διακηρυγμένη προσπάθεια της να λειτουργήσει ως γέφυρα στη Δύση και στην Ανατολή», ανέφερε.
Η ουσιαστική αιτία όμως φαίνεται στην εξής αναφορά: «Οι Έλληνες ενδιαφέρονται για εξελιγμένα οπλικά συστήματα, αλλά το Ισραήλ ανησυχεί πως ό, τι δώσει στους Έλληνες, λόγων εγγύτητάς τους με τη Μόσχα, μπορεί να διαρρεύσει στους Ρώσους, κι αυτοί με τη σειρά τους να τα δώσουν στους Ιρανούς [...] με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων μπορεί να δημιουργήσει στο Ιράν την αμφιβολία που θέλει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: