Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΝΕΟ...ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΝΕΟ...ΔΑΝΕΙΟ ΝΕΑ...ΜΕΤΡΑ !!!




Στο στόχαστρο υγεία, κοινωνική ασφάλιση, εφάπαξ, επικουρικές συντάξεις
 Τρίτο πακέτο βοήθειας για την περίοδο 2014-2016, που θα φτάσει στα 10 δισεκ. ευρώ, θα πάρει με άγνωστους προς το παρόν όρους η Ελλάδα, ούτως ώστε να συνεχίσει η αύξηση του χρέους της που έφτασε το α΄ εξάμηνο του 2013 τα 321 δισεκ. ευρώ.
Σύμφωνα, με τα νέα στοιχεία, το χρέος ξεπέρασε αυτό που είχε η Ελλάδα το 2009 πριν ξεσπάσει η κρίση και επιβαρύνθηκε κατά 16 δισ. ευρώ εντός του 2013, ενώ είναι υψηλότερο κατά 18 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2012 που ήταν μόλις 303 δισ. ευρώ. Το ύψος του δανεισμού που με τα σημερινά δεδομένα αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ ημερών και εν μέσω της προεκλογικής έντασης στη Γερμανία, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέβλεψε ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια το 2014. Τον επιβεβαίωσε ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος είπε ότι το ποσό αυτό θα προσφερθεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα δυο επόμενα έτη, στο πλαίσιο σύνθετης βοήθειας από την πλευρά των Βρυξελλών προς την Αθήνα.
Το τρίτο πακέτο αποτελεί τεκμήριο της μνημονιακής πολιτικής και της ανικανότητας των ελληνικών κυβερνήσεων να συντάξουν ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και της κοινωνίας.
Νέα μέτρα για κοινωνική ασφάλιση, υγεία, ευρύτερο δημόσιο τομέα και αποκρατικοποιήσεις έρχονται με το τρίτο μνημόνιο για την ελληνική οικονομία, το οποίο επεξεργάζονται εδώ και καιρό οι Βρυξέλλες υπό την υψηλή εποπτεία της Γερμανίας.
 
Οι απαντήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις επίμονες διαδοχικές ερωτήσεις του γερμανικού Τύπου συγκλίνουν στην κατεύθυνση της σύναψης μιας νέας δανειακής σύμβασης.
Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες είναι σε πρώτη φάση ένα νέο δάνειο ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ ως συνέχεια του πακέτου χρηματοδότησης από την Ε.Ε., που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Ιούλιο και θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015, το οποίο υπολογίζεται στα 11 δισ. ευρώ.
Το νέο πρόγραμμα δεν είναι δυνατό να έχει ως νέες υποχρεώσεις άλλες μόνιμες περικοπές μισθών και συντάξεων. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, σε μια χώρα με έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης, θα έθετε σε κίνδυνο την εφαρμογή του και κατά συνέπεια και τα χρήματα που έχει δανειστεί η Ελλάδα.
Παρ’ όλα αυτά θα ζητηθούν περισσότερες εγγυήσεις για την τήρηση του προγράμματος. Οι ρήτρες αυτόματης διόρθωσης σε περίπτωση αποκλίσεων θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρές και ακόμη πιο αυτόματες.
Θα πρέπει, δηλαδή, να επανεξεταστούν αυτόματοι σταθεροποιητές σε περίπτωση που, για παράδειγμα, συνεχίσει να επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.
Θα πρέπει δηλαδή να επιλεχθούν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους θα περικόπτονται κονδύλια, ώστε να αποσβένεται η όποια απόκλιση. Εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις είναι κάτι που σίγουρα θα περικοπούν στο επόμενο πακέτο. Το σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, παρά τις διαδοχικές περικοπές, θεωρείται από την τρόικα ακόμη «σπάταλο» και αναποτελεσματικό ως προς τους στόχους του. Συνεπώς, θα πρέπει να συνεχιστεί η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και η περικοπή περιττών «παροχών» υγείας.
Θα πρέπει επίσης να υπάρξει στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, είτε μέσω της ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων είτε μέσω συμπληρωματικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 
Ο τομέας της γενικής κυβέρνησης, εκτός των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων θεωρείται επίσης ότι έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης.
Η διαχείριση των ΟΤΑ έχει ακόμη αποκλίσεις οι οποίες θα πρέπει να εξαφανιστούν, ενώ πολλές ακόμη δημόσιες επιχειρήσεις που παράγουν έλλειμμα θα πρέπει να συγχωνευθούν, να πουληθούν στον ιδιωτικό τομέα ή να κλείσουν.
Το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων θεωρείται από την τρόικα ως ακόμη μία αποτυχία του προγράμματος. Τον Σεπτέμβριο θα ληφθούν τελικές αποφάσεις, οι οποίες, όπως σημειώνουν κοινοτικοί κύκλοι, θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα έσοδα που έχουν προγραμματιστεί θα έχουν μια συνεχή ροή και θα μειώνουν το δημόσιο χρέος.
Η αναβολή της εφαρμογής της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης στην περίπτωση απόκλισης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα των εσόδων από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για το 2013 θα εφαρμοστεί στο ακέραιο κατά το τρίτο πρόγραμμα.
Αυτό μπορεί να σημαίνει από οριστικές πωλήσεις (αντί των συμβάσεων παραχώρησης) για την ακίνητη περιουσία μέχρι και τη «ρευστοποίηση» κρατικών προβληματικών εταιρειών, με πιλότο αυτά που έρχονται για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: