Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ....ΦΠΑ ΚΑΤΑ 50% ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ !!!

Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 50% στα ελληνικά νησιά και κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών, ζητά η Τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση, μόλις ένα 24ωρο μετά την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.
Η εξάλειψη των προνομιακών καθεστώτων φορολόγησης αναφέρεται στην χθεσινή έκθεση  της Κομισιόν με την οποία υπενθυμίζεται τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Αθήνα μετά την έγκριση του νέου πακέτου των 130 δις. ευρώ.  
Ουσιαστικά η Κομισιόν έρχεται να «φρεσκάρει» παλιότερες προτάσεις του ΔΝΤ για κατάργηση των φοροαπαλλαγών ακόμη και για  τους κατοίκους  που ζουν και εργάζονται σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, όπως  επίσης και για την έκπτωση 30% στον ΦΠΑ, που ισχύει για τις περιοχές αυτές.
Ειδικά για τους οι συντελεστές ΦΠΑ προτείνεται να αυξηθούν  έως και 50% από το 2013 και δη από 5%, 9% και 16% που είναι σήμερα, σε 6,5%, 13% και 23%.Στο τραπέζι μπαίνει και ο περιορισμός κατά 6,3 δις. των κοινωνικών δαπανών με τις συντάξεις να βρίσκονται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο, αλλά και των κοινωνικών επιδομάτων 2,1 δις.
Η Κομισιόν ζητά επίσης την περικοπή των κρατικών δαπανών κατά επιπλέον 5,5% στη διετία 2013 -2014. 
Η περικοπή αφορά κατά περίπου 3,2 δις. στις μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου, με έμφαση στα ειδικά μισθολόγια, το κλείσιμο –συγχώνευση φορέων και την αποχώρηση περίπου 15.000 υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Για τη νέα φορολογικής μεταρρύθμιση η έκθεση του κλιμακίου των ελεγκτών της Κομισιόν, τονίζει ότι :

-  Έχει καθυστερήσει, έπρεπε να ήταν έτοιμη τον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά τώρα η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει τον Μάρτιο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα διαβούλευσης, ώστε να είναι όλα έτοιμα και ψηφισμένα τον Ιούνιο.


- θα πρέπει να μειώνει τους ανώτατους συντελεστές επί της εργασίας (σσ: δηλαδή για επιχειρήσεις «εντάσεως εργασίας» που απασχολούν πολύ προσωπικό) και να έχει στόχο την διεύρυνση των φορολογικών βάσεων (δηλαδή να πληρώνουν περισσότεροι φόρους).


- δεν θα μειώνει (προς το παρόν) τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους, καθώς εισπράττονται πιο εύκολα από τους  άμεσους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές (λόγω φοροδιαφυγής)


- θα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή επειδή –όπως αναγνωρίζουν- οι οριζόντιες περικοπές και οι νέοι φόροι είναι άδικοι και δεν αποδίδουν.


- θα αυξάνει τον αριθμό των φορολογικών ελέγχων


- προβλέπει νέο σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων των εφοριών, με παροχή κινήτρων στους υπαλλήλους.


- θα δίνει νέα κίνητρα και καλύτερη προστασία στους πληροφοριοδότες κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.


Ως προς το επίμαχο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων αν και διαπιστώνουν την είσπραξη μόλις 1,6 δις. μέσα στο 2011 εν τούτοις θεωρούν επιτεύξιμο τον στόχο άντλησης 50 δις. μεταθέτοντας το χρόνο υλοποίησης μετά το 2015.


ΠΗΓΗ    bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: