Σάββατο 12 Μαΐου 2012

FITCH : Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε σε υποβάθμιση πολλών κρατών- μελών της ΕΕ !!!

Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος εξήγησε ότι η έξοδος της Ελλάδας θα σήμαινε πως ο Fitch θα έθετε ολόκληρη την ευρωζώνη υπό παρακολούθηση και ότι εκείνες οι χώρες που έχουν ήδη αρνητική προοπτική θα αντιμετώπιζαν άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης και όλες οι άλλες θα αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο να υποβαθμιστεί η προοπτική τους σε αρνητική.


Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση οι χώρες αυτές είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και το Βέλγιο.


«Σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας [από το ευρώ], είτε ως αποτέλεσμα της τρέχουσας πολιτικής κρίσης ή αργότερα εάν η οικονομία αποτύχει να σταθεροποιηθεί, ο Fitch πιθανότατα θα τοποθετούσε το αξιόχρεο όλων των υπολοίπων κρατών της ζώνης του ευρώ σε αρνητική προοπτική καθώς θα επανεκτιμούσε τις συστημικές και τις συγκεκριμένες, ανά χώρα, συνέπειες της ελληνικής εξόδου», ανέφερε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.


Ο οίκος ανέφερε ότι οι υποβαθμίσεις θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιδρούσαν τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης στην πιθανή έξοδο της Ελλάδας. «Η πιθανότητα [υποβάθμισης] και το εύρος [της]... θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από την ευρωπαϊκή αντίδραση σε επίπεδο πολιτικής και την επιτυχία της στον περιορισμό της μετάδοσης, καθώς και την σκιαγράφηση ενός αξιόπιστου οράματος για τη μεταρρυθμισμένη [ευρωζώνη]», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Fitch. «Πάντως, το αξιόχρεο όλων των κρατών- μελών της ευρωζώνης δυνητικά θα βρισκόταν σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο οίκος.


Και σήμερα, πάντως, δεν έλειψαν οι προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα. Αρχής γενομένης με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος... υπενθύμισε στην Ελλάδα ότι ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ, αν δεν μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι η ζώνη του ευρώ μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας. Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα και από τον υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.


Η γερμανική θέση διατυπώθηκε και εκ μέρους της καγκελαρίας, με τον εκπρόσωπό της να σημειώνει ότι στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει στο ευρώ η Ελλάδα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να χαλαρώσουν εκ των υστέρων οι συμφωνίες με τους διεθνείς δανειστές, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι Ευρωπαίοι υπαγορεύουν στην Αθήνα τι πρέπει να κάνει. «Δεν υπάρχουν υπαγορεύσεις λιτότητας», τόνισε.


Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Κότχαους επισήμανε: «Προσπαθούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να σώσουμε την Ελλάδα».
Μονόδρομο χαρακτήρισε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ την εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης που έχουν ήδη συμφωνηθεί για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Δεν υπάρχει εναλλακτική για την Ελλάδα την Πορτογαλία και την Ιρλανδία από την εφαρμογή των οικονομικών τους προγραμμάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά από την Κωνσταντινούπολη.


Την ίδια ώρα, η Κομισιόν ανακοίνωσε προβλέψεις για ύφεση 4,7% και έλλειμμα 7,3% του ΑΕΠ για την Ελλάδα το 2012. Την ελπίδα να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα, εξέφρασε την Παρασκευή ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, υποστηρίζοντας, παράλληλα, πως οι δυσοίωνες προβλέψεις της Κομιισόν για την ελληνική οικονομία δεν μαρτυρούν την αποτυχία του Μνημονίου, καθώς, όπως είπε, τα προβλήματα της Ελλάδας δημιουργήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία.
Η Ολλανδία εξακολουθεί να θέλει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ελπίζει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης, η οποία θα μπορέσει να υιοθετήσει πολιτικές για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ, δήλωσε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και αν οι Έλληνες πάρουν οι ίδιοι την απόφαση να αποχωρήσουν, θα πρέπει οι χώρες της να την αποδεχθούν, μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα διακοπεί και η βοήθεια προς την Αθήνα, διευκρίνισε σήμερα η Μαρία Φέκτερ, σε σημερινές δηλώσεις της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία. Χθες η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είχε προειδοποιήσει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε περισσότερες δυσκολίες, καθώς, όπως είπε, η πρακτική εφαρμογή μιας αποχώρησης είναι πολύ περίπλοκη και δαπανηρή.


Credit Agricole: Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο


Στο μεταξύ, προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο που θα προκύψει από την ελληνική κρίση, περιλαμβανομένης της εξόδου της χώρας από το ευρώ, προετοιμάζεται η Credit Agricole, σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της επιχείρησης, Ζαν-Πολ Σιφλέ. «Εργαζόμαστε επί πολλά τρίμηνα πάνω σε αυτή την ανησυχία και έχουμε σχηματίσει μια στενή ομάδα ώστε να την εξετάσει», σημείωσε ο κ. Σιφλέ, αρνούμενος να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες.


Οι προετοιμασίες της Credit Agricole σχετικά με την ελληνική κρίση αποτελούν μέρος της προσπάθειας που καταβάλει η γαλλική τράπεζα προκειμένου να αποκτήσει την κεφαλαιακή επάρκεια που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει μία ευρύτερη ευρωπαϊκή κρίση. Η Credit Agricole έχει επενδύσει στην Εμπορική Τράπεζα και οι απώλειές της από την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους (PSI), έφτασαν στα περίπου 940 εκατ. ευρώ.                    ΠΗΓΗ      tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: