Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΟΔΟΣ....ΔΡΑΧΜΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ....ΟΚΤΩΒΡΙΟ !!!




Στο 90% διατηρεί τις πιθανότητες αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ η Citigroup.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε νέα έκθεσή της που είδε το φως της δημοσιότητας, οι πιθανότητες μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη παραμένουν εξαιρετικά υψηλές, στο 90%.
Μάλιστα, κατά τον οίκο, η Ελλάδα δεν αποκλείεται να αποχωρήσει άμεσα από το ευρώ, ήτοι τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο.
Στη νέα έκθεσή του οίκου, την οποία έχει συντάξει ο Jürgen Michels και η ομάδα του, γίνεται ειδική αναφορά στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στη γερμανική εφημερίδα Bild.
Κατά τη Citi, με το να προειδοποιεί ο κ. Σαμαράς - μέσω της συνέντευξής του αυτής - για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και ζητώντας περισσότερο χρόνο και όχι περισσότερα χρήματα, αυτό που κάνει είναι να δοκιμάζει το περιθώριο ελιγμών που έχει έναντι των γερμανικών απαιτήσεων.
"Eνώ το μήνυμα της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα πως δεν θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση μοιάζει ισχυρό, τελικά φαίνεται πως υπάρχουν περιθώρια για να κερδίσει η Αθήνα περισσότερο χρόνο", σημειώνει επίσης ο οίκος.
Ωστόσο προειδοποιεί πως όσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει έλλειμμα, ο περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερη χρηματοδότηση, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει το χάσμα των διαφωνιών αναμέσα στην ελληνική κυβέρνηση και τηντρόικα.  
                                                                                                          Σκληρό μήνυμα προς την Ελλάδα από Schauble - Περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερα χρήματα.               Άμεση, ξεκάθαρη και αρνητική ήταν η απάντηση στο αίτημα της Ελλάδος και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για 2ετή επιμήκυνση του μνημονίου από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών W. Schauble και τον Υπουργό Οικονομίας, Ph. Roesler ότι δεν μπορεί να υπάρξει 2ετής παράταση του μνημονίου καθώς μια τέτοια απόφαση θα υπονόμευε την αξιοπιστία της ευρωζώνης.

Η εμπιστοσύνη στο ευρώ και στην ευρωζώνη  μπορεί να αποκατασταθεί μόνο αν η κάθε χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις τις και ακολουθεί πιστά τους κανόνες δήλωσε ο Roesler στην εφημερίδα Bild της Γερμανίας.

Να σημειωθεί ότι ο Σαμαράς είχε δώσει συνέντευξη χθες στην Bild και ζητούσε 2ετή επιμήκυνση ενώ τόνισε ότι έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή ενώ θα κινδύνευε και το δημοκρατικό πολίτευμα.
Όποια χώρα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της  και αποκλίνει από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων  δεν μπορεί να περιμένει πρόσθετη οικονομική βοήθεια ανέφερε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας και συνέχιζε λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει παράταση στο χρονικό πλαίσιο που έχει οριοθετηθεί  όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.
Κάτι τέτοιο  θα υπονόμευε την αξιοπιστία της ευρωζώνης τόνισε ο Roesler.
O έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έχει αναλάβει σειρά δράσεων ώστε να υπάρξει διετής παράτασης του μνημονίου από το  2014 στο  2016 ώστε το έλλειμμα να μειωθεί στο όριο του 3% του ΑΕΠ.
Ο Σαμαράς είχε τονίσει στην  Bild : Δεν ζητάμε επιπλέον χρήματα, ζητάμε περισσότερο χρόνο.

Νέο σκληρό μήνυμα απηύθυνε προς την Ελλάδα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble, επισημαίνοντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη του ότι η ευρωζώνη έχει έρθει στα όρια της αναφορικά με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Παράταση στην περίοδο εφαρμογής του ελληνικού πακέτου σημαίνει και περισσότερα χρήματα, για τον Schauble, προοπτική που δεν αποτελεί λύση.                

Bank of America/Merrill Lynch:Υπάρχει κίνδυνος πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής – Πραγματικά κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες…                                                                 Στις  αρχές Οκτωβρίου, θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ.
Ωστόσο η Bank of America προσδιορίζει  5 λόγους  που θα μπορούσαν  να πάνε στραβά τα πράγματα στην Ελλάδα στις επόμενες εβδομάδες, σε μια χρονική στιγμή που η χώρα θα  επαναδιαπραγματευθεί την διάσωσης της, κάτι που πρέπει να συμβεί για να μην υπάρξει στάση πληρωμών και να αναγκαστεί να βγει από τη ζώνη του ευρώ.

Οι 5 λόγοι ανησυχίας

Η κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να αποτύχει να συμφωνήσει για το νέο πακέτο λιτότητας.
Η Βουλή των Ελλήνων θα μπορούσε επίσης να αποτύχει να εγκρίνει την προτεινόμενη δέσμη μέτρων λιτότητας.
Η κοινωνική αναταραχή θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο ενώ κάποια μέλη της ευρωζώνης θα μπορούσαν  να αντιταχθούν στο ενδεχόμενο αύξησης της χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Κατά την Bank of America  η παραμονή της  Ελλάδας  στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να τεθεί  σε κίνδυνο
Η Βουλή των Ελλήνων θα μπορούσε να αποτύχει να εγκρίνει την προτεινόμενη δέσμη μέτρων λιτότητας. Ακόμα κι αν συμφωνήσουν οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού, το κοινοβούλιο ενδέχεται να μην  ακολουθήσει την κομματική γραμμή.
Η κυβέρνηση συνασπισμού έχει ένα μεγάλο περιθώριο πλειοψηφία, με 179 από τις 300 έδρες, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού έχασε 45 από 244 βουλευτές τον  Φεβρουάριο του 2012.
Εάν ένας βουλευτής παραιτηθεί ο αντικαταστάτης του μπορεί να ψηφίσει για την υποστήριξη του προγράμματος.
Ωστόσο, ένας βουλευτής μπορεί, να επιλέξει  να παραμείνει  στο Κοινοβούλιο ως ανεξάρτητος, ή να συμμετάσχει  σε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης.
Εάν το Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει το νέο πακέτο μέτρων, η κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να αποδομηθεί ή να προκηρύξει δημοψήφισμα για το ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Τρόικα δεν θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ.


Κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής

Η έξαρση της κοινωνικής αναταραχής θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Η  Ελλάδα διενέργησε 2 εκλογικές αναμετρήσεις  που οδήγησαν στην συγκρότηση μιας  φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης και ταυτόχρονα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθεί να στηρίζει την παραμονή στη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο  σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η όξυνση της ύφεσης, της υψηλής ανεργίας των νέων (περίπου 50%), και η σκληρή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιθανό να πυροδοτήσει έντονες διαμαρτυρίες το Σεπτέμβριο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας.
Ακόμα κι αν κοινωνική αναταραχή παραμένει ελεγχόμενη, είναι πιθανό να επιδράσει στα σχέδια της κυβέρνησης για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Σε ένα ακραίο σενάριο, η κοινωνική αναταραχή θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και την κυβέρνηση συνασπισμού.


ΠΗΓΗ      bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: