Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΟΡΔΙΟΣ....ΘΕΣΜΟΣ - ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ....ΚΟΒΕΤΑΙ !!!

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πληρώσει το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, αφού χωρίς συμφωνία δεν έχει τα χρήματα για την καταβολή της δόσης. Οι εταίροι της προτείνουν μία συμφωνία να υπογράψει, ώστε να της δοθεί η χρηματοδότηση, που θα της επιτρέψει να πληρώσει το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση απαντά ότι αυτή η συμφωνία είναι ταπεινωτική, αδιέξοδη και μνημονιακή και δεν πρόκειται να την υπογράψει.
Μπροστά σε αυτή την ελληνική άρνηση όλες οι πλευρές των δανειστών, αλλά και παράγοντες όπως η Ουάσιγκτον πιέζουν αφόρητα την Αθήνα να υποχωρήσει. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η πληρωμή του ΔΝΤ δεν είναι δικό της πρόβλημα μόνο, αλλά και των δανειστών, άρα πρέπει και εκείνοι να κάνουν πίσω.
Σε αντίθεση άλλωστε με όσους εκτιμούσαν ότι με ελαφρά τη καρδία οι δανειστές θα αφήσουν την Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών, όλα δείχνουν ότι επικρατεί τεράστια ανησυχία, την οποία η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει στις συζητήσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα πολλοί εκτιμούν ότι θα επικρατήσουν και από τις δύο πλευρές πιο λογικές φωνές και πιθανόν ακόμη και την τελευταία στιγμή θα δοθεί έστω μία μεσοβέζικη λύση, όπως είναι μία ολιγόμηνη παράταση του προγράμματος. Αυτό ίσως να αποφασιστεί λένε στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδας (25 και 26 Ιουνίου) αν όχι νωρίτερα. Θα είναι μία εύσχημη κίνηση των εταίρων για να δοθεί χρόνος και περιθώριο συγκλίσεων στη συνέχεια, με την Ελλάδα να είναι μεν δυσαρεστημένη από την απουσία και πάλι οριστικής λύσης, αλλά αναγκασμένη να αποδεχθεί τη νέα προθεσμία.
Η επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων γίνεται περισσότερο με δημόσιες παρεμβάσεις, που δυναμιτίζουν την υπόθεση των διαπραγματεύσεων, παρά με ουσιαστικές επαφές, αφού φαίνεται να έχει χαθεί και η όποια εμπιστοσύνη υπήρχε.
Η κυβέρνηση πιέζει για πολιτική παρέμβαση των ευρωπαίων ηγετών, ώστε να αρθούν οι διαφωνίες και να αποσυρθούν οι υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών, ειδικά του ΔΝΤ, ωστόσο ούτε η Άνγκελα Μέρκελ, ούτε ο Φρανσουά Ολάντ δείχνουν διατεθειμένοι αυτή την ώρα να ανταποκριθούν στην πρόταση της Αθήνας. Όσο για τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, μετά τα βαριά λόγια που αντάλλαξε με την ελληνική κυβέρνηση: την κατηγόρησε ότι λέει ψέματα όταν τον κατηγορεί πως πρότεινε μείωση συντάξεων και να πάει το ρεύμα της ΔΕΗ στο ΦΠΑ 23%, ενώ η Αθήνα απάντησε μάλλον σκωπτικά ότι χαίρεται που ο κ. Γιούνκερ δεν υιοθετεί τις προτάσεις κάποιων δανειστών, που ήταν γραμμένες στο χαρτί που παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εάν βέβαια διάβασε ποτέ αυτό το χαρτί ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: