Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ''LOURDES'' ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ !!!



Η αμερικανική προπαγάνδα εναντίον της Μόσχας, κυρίως στο Ουκρανικό, προκάλεσε στοχευμένες και προσεκτικές κινήσεις απάντησης από τη Ρωσία. Η οποία, αφού αρχικά προχώρησε σε στρατηγικές συμφωνίες με την Κίνα, τώρα ξεδιπλώνει και τα πλάνα της για τη Λατινική Αμερική, με πρώτο σταθμό την Κούβα. Η Ρωσία πέτυχε χωρίς τυμπανοκρουσίες προκαταρκτική συμφωνία με την Κούβα για επαναλειτουργία σοβιετικής βάσης πληροφοριών ως ρωσικής στο νησί της Καραϊβικής.
Πρόκειται για εγκαταστάσεις από τις οποίες η ΕΣΣΔ κατασκόπευε τις ΗΠΑ στα χρόνια του ψυχρου πολέμου και έως το 2001 που έκλεισε λόγω οικονομικών προβλημάτων και υπό την πίεση των ΗΠΑ.
Την είδηση επιβεβαίωσε πηγή των ρωσικών αρχών ασφαλείας στο πρακτορείο Reuters.
Η επίτευξη συμφωνίας είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στην καθημερινή εφημερίδα Kommersant, η οποία ανέφερε ότι επετεύχθη κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν στην Κούβα την περασμένη εβδομάδα.
Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, η βάση του Λόουρδες, νότια της κουβανικής πρωτεύουσας Αβάνα,  φιλοξενούνε προσωπικό 3.000 Σοβιετικών - ως η μεγαλύτερη βάση της Μόσχας στο εξωτερικό - δουλειά των οποίων ήταν να υποκλέπτουν τα μηνύματα που προέρχονται από και προς το έδαφος των ΗΠΑ και να παρέχουν επικοινωνία για τα ρωσικά σκάφη στο δυτικό ημισφαίριο. Με την εγκατάσταση στηνLourdes να λειτουργεί και πάλι, η Ρωσία θα έχει μια πολύ καλύτερη ικανότητα ροής πληροφοριών στο δυτικό ημισφαίριο.Официальный визит В.Путина на Кубу Ένα από βασικά νέα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στην Αβάνα, ήταν η διαγραφή από τη Μόσχα του μεγαλύτερου μέρους του παλαιού χρέους της Κούβας προς τη Ρωσία.Με την εγκατάσταση στηνLourdes να λειτουργεί και πάλι, η Ρωσία θα έχει μια πολύ καλύτερη ικανότητα ροής πληροφοριών στο δυτικό ημισφαίριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: