Πώληση ακινήτων του Δημοσίου από διεθνή εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο είναι η «λύση» που φέρεται να προκρίνει η Κομισιόν για την «ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έως το 2020».
Όπως αναφέρεται η πώληση των ακινήτων συνολικής αξίας έως και 20 δις ευρώ με «μεσίτες» από το Λουξεμβούργο σε συνδυασμό με τον μηδενισμό των επιτοκίων των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα μέχρι το 2022 αποτελεί ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζουν οι ευρωπαίοι «για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Στο εν λόγω σχέδιο προβλέπεται πως «οι εμπροσθοβαρείς ιδιωτικοποιήσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ το επίμαχο διάστημα». Όπως αναφέρεται με το παραπάνω σχέδιο φέρεται να ικανοποιείται και το ΔΝΤ ώστε να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα έως το 2016.
Η πρόταση αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου. Όπως αναφέρουν τα νέα το σχέδιο για τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών που αντλεί έσοδα από την δημόσια περιουσία που θα μειώνουν το χρέος είναι εμπνευσμένο από το σχέδιο «EURECA» που παρουσίασε η Roland Berger το 2011, ωστόσο είναι έξι φορές μικρότερο σε μέγεθος σε σχέση με το αρχικό το οποίο προέβλεπε την ομαδοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 125 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία συμμετοχών – η διοίκηση της οποίας μπορεί να γίνεται από κοινού από τον ESM, την EBDR, την ΕΙΒ αλλά και άλλους οργανισμούς – θα εκδίδει ομόλογα έναντι μελλοντικών εσόδων από τα ακίνητα αυτά, θα μπορεί να δημιουργεί εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων την αξία των οποίων μετοχοποιεί, αλλά και να επενδύει με τρόπους που θα παράγουν αξία για τα ίδια τα ακίνητα (να τα οικοδομεί και εν συνεχεία να τα πουλά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου