Για έλλειψη αποφασιστικότητας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους κατηγορεί τους Ευρωπαίους ο Χέλμουτ Σμιτ. Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας θεωρεί ότι δεν έπρεπε η Ελλάδα να γίνει μέλος της ευρωζώνης. Αλλά εφόσον έγινε, οι εταίροι οφείλουν να την στηρίξουν μέχρι τέλους. Ο παλαίμαχος πολιτικός είπε επίσης ότι «Το Άουσβιτς και η δολοφονία έξι εκατ. Εβραίων, όπως επίσης και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος του Χίτλερ αποτελούν γεγονότα που έχουν εγγραφεί στο ασυνείδητο των ευρωπαϊκών λαών, έτσι ώστε να αποκλείεται ένας ηγεμονικός ρόλος της Γερμανίας και αυτό θα συνεχισθεί ακόμη για πολύ», τόνισε ο Σμιτ, 93 ετών σήμερα, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον αξιοσέβαστους απόμαχους πολιτικούς στη χώρα του.
Ηδη στα τέλη του 2008 κατά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης υπήρξαν διεθνείς αποφάσεις για τη ρύθμιση τω χρηματαγορών, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, αλλά και από τους Ευρωπαίους, δήλωσε ο Σμιτ το βράδυ της Τρίτης σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ARD. «Ολοι οι μηχανισμοί διάσωσης αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, ενώ δεν επεδείχθη η αναγκαία αποφασιστική δράση» τόνισε.
Ο ηλικίας 93 ετών πρώην καγκελάριος εμφανίστηκε ανήσυχος για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτή η ανησυχία δεν μπορεί να κρυφτεί, είπε. Δεν πρόκειται όμως για κρίση του ευρώ, αλλά για κρίση χρέους. Και η Γερμανία δημιούργησε περισσότερο χρέος, από εκείνο που επιτρεπόταν μετά το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας. «Ολα αυτά δεν θα ήταν τόσο τραγικά, αν είχαμε κάποιον στην Ευρώπη, ο οποίος θα είχε μια συνολική εικόνα του προβλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Σμιτ επέκρινε όσους ζητούν να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Ηταν λάθος η ένταξη των Ελλήνων στο ευρώ, αλλά τώρα πρέπει να δεχτούμε τις συνέπειες και να τους συμπαρασταθούμε, είπε ο πρώην καγκελάριος.
Ταυτόχρονα ο Σμιτ τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την πρότασή του περί κοινοτικοποίησης του χρέους της ευρωζώνης. «Επί της αρχής έχει δίκιο. Δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως κανόνας, αλλά στην παρούσα κατάσταση κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αναπόφευκτο», τόνισε. ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου