Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 2013 - ΤΙΜΟ....ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ !!!

Μαχαίρι σε ορισμένες τουλάχιστον ειδικές αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων ζητά να μπει η τρόικα, μιλώντας για «εξορθολογισμό» σε δαπάνες ​όπως για παράδειγμα σε οδοιπορικά και εκτός έδρας . Επίσης, η τρόικα επιμένει να βάζει φρένο στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Όπως προκύπτει από δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, οι ενστάσεις των τροϊκανών αφορούν το πόσο αλλά ακόμη και το πώς θα γίνει η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Φέρονται να έχουν επιφυλάξεις με την επιλογή για τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους και υποστηρίζουν ότι ένα μέρος του πρέπει να δοθεί σε αναπτυξιακούς σκοπούς.
Από το Μνημόνιο προκύπτει ότι υπάρχει η δυνατότητα διανομής υπό μορφή κοινωνικού μερίσματος του 70% της υπέρβασης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Αν για παράδειγμα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι 1,5 δις ευρώ, θα μπορούσε να μοιραστεί το 1 δισ ευρώ περίπου.
Ομως, τελικά φαίνεται πως το ποσόν θα είναι μικρότερο γιατί η τρόικα επισημαίνει ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014. Θέλει να είναι εξασφαλισμένο εκ προοιμίου, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δις ευρώ όσο προβλέπει ο προϋπολογισμός και ό,τι περισσέψει στη συνέχεια μπορεί να διανεμηθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια: