Τις συνέπειες τις κρίσης στην τρίτη ελληνική πόλη, την Πάτρα, καταγράφει ρεπορτάζ της "Le Monde", το οποίο φέρει τον τίτλο "Η ατελείωτη πτώση της τρίτης ελληνικής πόλης". Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά: "Εδώ και δύο εβδομάδες έχει ξεκινήσει το Καρναβάλι στην Πάτρα, αλλά η καρδιά δεν είναι εκεί".
Ο απεσταλμένος δημοσιογράφος Μπενουά Βιτκιάν αναφέρεται στα χιλιάδες λουκέτα στην τοπική αγορά, στην διαρκώς αυξανόμενη ανεργία, αλλά και στην ανέχεια, μιλώντας με πλανόδιους εμπόρους, με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Γιώργο Ρώρο,με τον Πρόεδρο του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου Πατρέων Θεοχάρη Μασσαρά, αλλά και με τον Νίκο Σύφαντο, αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Πελοπόννησος", η οποία δημοσιεύει το θέμα.
Στο lead του ο δημοσιογράφος της "Le Monde" αναφέρει: "Συνήθως οι δρόμοι είναι γεμάτοι με ανθρώπους που φορούν στολές, Φέτος είναι αδύνατον να δεις ένα χαμόγελο"¨λέει με αναστεναγμό ένας πλανόδιος έμπορος. Οι χαρούμενοι μπάστακες στο λιμάνι δεν δημιουργούν ατμόσφαιρα. Οι κίτρινες επιγραφές "ενοικιάζεται" και "πωλείται" καλύπτουν τις βιτρίνες των καταστημάτων που έκλεισαν".
Επιπρόσθετα τονίζει ότι στην Πάτρα έχουν μπει λουκέτα σε 1630 επιχειρήσεις το 2010 και σε 1730 το 2011. Για τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας γράφει:" Καθισμένος μεταξύ μιας εικόνας της Παναγίας και ενός μπούστου του Ερμή ο κ. Ρώρος κατηγορεί "τις τράπεζες που έκλεισαν τις στρόφιγγες της πίστωσης, τις Βρυξέλλες και την Άνγκελα Μέρκελ, που θέλουν να σκοτώσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις για να επενδύσουν στη συνέχεια σε νέες".
Και το δημοσίευμα συνεχίζει: "Ο Νίκος Σύφαντος της τοπικής εφημερίδας "Π" έχει άλλο μέτρο για να μετρήσει την αποτυχία της τρίτης πόλης της Ελλάδας: Την ταχύτητα με την οποία εξαντλείται το φύλλο της Πέμπτης, με τις αγγελίες εργασίας".
Επιπλέον το δημοσίευμα υπογραμμίζει: "Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία είναι δίχως προηγούμενο στην πόλη που μετρά 25% ανέργους, σε αντίθεση με το 10% του 2009. Το νούμερο αυτό μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγγαλύτερο ομολογεί ο Θεοχάρης Μασσαράς. Αντιμέτωπες με το μέγεθος του σοκ, οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν υπερβεί τις δυνατότητές τους. Πέρυσι μοίραζαν γεύματα σε 400 οικογένειες. Σήμερα 1.000 χρειάζονται τροφή, φάρμακα και 500 αιτήσεις εκκρεμούν".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου