Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ....ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ !!!

Η γερμανική Χριστιανοδημοκρατία (CDU) αρχίζει να συζητά ως «θεωρητικό ενδεχόμενο» τη λύση που είχε προταθεί και παλιότερα για το διπλό νόμισμα στις χώρες της Ευρωζώνης στις οποίες η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να συμβαδίσει με το ισχυρό ευρώ. Το κυβερνητικό κόμμα, υπό την πίεση από τα δεξιά του από το σταθερά ενισχυόμενο κόμμα Afd («Εναλλακτική για τη Γερμανία»), υποχρεώνεται να ανοίξει και πάλι μια συζήτηση που είχε δρομολογηθεί με την κρίση στην Ελλάδα το 2010-2011. 
Και τώρα «το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία σε σχέση με την Ελλάδα μοιάζει με εκείνο του 2010-2011», όπως αναφέρουν στο «Κ» ελληνικές διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, των ΜΜΕ αλλά και των πολιτικών στη Γερμανία μετά το πρόσφατο πάγωμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης - τρόικας στην τελευταία συνάντηση στο Παρίσι (τέλη Νοεμβρίου), καθώς και την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά δύο σχεδόν μήνες (μέσα Δεκεμβρίου). 
Το κλίμα αυτό επαναφέρει τα –ήδη από το 2011 και 2012– «έτοιμα» σενάρια μιας ακραίας όσο και αποφασιστικής διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα που θέλουν τη χώρα εκτός (π.χ., δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» πριν από δύο εβδομάδες) ή περίπου... εκτός από την Ευρωζώνη με το σενάριο κυκλοφορίας δύο νομισμάτων στην Ευρωζώνη, το οποίο είχε καταθέσει τότε ο Γερμανός οικονομολόγος της Deutsche Bank κ. Τόμας Μάγερ. Η αμιγώς... ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία», υπό τον κ. Μπερντ Λούκε, έχει από τον Μάιο του 2014 εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο και ζητά ευθέως όχι απλώς την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά, πρώτα απ΄ όλα, την έξοδο της ίδιας της Γερμανίας από αυτήν. Ωστόσο, και οι θέσεις των Γερμανών βιομηχάνων αρχίζουν να συγκλίνουν σιγά-σιγά με εκείνες των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, βλέποντας οι ίδιοι να χρεώνονται τη «μεταρρυθμιστική ατολμία» όχι απλώς και μόνο της ελληνικής, αλλά της γαλλικής και ιταλικής πολιτικής τάξης. Η ήπια ακόμη επαναφορά ευρωσκεπτικιστικών τάσεων ακόμα και στους πιο υψηλούς οικονομικούς, αλλά και πολιτικούς, κύκλους της Γερμανίας επαναφέρει παράλληλα σενάρια που είχαν αναπτυχθεί πριν από δύο-δυόμισι χρόνια. 
Ένα από αυτά είχε παρουσιάσει τον Μάιο του 2012 (σ.σ.: την επαύριο της ψήφισης του 2ου Μνημονίου, που έφερε το PSI στην Ελλάδα) ο κ. Μάγερ και προέβλεπε την κυκλοφορία ενός επιπλέον νομίσματος στην Ευρωζώνη, αρχής γενομένης στην Ελλάδα, του geuro. Το σενάριο αυτό είχε απασχολήσει τότε έντονα τη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία, την Ελλάδα και γενικότερα την Ε.Ε., μιας και είχε το συγκριτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με εκείνο της πλήρους αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (όπως ζητούσε, π.χ., ένας άλλος διάσημος Γερμανός οικονομολόγος από το οικονομικό think tank του Μονάχου, του Ifo, o κ. Βέρνερ Ζιν), πως τη διατηρούσε σε μια ενδιάμεση ζώνη, από την οποία θα μπορούσε θεωρητικά να επιστρέψει πιο εύκολα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. 


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr
ΠΗΓΗ      capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: