Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΕΠΕΝΔΥΜΕΝΑ ΣΤΗΝ....ΕΛΛΑΔΑ !!!

Εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας συνεχίζονται τα σενάρια για το ελληνικό χρέος. Οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες δημοσιεύουν σήμερα ρεπορτάζ με τίτλους όπως «Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει».

 
«Χρειαζόμαστε ένα νέο ταμείο διάσωσης τραπεζών», υποστηρίζει ο αναλυτής Φρανκ Βίμπε σε σχόλιό του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και επικεντρώνεται στο ερώτημα πως θα αντιμετωπιστεί μια πιθανή κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης: «Το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών υποβαθμίζεται συχνά, αλλά μία αναδιάρθρωση, μπορεί να απαλλάξει την Ελλάδα από ένα μέρος του χρέους, μπορεί όμως να αξιολογηθεί και ως χρεοκοπία.
 
Η συνέπεια μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν η ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ασφάλεια για τις πιστώσεις προς τις ελληνικές τράπεζες και έτσι να καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εφ’ όσον εξαρτάται πια από την ΕΚΤ….Ένα εθνικό ταμείο διάσωσης τραπεζών, όπως το γερμανικό SOFFIN, δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει χρήματα και εφ’ όσον ανήκει στην ευρωζώνη δεν μπορεί ούτε καν να εκδώσει (χρήμα).»
 
Ο οικονομικός αναλυτής εκτιμά ότι πρέπει, όσο επώδυνο και αν είναι πολιτικά, να δρομολογηθεί ένα τέτοιο ταμείο διάσωσης τραπεζών:
 
«Όποιος δεν επιθυμεί ένα τέτοιο ταμείο, έχει να επιλέξει ανάμεσα στα συνεχή πακέτα ευρωβοήθειας και στην πλήρη εγκατάλειψη της Ελλάδας στο χάος. Επειδή όλοι φοβούνται όμως ένα νέο χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές υποστηρίζουν (την πρώτη λύση): έτσι και αλλιώς ζούμε σε μια κοινότητα χρεών.»
«Η γερμανική κυβέρνηση είναι δύσκαμπτη στις υποχωρήσεις και στη συναίνεση, εξαιτίας της δυσαρέσκειας που υπάρχει στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Στη διάρκεια της ευρωκρίσης οι πεσιμιστές είχαν και έχουν εύκολο παιχνίδι και πεδίο δράσης.Οι αντιρρήσεις τους διατυπώθηκαν γρήγορα και ‘έπιασαν τόπο’: οι Γερμανοί φορολογούμενοι πρέπει να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη, γιατί κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι ζουν ανενδοίαστα πάνω από τις δυνατότητές τους ή οι συνεχείς πιστωτικές ενέσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, εάν οι Έλληνες δεν προσπαθήσουν να προωθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας τους. Όλα αυτά είναι σωστά. Αλλά επιθυμεί όντως κάποιος να πάθει εμπλοκή η ΟΝΕ, που προσφέρει στη Γερμανία τεράστια οικονομική ανάπτυξη και μπουμ στην αγορά εργασίας; Έστω και χρειαστούν και άλλα δισεκατομμύρια, τα χρήματα της Γερμανίας είναι καλά επενδυμένα στην Ελλάδα.»      ΠΗΓΗ     deutsche welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: