Μισή-αρσενικό μισή-θηλυκό πεταλούδα εκκολάφθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Πίσω από αυτό το σπάνιο φαινόμενο βρίσκεται η αποτυχία των χρωμοσωμάτων, που διακρίνουν το φύλο, να διαχωριστούν. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ σπάνιο αφού οι πιθανότητες να γεννηθεί μια τέτοια ερμαφρόδιτη πεταλούδα είναι μόλις 0,01%.
Η πεταλούδα διαθέτει ένα σημάδι στην μέση όπου διαχωρίζει το αρσενικό μέρος από το πολύχρωμο θηλυκό. Επιπλέον η σπάνια αυτή πεταλούδα δεν διαφέρει από τις άλλες μόνο στα φτερά της αλλά και το σώμα της είναι διαχωρισμένο διαθέτοντας μισά αρσενικά και μισά θηλυκά γεννητικά όργανα ενώ ακόμα και οι κεραίες της έχουν διαφορετικό μήκος.
«Είναι μια πλήρης διάσπαση. Μέρος-αρσενικό, θηλυκό μέρος... κολλημένα μαζί », δήλωσε στο BBC ο Luke Brown από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Μόνο το 0,01% των πεταλούδων που εκκολάπτονται γεννιούνται ερμαφρόδιτες ή αλλιώς «gynandromorph», όπως είναι ο επιστημονικός όρος του φαινομένου αυτού.
«Για αυτό αναπήδησα από την χαρά μου όταν έμαθα ότι είχε εκκολαφθεί μια τέτοια πεταλούδα εδώ», αναφέρει ο Brown ο οποίος έχει εκκολάψει πάνω από 300.000 πεταλούδες και αυτή ήταν η τρίτη του που γεννήθηκε ερμαφρόδιτη.
Αν και σπάνιο οι πεταλούδες δεν είναι το μοναδικό είδος στο οποίο έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο. Καβούρια, αστακοί, αράχνες και κοτόπουλα έχουν βρεθεί να έχουν γεννηθεί ερμαφρόδιτα.
Πιθανώς υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα στο φυσικό περιβάλλον αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστούν λόγω της ομοιότητας που υπάρχει μεταξύ αρσενικών και θηλυκών στα ζώα.
H πεταλούδα είναι ήδη μεσήλικας, ηλικίας 3μιση βδομάδων και πρόκειται να ενταχθεί στην συλλογή του Μουσείου έτσι ώστε οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να την δουν ζωντανά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου