Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΗΕ : Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑΧΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ....ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ !!!

Η Ελλάδα, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά, απείχε σε ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και δεν στήριξε ψήφισμα ομάδας χωρών με επικεφαλής την Αργεντινή με θέμα την... προστασία των χρεοκοπημένων κρατών προκαλώντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ψήφισμα προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να έχουν τεθεί οι κανόνες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα προχωρήσει στη δημιουργία μιας διεθνούς συμφωνίας για την αναδιάρθωση των χρεών των χρεοκοπημενων κρατών. Η απόφαση πάρθηκε με 124 θετικές ψήφους, 11 αρνητικές και 41 αποχές. Η Ελλάδα απείχε από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία στα Ηνωμένα Εθνη, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., πλην της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου που ψήφισαν κατά.
Το παρασκήνιο της απόφασης της Αθήνας ξεκινά όταν τον περασμένο Αύγουστο το σχέδιο ψηφίσματος εξετάστηκε -κατά έναν περίεργο τρόπο- από τους εμπειρογνώμονες του Ecofin στις Βρυξέλλες... Οι τελευταίοι αποφάνθηκαν ομόφωνα όπως τα κράτη της Ε.Ε. θα πρέπει να καταψηφίσουν το σχέδιο. Μπροστά όμως στην κατακραυγή μιας τέτοιας καταψήφισης εκ μέρους της χώρας μας που αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους της, το υπουργείο Εξωτερικών πήρε την πολιτική απόφαση και έδωσε εντολή στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ να «διαφοροποιηθεί» διαλέγοντας με την αποχή τον πιο... εύκολο δρόμο ώστε να μην εκτεθεί τελείως από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό. «Το σχέδιο είχε πολλές αδυναμίες γιατί ο ΟΗΕ δεν είναι ένα φόρουμ που μπορούν να λυθούν... τεχνικά προβλήματα τα οποία συζητιούνται στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα», είπε στην «Ε» διπλωματική πηγή, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «για πολιτικούς λόγους δεν ήταν σωστό να πάρουμε μια τέτοια ακραία θέση...».
Περήφανη η Κίρχνερ
Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανήρτησε στο Facebook ένα θριαμβευτικό σχόλιο. «Πραγματικά σήμερα είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα για όλους τους Αργεντινούς. Σήμερα θα πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι» γράφει και συνεχίζει: «Για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν καθοριστική η συμβολή των G-77 και της Κίνας. Για περισσότερα από 10 χρόνια αυτή η ομάδα χωρών αγωνιζόταν να πετύχει αυτή τη συμφωνία, επιχειρηματολογώντας ότι είναι εφικτή και ζητώντας να μην επαναληφθεί αυτό που γίνεται με τα ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια στην Αργεντινή. Δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι η Αργεντινή μάς άνοιξε τα μάτια και γι' αυτό πιστεύω ότι δικαιούμαστε όλοι να είμαστε περήφανοι σήμερα», αναφέρει η κ. Κίρχνερ, χαιρετίζοντας την απόφαση του ΟΗΕ, την 68/304. «Εκείνοι που ψήφισαν αρνητικά, πρέπει κάποτε να καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε έναν πιο δίκαιο κόσμο στον οποίο πετούν περισσότερα περιστέρια και λιγότεροι γύπες σε όλους τους τομείς. Εναν πιο ισορροπημένο κόσμο, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τις αντιπαραθέσεις» γράφει η Κίρχνερ, απευθυνόμενη στη διεθνή κοινότητα.
Τι λέει η κυβέρνηση
Δικαιολογώντας τη στάση της η ελληνική κυβέρνηση με ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστήριξε ότι «απείχε από την ψηφοφορία για την υιοθέτηση ενός απλού ευχολογίου, χωρίς καμία νομική αξία, που βρίθει ασαφειών και το οποίο κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εσπευσμένα και πρόχειρα. Το ελληνικό δημόσιο χρέος οφείλεται κατά 87% στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους και οι επιδιωκόμενες παραμετρικές αλλαγές πάνω στη βάση του δραστικού κουρέματος και της ριζικής αναδιάρθρωσης που έγινε το 2012, δεν γίνονται με λόγια και διακηρύξεις αλλά με υπεύθυνους και στοχευμένους χειρισμούς και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».              ΠΗΓΗ    Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: