Σε ύφεση αντίστοιχη με αυτές που έζησαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία κατά
τη διάρκεια της Μεγάλης ύφεσης τη δεκαετία του ΄30, βυθίζεται η Ελλάδα,
γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της πρόσκλησης για την ανάκτηση της
ανταγωνιστικότητας μέσω της πολιτικής λιτότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, η ελληνική
οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,4% τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ το Διεθνές
Νομισματικό Ταμείο προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ
κατά 4% το 2013. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθροιστική μείωση παραγωγής ανεπτυγμένης χώρας κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1929-1933.
Όπως σχολιάζει ο Charles Dumas πρόεδρος του Lombard Street Research, η λιτότητα καταστρέφει τα έσοδα από φορολογία και κατά συνέπεια το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Πάντως συμπληρώνει ότι η λιτότητας δεν μπορεί να αποφευχθεί καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού.
Ο Βασίλης Μοναστηριότης, λέκτορας στο London School of Economics, υπογραμμίζει ότι η εμπειρία της δεκαετίας του ΄30 δείχνει ότι πρέπει να τονωθεί η οικονομία. Παράλληλα τονίζει ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα δεν είναι εφήμερη και θα εξαφανιστεί μόλις τελείωσε η κρίση.
Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα ξεπεράσει τη Λετονία, ως η χώρα με την πιο βαθειά ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Ελλάδα τα έκανε όλα αυτά χωρίς να πετύχει τίποτα. Αυτό είναι λυπηρό», συμπεραίνει η Barbara Ridpath, διευθύνουσα σύμβουλος του Ιnternational Centre for Financial Regulation, σχολιάζοντας τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και όλα τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει η χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου