Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Έτοιμο το πρώτο "καλάθι" με τα 100 τουριστικά ακίνητα που θα πουλήσει το Δημόσιο ...και έπεται συνέχεια !!!

Το Πρασσονήσι στη Ρόδο, η «Φωνή της Αμερικής» στην Ξάνθη, ο Καϊάφας στο νομό Ηλείας, οι Αλυκές στην Ζάκυνθο αλλά και το παλαιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, βρίσκονται μεταξύ άλλων στην πρώτη δεκάδα των ακινήτων που θα βγουν προς αξιοποίηση.
Πρόκειται για εκτάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο πρώτο «καλάθι» των ακινήτων που θα καταστεί διαθέσιμο για επενδύσεις.  
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει να σχηματοποιούν αυτό το χαρτοφυλάκιο με τη συμβολή των εννέα τραπεζών (τμήματα real estate) που έχουν προσληφθεί ως Σύμβουλοι για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.  
Εκτός της Εθνικής Τράπεζας που είναι συντονίστρια του έργου στο σχήμα μετέχουν ακόμη: Alpha bank, Eurobank, Επενδυτική Τράπεζα, Εμπορική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αττικής και Αγροτική.
Κατά τις πληροφορίες, το πρώτο χαρτοφυλάκιο που θα διατεθεί σύντομα σε ιδιώτες επενδυτές εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει περίπου 80 με 100 ακίνητα του Δημοσίου, που βρίσκονται ήδη στο στάδιο εκτίμησης της εμπορικής τους αξίας.  
Θα ακολουθήσει μελέτη με τα αναμενόμενα έσοδα για το Δημόσιο από την εκμετάλλευση αυτών των ακινήτων που θα παρουσιάσουν οι Σύμβουλοι στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, οι Σύμβουλοι είναι αυτοί που θα υποδείξουν στην κυβέρνηση:
·         Για το ποιες από τις προηγούμενες κρατικές εκτάσεις κρίνεται προτιμότερο να πωληθούν (μέσω διαγωνισμών).
·         Ποια από τα προηγούμενα ακίνητα θα πρέπει το Δημόσιο να συνάψει συμβάσεις  παραχώρησης με ιδιώτες επενδυτές έτσι ώστε από την μακροχρόνια μίσθωση να υπάρχει ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα που θα πηγαίνει αποκλειστικά για τη βαθμιαία μείωση του δημοσίου χρέους.
·         Αν η μέθοδος της πώλησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων (sale and leaseback) θα είναι πιο προσοδοφόρα για τα κρατικά ταμεία.     
·         Αν υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς και με την οικοδομική δραστηριότητα στην χώρα να βρίσκεται σε «κώμα» είναι προτιμότερη η λύση της δημιουργίας οχημάτων ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) όπου θα εισφερθούν δικαιώματα επί δημοσίων ακινήτων για την ανταλλαγή χρέους. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση,  τα ακίνητα που θα εισφερθούν θα πρέπει να μην έχουν προβλήματα με χρήσεις γης, προκειμένου να είναι πιο ελκυστικά.
Σε περίπτωση, πάντως, που επιλεγεί η λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης έναντι της πώλησης, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς τα έσοδα για το Δημόσιο θα είναι πολύ χαμηλότερα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα υλοποιούν στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων τα σχέδια για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων.
Μετά από χρόνια βαθιάς νάρκωσης η κρατική περιουσία έρχεται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού  ενδιαφέροντος.   
Κατ' απαίτηση της Τρόικας η κυβέρνηση θα πρέπει έως τον Δεκέμβριο του 2013 να έχει συγκεντρώσει από την αξιοποίηση τη κρατικής γης και την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών έσοδα 15 - 17 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 33 δις. ευρώ  - 35 δις. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 50 δις. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν την τριετία 2013 – 2015.               

Το top 10 των ελληνικών ακινήτων


1.       Αεροδρόμιο Ελληνικού

2.       Πρασσονήσι, Ρόδος
3.       Αφάντου, Ρόδος
4.       Φωνή της Αμερικής, Ξάνθη
5.       Ανάβυσσος, Αττικής
6.       Αλυκές, Ζακύνθου
7.       Καϊάφας, Ηλεία
8.       Μελιτιαίων, Κέρκυρα
9.       Βαθέως, Σάμου
10.     Μεσολογγίου, Αιτωλοκαρνανίας


ΠΗΓΗ    www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: