Την πρόταση των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση γνωμοδοτικού συμβουλίου για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ Γιώργο Αλογοσκούφη και Χρήστο Μαρκογιαννάκη απέρριψε η ολομέλεια της Βουλής με μυστική ψηφοφορία.
Η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αφορούσε στη συγκρότηση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου εισαγγελέων, το οποίο θα αξιολογούσε τη βασιμότητα των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί με την πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά των πρώην υπουργών της ΝΔ για την υπόθεση της Siemens και θα αποφάσιζε για το ζήτημα της παραπομπής τους σε προανακριτική.
Στη μυστική ψηφοφορία δε συμμετείχαν ΝΔ και ΛΑΟΣ, ενώ λευκό δήλωσαν ότι ψηφίζουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία.
Ειδικότερα, από τους 178 βουλευτές που ψήφισαν, όσον αφορά τον κ. Αλογοσκούφη, υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, 141 ψήφισαν "ναι", 7 βουλευτές "όχι", 6 βουλευτές “παρών", 13 ψήφισαν "λευκό" και βρέθηκαν και 11 άκυρα. Για τον κ. Μαρκογιαννάκη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν 136 βουλευτές, κατά 8 βουλευτές, "παρών" 10 βουλευτές, και στην κάλπη βρέθηκαν ακόμη 13 "λευκά" και 11 άκυρα.
Αντιδράσεις από Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη
Καταρρίφθηκε μια «άθλια μικροκομματική προσπάθεια», για την εμπλοκή του στην υπόθεση, δήλωσε μετά τη ψηφοφορία ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μετά την ψηφοφορία. Όπως είπε, την πρόταση «εμπνεύστηκε μια μικρή ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή». Παράλληλα, χαρακτήρισε αστήρικτη και αβάσιμη την κατηγορία που του αποδόθηκε αναφορικά με την παράλειψη ελέγχου της διοίκησης του ΟΤΕ (προγραμματική συμφωνία ΟΤΕ-Siemens).
Λαμβάνοντας το λόγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο (πρώην υπουργός της ΝΔ) βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης κατήγγειλε «συναλλαγή ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ» η οποία όπως ανέφερε δεν θα είχε συντελεστεί αν ο ίδιος δεν είχε αποχωρήσει από το κόμμα της ΝΔ. «Για το κουκούλωμα που επιχειρείται έχουν συντελεστεί τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας και της υπόθαλψης εγκληματία», δήλωσε ο ίδιος, και αναρωτήθηκε γιατί η εξεταστική επιτροπή δεν άνοιξε τους λογαριασμούς των κ.κ. Χρυσοχοϊδη, Φλωρίδη και Τσερτικίδη: «Εγώ δεν είπα ότι πήρανε λεφτά. Αλλά δεν ήταν και εκείνοι υπουργοί; Εγώ είχα τη σφραγίδα του κλέφτη;».
Τα κόμματα
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, κύκλοι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ δήλωναν ότι η Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος κατέβαλε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής για την πληρέστερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι ίδιοι πρόσθεταν ότι στις ψηφοφορίες επί των προσώπων οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία. Όσον αφορά δε την αποχή της ΝΔ έκαναν λόγο για «στάση ανευθυνότητας».
«Ο πολιτικός εκφυλισμός του σκανδάλου Siemens που επιχείρησε η Κυβέρνηση, απορρίφθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το σκάνδαλο Siemens έχει πράσινο χρώμα και με τη σφραγίδα, πλέον, των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.
Για φαινόμενα διαφθοράς και σκάνδαλα, όπως αυτό της Siemens, ως αποτέλεσμα του καπιταλισμού, των μονοπωλιακών συμφερόντων και της απελευθέρωσης των αγορών κάνει λόγο το ΚΚΕ, το οποίο κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για «κουκούλωμα» και συγκάλυψη.
«Προϊόν συμφωνίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ώστε να πληγούν Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής» χαρακτηρίζει την ψηφοφορία που προηγήθηκε (δεν συμμετείχε) ο ΛΑΟΣ.
Για δικομματικό σκάνδαλο και μεγάλο φιάσκο μίλησε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σημείωσε ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πέτυχαν αυτό που επεδίωκαν εξαρχής. Μετέτρεψαν ένα μεγάλο δικομματικό σκάνδαλο σε ένα μεγάλο φιάσκο. Όλα τα άλλα είναι απλώς λεπτομέρειες και ένα κακόγουστο πολιτικό θέατρο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου