Είναι μάλλον σαφές, πως το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και την τρόικα, θα ήταν να αναβάλλουν τις εκλογές για όσο το δυνατόν περισσότερο ακόμα και μέχρι το πέρας της τετραετίας. Όμως, με τις αντοχές της κοινωνίας να έχουν εξαντληθεί, κάτι τέτοιο φαίνεται πως είναι αδύνατο, και όλα δείχνουν πως οι εκλογές θα προκηρυχθούν σύντομα, με το σκεπτικό πως όσο ο καιρός περνάει, η ύφεση βαθαίνει και εφαρμόζονται νέα μέτρα, η φθορά των κομμάτων της τωρινής κυβέρνησης θα μεγαλώνει και η επανεκλογή τους θα γίνεται όλο και δυσκολότερη.
Προφανώς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν πρόκειται να κατέβουν στις εκλογές για να χάσουν και να παραδώσουν την εξουσία στην παλαβή αριστερά (κατά Μανδραβέλη) ή τον κομμουνισμό (κατά Καρατζαφέρη). Το πλάνο της μνημονιακής κυβέρνησης συνεργασίας είναι να καταφέρει να πάρει "νωπή λαϊκή εντολή", έτσι ώστε να συνεχίσει το έργο της. Με τα δύο κόμματα που την απαρτίζουν να έχουν φθαρεί λόγω της μέχρι τώρα πορείας τους η κοινή στρατηγική τους φαίνεται να κινείται κατά βάση σε δύο άξονες:
- Τη συγκράτηση της διαρροής ψηφοφόρων, και
- Τον διασκορπισμό των αντιμνημονιακών δυνάμεων.
Κόμματα-αναχώματα
Είναι γεγονός πως η συσπείρωση βάσης των δύο "μεγάλων" κομμάτων της χώρας βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. Δύο από τους βασικούς πόλους συσπείρωσης, η μεταξύ τους ιδεολογική αντιπαλότητα και η υπόσχεση για βόλεμα "δικών μας παιδιών", σήμερα έχουν εκλείψει. Γι' αυτό και παρατηρείται το φαινόμενο της διαρροής ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, όχι από το ένα κόμμα στο άλλο, αλλά προς άλλα κόμματα. Το βασικό ζητούμενο για τα κόμματα της κυβέρνησης, είναι να αποτρέψουν όσο γίνεται τις διαρροές, κυρίως προς την αντιμνημονιακή αριστερά (μιας και οι μεγαλύτερες διαρροές είναι από το ΠΑΣΟΚ), αλλά και προς την ανεξέλεγκτη Χρυσή Αυγή.
Εσείς, τι θα κάνατε εάν ένα βαρέλι έσταζε, προκειμένου να μη χάσετε το περιεχόμενό του; Πιθανότατα, θα βάζατε κάτω από το σημείο διαρροής έναν κουβά. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην ελληνική πολιτική σκηνή τον τελευταίο καιρό. Είτε αυθόρμητα, είτε κατόπιν συνεννόησης, κάποια κόμματα τοποθετούνται ως αναχώματα περιμετρικά του μνημονιακού πυρήνα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου και ο αντιμνημονιακός, για αυτό το μήνα Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός από τη μία πλευρά, και η Δημοκρατική Αριστερά μαζί με την Κοινωνική Συμφωνία των Καστανίδη-Κατσέλη από την άλλη, έχουν ήδη πάρει θέση, έτοιμοι να μαζέψουν όσους ψηφοφόρους απομακρύνονται από τον δικομματισμό.
Από όλους αυτούς, όσοι παρουσιαστούν θετικοί σε μία μετεκλογική συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, πιθανότατα θα αντιμετωπιστούν με θετικό τρόπο από τα ΜΜΕ, και εάν μπουν στη Βουλή θα επιστρέψουν στη νέα μνημονιακή κυβέρνηση συνεργασίας τις χαμένες της έδρες.
Διαίρει και βασίλευε
Σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό σύστημα, τα άκυρα, τα λευκά αλλά και οι ψήφοι σε κόμματα που δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το όριο του 3%, δεν προσμετρώνται στην κατανομή των εδρών. Γίνεται έτσι προφανές, πως ο διασκορπισμός των αντιμνημονιακών ψήφων σε όσο το δυνατόν περισσότερα μικρά κόμματα είναι ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση, μιας και τα κόμματα αυτά δεν θα εκλέξουν βουλευτές και οι ψήφοι τους δεν θα επηρεάσουν τη σύνθεση του νεου κοινοβουλίου.
Μην εκπλαγείτε λοιπόν, εάν προεκλογικά δείτε τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να προπαγανδίζουν την αποχή ή την ψήφο σε μικρά κόμματα χωρίς πιθανότητα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, ως τρόπο διαμαρτυρίας.
Υπάρχει διέξοδος;
Απέναντι σε όλα αυτά, τι μπορεί να γίνει έτσι ώστε όσοι πολίτες είναι εναντίον της εφαρμοζόμενης πολιτικής, να βρουν τρόπο να εκφραστούν χωρίς να εξαπατηθούν; Τα πράγματα είναι σίγουρα δύσκολα. Οι κυβερνώντες παίζουν στο γήπεδό τους, και με τους δικούς τους κανόνες. Μόνη κοινοβουλευτική διέξοδος για την ανατροπή του υπάρχοντος σκηνικού, φαίνεται να είναι η συγκρότηση ενός όσο το δυνατόν ευρύτερου αριστερού αντιμνημονιακού πυρήνα με σαφές πρόγραμμα και συγκεκριμένες απαντήσεις. Απαντήσεις, όχι στα στημένα διλλήματα που θέτει η κυβέρνηση ("ευρώ ή δραχμή", "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα", "μνημόνιο ή χάος" κτλ), αλλά στα πραγματικά ερωτήματα της κοινωνίας.
Μια τέτοια κίνηση,
- μπορεί να κάνει αρκετούς πρώην ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αλλά και πολίτες που ως τώρα απέχουν συνειδητά από τις εκλογές θεωρώντας τες ανούσιες, να εμπιστευτούν και να ψηφίσουν υπέρ μιας εναλλακτικής πρότασης για τη διαχείριση της κρίσης
- μπορεί να μετουσιώσει ψήφους που αυτή τη στιγμή "χάνονται" διασκορπισμένες σε κόμματα με ποσοστό κάτω του 3% (το "χάνονται", υπό την έννοια πως δεν εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο), σε αντιμνημονιακές κοινοβουλευτικές έδρες.
Αδύνατον; Όχι. Δύσκολο; Πολύ. Αλλά, αν δεν γίνει ούτε τώρα, πότε θα γίνει; ΠΗΓΗ Salata tv
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου