Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΙΧ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ....ΑΚΙΝΗΣΙΑ !!!


Τα τέλη κυκλοφορίας που έρχονται την επόμενη εβδομάδα και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα δεν είναι οι….μόνες ηλίθιες ιδέες της κυβέρνησης για τα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο από το 2014, οπότε και θα δημιουργηθεί το Περιουσιολόγιο για τον κάθε φορολογούμενο, να φορολογεί αυτοτελώς τα ΙΧ που είναι σε ακινησία.
Αφού η περσινή ιδέα των φωστήρων για την επιβολή τέλους ακινησίας στα αυτοκίνητα που δεν κινούνται (έχουν καταθέσει πινακίδες) έφερε… σεισμό και δεν εφαρμόστηκε, είπαν φέτος να το φέρουν πλαγίως. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες των ΙΧ που έχουν καταθέσει πινακίδες με την αιτιολογία της προσωρινής ακινησίας δεν θα πληρώνουν μεν τέλη κυκλοφορίας, θα πληρώνουν όμως πχ τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, αν αφορά ΙΧ άνω των 2000 κ.εκ.

Ήδη, φέτος, θα σταλούν ραβασάκια για πληρωμή φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε όσους ιδιοκτήτες ΙΧ τα πούλησαν εντός του 2013, ή κατέθεσαν πινακίδες στα τέλη του 2012, αφού το μέτρο ισχύει αναδρομικά από τη χρήση του 2012. Παράλληλα, όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητο από 1.929 και μέχρι 4.700 κυβικά εκατοστά θα πρέπει να καταβάλουν στο τελευταίο δίμηνο του έτους φόρους που θα κυμαίνονται από 947 έως 5.140 ευρώ καθώς θα φορολογηθούν διπλά, με τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Το πόσο απύθμενη βλακεία είναι η εξοντωτική φορολογία των ΙΧ το αποδεικνύουν οι αριθμοί: Στο οκτάμηνο του 2012, τα έσοδα του Δημοσίου από τέλη κυκλοφορίας έφταναν τα 244 εκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος για το 8μηνο του 2013 ήταν τα έσοδα να φτάσουν τα 258 εκατομμύρια. Αντ’ αυτού, οι φωστήρες κατάφεραν να ρίξουν τα έσοδα στην προαναφερόμενη περίοδο στο ισχνό νούμερο των 126 εκατομμυρίων ευρώ! Τα δε έσοδα από τα τέλη ταξινόμησης (καινούρια ΙΧ) έχουν πέσει στα 45 εκατ. ευρώ το 2013, από 904 εκατ. ευρώ το 2004. Αλλά είπαμε: Δεν αρμενίζουμε στραβά, ο γιαλός είναι στραβός.

Και ακόμα, δεν έχουν δει τίποτα, αφού μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, αναμένεται να κατατεθούν ακόμα 400.000 πινακίδες ΙΧ αυτοκινήτων, φτάνοντας το συνολικό νούμερο του 1 εκατομμυρίου αυτοκινήτων που έχουν τεθεί σε ακινησία την τελευταία 2ετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: