Εγγραφο - βόμβα αποδεικνύει πως η «ιστορία» της Αχαϊκής και οι σχέση της με την Τράπεζα της Ελλάδος δεν ήταν η καλύτερη ακόμη και σε εποχές που τα οικονομικά δεδομένα της χώρας ήταν σαφώς καλύτερα από τα σημερινά! Και μπορεί αρκετά από τα μέλη της Τράπεζας να βρίσκονταν στο «απόλυτο σκοτάδι» όμως η Διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος και ειδικότερα το Τμήμα της Γενικής Επιθεώρησης Τραπεζών είχε πολλές φορές προειδοποιήσει την Συνεταιριστική Τράπεζα της Αχαΐας. Μάλιστα οι επισημάνσεις της είχαν σχέση ακόμη και με παράνομα δάνεια που δίνονταν μέχρι... και σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου!
Στο εμπιστευτικό έγγραφο της Γενικής Επιθεώρησης Τραπεζών που απευθύνεται στον ίδιον τον Ευάγγελο Φλωράτο το 1999 αναφέρονται τα εξής:
«Σε ότι αφορά στην εξέλιξη των δανείων ορισμένων μελών του Δ.Σ. και του Ε.Σ. και των επιχειρήσεων που συνδέονται με αυτά, θα πρέπει να προβείτε στην άμεση διασφάλιση και σταδιακή μείωση των υπολοίπων τους».
Και το πόρισμα του ελέγχου συνεχίζει:
* Κατά την εξέταση των αιτήσεων για χορήγηση δανείων δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια η πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη ή και η δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων.
* Για αρκετές περιπτώσεις πιστοδοτήσεων δεν υπάρχουν εκτιμήσεις των ακινήτων που λαμβάνονται ως εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ παρατηρήθηκαν και 2 περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων χωρίς τη σύνταξη δελτίου πληροφοριών.
* Πραγματοποιήθηκαν χορηγήσεις χωρίς να υπάρχει έγγραφο νομιμοποίησης σε 2 περιπτώσεις (αναφέρονται οι εταιρείες οι οποίες ανήκουν η μία σε μέλος του Δ.Σ. και η άλλη σε γνωστή ανώνυμη εταιρεία της Αχαΐας).
* Έγιναν χρηματοδοτήσεις μετά τη λήξη του ορίου σε δύο ομόρυθμες εταιρείες (Δ.Α. - Τ.Π.) και καθ' υπέρβαση του εγκεκριμένου ορίου σε άλλες τρεις (Ν.Α. - Ν.Κ. - Ν.Π.)
* Χρηματοδότησε 3 επιχειρήσεις οι οποίες έχουν έδρα τους εκτός νομού Αχαΐας (η μία μάλιστα ανήκει... σε μέλος του Δ.Σ.).
* Έγινε έκδοση μίας εγγυητικής επιστολής ποσού. 2.469 εκατ. δραχμών χωρίς να υπάρχει απαιτούμενη έγκριση από την Επιτροπή Χορηγήσεων. (τραπεζικοί κύκλοι χαρακτήρισαν «έγκλημα» την συγκεκριμένη ενέργεια).
* Δεν υφίσταται συστηματική παρακολούθηση της λήξης των χρηματοδοτήσεων για κεφάλαιο κίνησης, ούτε των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των μακροπρόθεσμων δανείων και επομένως δεν ενημερώνονται έγκυρα οι λογαριασμοί προσωρινής ή οριστικής καθυστέρησης.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως για ορισμένες μόνο περιπτώσεις η Τράπεζα δεν τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα για χορήγηση δανείων, ακόμη και αν οι χορηγήσεις αφορούσαν... μέλη των παλαιότερων μελών του Δ.Σ. Είναι δε χαρακτηριστικό πως από τις 10 εταιρείες τις οποίες επεσήμανε με «κόκκινο» (λόγω προβλημάτων στην διαδικασία χορήγησης) η Τράπεζα της Ελλάδος, οι δύο ανήκουν σε υψηλόβαθμο μέλος του Δ.Σ. ΜΕΡΙΔΙΟΥΧΟΙ ΑΧΑΪΚΗΣ Ζητούν δημοσιοποίηση του μετοχολογίου Τουλάχιστον δύο μεριδιούχοι (με πρώτο τον συνταξιούχο τραπεζικό Πέτρο Τερζή) ζήτησαν με «κομψό» τρόπο, την δημοσιοποίηση του μετοχολογίου της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας τους τελευταίους έξι μήνες. Και αυτό γιατί σαν «βόμβα» έσκασε στην Πάτρα η πληροφορία πως κάποιοι ίσως να γνώριζαν, και να είχαν ρευστοποιήσει μετοχές. Και όλα αυτά γιατί ήταν γνωστό στην πόλη πως η έκθεση των ελεγκτών του περασμένου Νοεμβρίου δεν ήταν και η καλύτερη για την Τράπεζα. Τις επόμενες ημέρες ίσως γίνουν και άλλες αποκαλύψεις, ακόμη και για καταθέσεις μεριδιούχων που είχαν «εσωτερική πληροφόρηση». Μακάρι να διαψευστούμε, όμως η Τράπεζα της Λαμίας... δείχνει και πάλι τον «δρόμο»! Στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, αποκαλύφθηκε πως άλλοι γνώριζαν τις εξελίξεις χωρίς να πάρουν μέτρα υπέρ των «συνεταίρων». Ο πρόεδρος της τράπεζας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Λαμίας το βράδυ της μοιραίας για το ίδρυμα Δευτέρας, ομολόγησε ότι είχε μεταφέρει τις οικονομίες του σε άλλες τράπεζες γιατί κινδύνευαν: "Εγώ μέχρι πριν 6 μήνες είχα όλα μου τα χρήματα στη Συνεταιριστική Τράπεζα. Αυτή τη στιγμή έχω κάποια χρήματα, λίγα, στη Συνεταιριστική τράπεζα. Διότι ο εσωτερικός έλεγχος της τράπεζας, μου έδειξε κάποιο έγγραφο όπου τα χρήματα του προέδρου, του γενικού διευθυντή, του εσωτερικού ελέγχου και κάποιων διευθυντικών στελεχών της τράπεζας, δε διασφαλίζονται σε μια κακιά ώρα. Κι όπως καταλαβαίνετε, τα χρήματα του καθενός είναι κόποι μιας ζωής και οφείλουμε να τα διασφαλίζουμε" είπε. Αίσθηση προκάλεσε και ο περιφερειάρχης Στερεάς που κατηγορείται ότι αποσύροντας 6 εκατομμύρια ευρώ από την Τράπεζα, συνετέλεσε στο κλείσιμό της.
Στο δελτίο ειδήσεων δήλωσε δικαιωμένος που είχε επιλέξει άλλη τράπεζα για τα αποθεματικά της περιφέρειας...! Αλήθεια τι είχε συμβεί στην Πάτρα; Είχαμε ανάλογα φαινόμενα; Σπεύδουν για μηνύσεις μεριδιούχοι της Αχαϊκής.
Η θλιβερή εξέλιξη στην Αχαϊκή Τράπεζα θα έχει και... δικαστική συνέχεια. Όλα δείχνουν πως αρκετοί μεριδιούχοι, κυρίως κάποιοι που είχαν επενδύσει μεγάλα ποσά και δεν είχαν εμπλακεί στο «παιγνίδι» των δανείων, θα ζητήσουν νομική συνδρομή και δεν αποκλείεται να υποβληθούν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του «Κόσμου» ακόμη και πρώην συνεργάτες του Ευάγγελου Φλωράτου και παράγοντες της πόλης που τον «τιμούσαν» δεν αποκλείεται να στραφούν κατά όσων θεωρούν υπεύθυνους για τις εξελίξεις στην Αχαϊκή. Στο δελτίο ειδήσεων δήλωσε δικαιωμένος που είχε επιλέξει άλλη τράπεζα για τα αποθεματικά της περιφέρειας...! Αλήθεια τι είχε συμβεί στην Πάτρα; Είχαμε ανάλογα φαινόμενα; Σπεύδουν για μηνύσεις μεριδιούχοι της Αχαϊκής.
Στην Εθνική Τράπεζα οι καταθέσεις των συνεταιριστικών τραπεζών.
Στην Εθνική Τράπεζα θα μεταφερθεί το σύνολο των καταθέσεων των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου-Λήμνου, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΤτΕ διενήργησε, σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 όπως ισχύει, την προβλεπόμενη σε αυτό διαγωνιστική διαδικασία για την εύρεση αναδόχου του συνόλου των καταθέσεων των παραπάνω συνεταιριστικών τραπεζών.
Η ανάδοχος τράπεζα που προέκυψε από την εν λόγω διαδικασία είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ήδη έχει ξεκινήσει η οργάνωση της μεταφοράς των καταθέσεων. Όπως διαβεβαιώνει η Κεντρική Τράπεζα με τη διαδικασία αυτή διασφαλίζονται στο ακέραιο όλες οι καταθέσεις του συνόλου τ ων πελατών των τραπεζών αυτών. Η Εθνική Τράπεζα θα ενημερώσει με ανακοίνωσή της το κοινό για τις σχετικές λεπτομέρειες. ΠΗΓΗ dete.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου