Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

HEDGE FUNDS...AYTH ΕΙΝΑΙ Η...ΜΟΙΡΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ???

Ξένες εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου (hedge funds) βρίσκονται πίσω από την ‘αρπαγή γης’ στην Αφρική με στόχο την τόνωση των κερδών τους στους τομείς των τροφίμων και βιοκαυσίμων, εκτιμά αμερικανική δεξαμενή σκέψης.
Σε μία έκθεση, το Oakland Institute δήλωσε πως τα hedge funds και άλλες ξένες επιχειρήσεις έχουν εξαγοράσει μεγάλες εκτάσεις γης στην Αφρική, συχνά χωρίς να διαθέτουν τα κατάλληλα συμβόλαια. Τόνισε, δε, πως οι εξαγορές αυτές ήταν η αιτία εκτόπισης εκατομμυρίων μικροχωρικών.
Οι ξένες αυτές επιχειρήσεις καλλιεργούν τη γη με στόχο να ελέγξουν τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, εκτιμά η έκθεση. Επίσης, χρησιμοποιούν γη για να ‘έχουν χώρο’ να εξάγουν εμπορεύματα όπως τα βιοκαύσιμα και τα κομμένα λουλούδια. «Αυτό προκαλεί ανασφάλεια στο παγκόσμιο σύστημα διατροφής που θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγαλύτερη απειλή από τη τρομοκρατία» λέει η έκθεση.
Το Oakland Institute τονίζει πως κοινοποιεί τα ευρήματά του μετά τη μελέτη αγοραπωλησιών γης στις Αιθιοπία, Τανζανία, Ν. Σουδάν, Σιέρα Λεόνε, Μάλι και Μονζαμβίκη. Επισήμανε, δε, πως τα hedge funds και άλλοι κερδοσκόποι αγόρασαν ή μίσθωσαν με leasing, μόνο το 2009, τουλάχιστον 60 εκατομ. εκταρίων γης στην Αφρική, μία περιοχή στο μέγεθος της Γαλλίας.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης πως τα συμβόλαια προσφέρουν στους επενδυτές σειρά κινήτρων, από απεριόριστα δικαιώματα στο νερό μέχρι διάφορες φορολογικές απαλλαγές. «Κανείς δεν πρέπει να πιστέψει πως οι επενδυτές αυτοί είναι εκεί για να θρέψουν τους Αφρικανούς».
Βεβαίως, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες αντέδρασαν διαψεύδοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης. Μία μάλιστα ανέφερε πως οι υπάλληλοί της στη Μοζαμβίκη παίρνουν μισθούς 40% υψηλότερους από τον ελάχιστο μισθό, ενώ διευκρίνισε πως συμμετέχει επίσης σε αναπτυξιακά σχέδια όπως η παροχή καθαρού νερού σε αγροτικές κοινότητες.          ΠΗΓΗ   enet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: