Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

ΓΑΛΛΙΑ : ΕΒΑΛΑΝ ΤΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΣΕ ''ΚΛΟΥΒΙΑ'' ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΧΑΛΟΥΣΑΝ ΤΗΝ....ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ !!!

Την απόφαση την πήρε ο Δήμος, μετά από εισήγηση των εμπόρων της περιοχής: Οι άστεγοι που σύχναζαν στα παγκάκια του εμπορικού κέντρου της Ανγκουλέμ, θεωρήθηκε ότι «χαλούσαν» την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της αγοράς της πόλης.Embedded image permalink
Την παραμονή των Χριστουγέννων λοιπόν, τα παγκάκια της πλατείας της Ανγκουλέμ μπήκαν σε κλουβιά.
«Οι πελάτες μας διαμαρτύρονταν ότι δεν αισθάνονταν ασφαλείς, σε όλα τα καταστήματα η κίνηση έχει πέσει» λέει ο πρόεδρος των εμπόρων της πόλης, Τιερί Κουρμόν, που πρωτοστάτησε για να μπουν κάγγελα στα παγκάκια.
Ο Δήμαρχος της Ανγκουλέμ, Ξαβιέ Μπονφόν, απαντώντας στις αιτιάσεις της σοκαρισμένης γαλλικής κοινής γνώμης, δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι δεν ήθελαν να αποκλείσουν τους άστεγους, αλλά τους αλκοολικούς και πως τα «φυλακισμένα παγκάκια» θα γίνουν καλλιτεχνικά installation. Θα γεμίσουν τα κλουβιά με μεγάλες πέτρες «που ταιριάζουν με τον γεωλογικό και χαρακτήρα της περιοχής». Εξ' άλλου λέει, κλειδώθηκαν μόνο 9 παγκάκια ενώ η συγκεκριμένη πλατεία έχει άλλα 21.
angoulême
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι άστεγοι αντιμετωπίζονται ως απειλή.
Τα μεταλλικά αγκάθια για τους άστεγους στο Λονδίνο
Τον περασμένο Ιούνιο, έξω από πολυτελείς κατοκίες και καταστήματα του Λονδίνου, τοποθετήθηκαν μεγάλα μεταλικά αγκάθια, για να μην μπορούν να ξαπλώσουν ή να κάτσουν οι άστεγοι.
Η εικόνες ήταν σοκαριστικές: Οι άνθρωποι που κοιμούνταν στο δρόμο αντιμετωπίζονταν σαν περιστέρια που βρωμίζουν αυλές και μπαλκόνια. Η βρετανική κοινωνία κινητοποιήθηκε άμεσα, συγκεντρώθηκαν 130.000 υπογραφές και τα μεταλλικά αγκάθια απομακρύνθηκαν.
Αθήνα: Η πλατεία χωρίς παγκάκια, και τα παγκάκια με χερούλια

Στην Αθήνα της κρίσης, όπου ο αριθμός των αστέγων υπολογίζεται σε 11.000 (δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή), δεν έχει συμβεί κάτι τόσο αποτρόπαιο, ωστόσο είναι γεγονός πως η πόλη δεν έχει καλή σχέση με τα παγκάκια της.
Η πλατεία Κοτζιά είναι η πιο αντικοινωνική πλατεία της πόλης, δεν έχει ούτε ένα παγκάκι.
Ο Δήμος Αθηναίων είχε κατηγορηθεί πριν από λίγους μήνες, για τα «χερούλια» που είχαν τοποθετηθεί στα καινούργια παγκάκια της πλατείας Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, τα οποία προφανώς εμποδίζουν και κάποιον να ξαπλώσει για να κοιμηθεί.

Η δημοτική αρχή είχε τότε απαντήσει στις επικρίσεις λέγοντας πως ο δήμος λειτουργεί δομές και ξενώνες για τους άστεγους και πως αυτοί που διαμαρτύρονται είναι οι ίδιοι που πιστεύουν ότι η θέση των αστέγων είναι στα παγκάκια.
Τα παγκάκια- καταφύγια του Βανκούβερ
spring advertising
Στο Βανκούβερ του Καναδά, πάντως, που υπάρχουν και ξενώνες, δυστυχώς όχι για όλους τους άστεγους, επιλεγμένα παγκάκια μετατράπηκαν σε καταφύγια, για τη βροχή και το κρύο.
Τα παγκάκια καταφύγια δεν λύνουν το πρόβλημα, λέει η ΜΚΟ που τα κατασκεύασε. Πέρα από το ότι είναι λίγα μόνο μέσα στην πόλη, δεν καλύπτουν την ανάγκη των άστεγων για ένα ζεστό μέρος για να κοιμηθούν. Μεγαλύτερη αξία, λένε, έχει η συμβολική τους διάσταση, ότι η πόλη αναγνωρίζει το πρόβλημα των αστέγων. Αναγνωρίζει την ευθύνη της απέναντι τους και δεν προσπαθεί να τους κρύψει κάτω από το χαλί.
spring advertising
Την απόφαση την πήρε ο Δήμος, μετά από εισήγηση των εμπόρων της περιοχής: Οι άστεγοι που σύχναζαν στα παγκάκια του εμπορικού κέντρου της Ανγκουλέμ, θεωρήθηκε ότι «χαλούσαν» την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της αγοράς της πόλης. Την παραμονή των Χριστουγέννων λοιπόν, τα παγκάκια της πλατείας της Ανγκουλέμ μπήκαν σε κλουβιά.
Voir l'image sur Twitter
«Οι πελάτες μας διαμαρτύρονταν ότι δεν αισθάνονταν ασφαλείς, σε όλα τα καταστήματα η κίνηση έχει πέσει» λέει ο πρόεδρος των εμπόρων της πόλης, Τιερί Κουρμόν, που πρωτοστάτησε για να μπουν κάγγελα στα παγκάκια. Ο Δήμαρχος της Ανγκουλέμ, Ξαβιέ Μπονφόν, απαντώντας στις αιτιάσεις της σοκαρισμένης γαλλικής κοινής γνώμης, δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι δεν ήθελαν να αποκλείσουν τους άστεγους, αλλά τους αλκοολικούς και πως τα «φυλακισμένα παγκάκια» θα γίνουν καλλιτεχνικά installation. Θα γεμίσουν τα κλουβιά με μεγάλες πέτρες «που ταιριάζουν με τον γεωλογικό και χαρακτήρα της περιοχής». Εξ’ άλλου λέει, κλειδώθηκαν μόνο 9 παγκάκια ενώ η συγκεκριμένη πλατεία έχει άλλα 21.
angoulême
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι άστεγοι αντιμετωπίζονται ως απειλή.
View image on Twitter…μεταλλικά αγκάθια για τους άστεγους στο Λονδίνο

Το άλλο πρόσωπο

Τα παγκάκια- καταφύγια του Βανκούβερ
H πόλη αναγνωρίζει το πρόβλημα των αστέγων. Αναγνωρίζει την ευθύνη της απέναντι τους και δεν προσπαθεί να τους κρύψει κάτω από το χαλ
Στο Βανκούβερ του Καναδά, πάντως, που υπάρχουν και ξενώνες, δυστυχώς όχι για όλους τους άστεγους, επιλεγμένα παγκάκια μετατράπηκαν σε καταφύγια, για

Δεν υπάρχουν σχόλια: