Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΣΤΗΝ....ΠΡΕΣΑ Η ΜΕΡΚΕΛ !!!


Το τελευταίο διάστημα όλοι πίεζαν τον Μάριο Ντράγκι να κάνει κάτι για να βοηθήσει την κατάσταση, να ενισχύσει απευθείας τις τράπεζες, να ενισχύσει απευθείας τα κράτη, να παρέμβει τέλος πάντων πυροσβεστικά σε αυτή την κρίση. Και χθες επιτέλους μίλησε. «Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να δείξουν ότι έχουν ένα όραμα», είπε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Ευρωκοινοβούλιο, προσθέτοντας τη φωνή του σε όσους ζητούν να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο που θα εγγυάται τις καταθέσεις στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις κυβερνήσεις, τόνισε. Και οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αυτόν τον καιρό καθόλου καλή δουλειά.
 Λίγες ώρες αργότερα η Καγκελάριος Μέρκελ ζητούσε να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Κομισιόν, παραδεχόταν ότι πρέπει να γίνουν «εν καιρώ» αλλαγές στις συνθήκες, αλλά απέφευγε να τοποθετηθεί στις εκκλήσεις για τραπεζική ένωση. Στο μεταξύ, η ισπανική κρίση χειροτερεύει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει κάποιο δάνειο στη χώρα. Η Ιταλία δεν πηγαίνει καλύτερα. Και η νευρικότητα των αγορών μεγαλώνει.

Όπως αναφέρουν σχετικά Τα Νέα, μέτωπο για τη λήψη συνολικών μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης από τους ευρωπαίους ηγέτες έχουν δημιουργήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η Κομισιόν, αλλά και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στέλνοντας μήνυμα ότι, αν δεν καλυφθεί το πολιτικό κενό που υπάρχει σήμερα στην ΕΕ και δεν ληφθούν συνολικά μέτρα, κινδυνεύει ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ.

Κύριος αποδέκτης του μηνύματος αυτού είναι η Γερμανία. Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε χθες πιο συγκαταβατική στο να υιοθετηθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις για το ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά.
Η πίεση γίνεται ασφυκτική ενώ η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη είναι εκρηκτική, αφού έχει κορυφωθεί η ανησυχία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ισπανία, η οποία δέχεται ολομέτωπη επίθεση από τις αγορές και αναζητεί ρευστό. Οι πιέσεις προς τη Γερμανία ασκούνται ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουνίου.                        ΠΗΓΗ        defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: