Οι Χρυσοι Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας απονεμήθηκαν την
Δευτέρα 21 Μαρτίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε
μια λαμπερή τελετή με έντονο επετειακό χαρακτήρα, η οποία σηματοδότησε
την έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 40 χρόνων του Αθηνοράματος. Τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο:
1. Etrusco, Κέρκυρα
Βαθμολογία 16,5/20 και 2 Χρυσοί Σκούφοι
Σεφ: Έκτορας Μποτρίνι
Κορυφαίο πιάτο: Vento di Levante (τσιγαρέλια με ζωμό καπνιστής χλωροφύλλης, φύλλα nasturium και αγριομάραθο, θράψαλα και κρέμα homemade σαλαμιού)
2. Funky Gourmet, Αθήνα
Βαθμολογία 16,5/20 και 2 Χρυσοί Σκούφοι
Σεφ: Γεωργιάννα Χιλιαδάκη , Νίκος Ρούσσος
Κορυφαίο πιάτο: Σαλιγκάρια, γήινες γεύσεις, με μαύρη τρούφα, μανιτάρια, κριθάρι και φύλλα καπουτσίνου
3. Botrini’s, Αθήνα
Βαθμολογία 16/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Έκτορας Μποτρίνι
Κορυφαίο πιάτο: Λαβράκι passion for bourdeto, αναφορά στην κερκυραϊκή σπεσιαλιτέ, όπου το ζουμερό ψάρι συναντά το passion fruit και συνοδεύεται με coppa και tortelloni από μελάνι σουπιάς
4. Σπονδή, Αθήνα
Βαθμολογία 16/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Άγγελος Λάντος
Κορυφαίο πιάτο: Πάπια από το Challans, με πράσινο μήλο, πικρή σοκολάτα και, ως προοίμιο, ένα ραβιόλι γεμισμένο με φουαγκρά σε κονσομέ της ίδιας
5. Varoulko Seaside, Μικρολίμανο
Βαθμολογία 16/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Λευτέρης Λαζάρου
Κορυφαίο πιάτο: Συκώτι πεσκανδρίτσας με σάλτσα από μέλι και σόγια
6. Bill & Coo, Μύκονος
Βαθμολογία 15,5/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Αθηναγόρας Κωστάκος
Κορυφαίο πιάτο: Μπακαλιάρος φρικασέ sous vide, με καραβίδες, μύδια, μαύρο ρύζι και μαρούλι της θάλασσας
7. CTC, Αθήνα
Βαθμολογία 15,5/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Κορυφαίο πιάτο: Τραγανό ραβιόλι αρνιού σε κρούστα ελιάς, με υφές σελινόριζας
8. F+W By Olivier Campanha, Αθήνα
Βαθμολογία 15,5/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Olivier Campanha
Κορυφαίο πιάτο: Φρέσκες καραβίδες από το Πευκί Ευβοίας με τρεις τρόπους (ψητές / σαν dim sum / ταρτάρ)
9. Matsuhisa Athens, Αττική
Βαθμολογία 15,5/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Βαθμολογία 15,5/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης
Κορυφαίο πιάτο: Καπνιστά μύδια με κουκουνάρι, σπαράγγια και σος παρμεζάνας
11. Tudor Hall, Αθήνα
Βαθμολογία 15,5/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Αλέξανδρος Κοσκινάς , Σωτήρης Ευαγγέλου
Κορυφαίο πιάτο: Φρεσκομαριναρισμένο κοτόπουλο με γιαούρτι, μέλι και θυμάρι στο φούρνο, πουρές πατάτας με λαχανικά
12. Αbovo, Αθήνα
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Μιχάλης Νουρλόγλου
Κορυφαίο πιάτο: Μοσχαρίσιο συκώτι με κυδώνι, miso και λαχανίδα
13. Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης
Κορυφαίο πιάτο: Γαλακτομπούρεκο, παγωτό αμυγδαλωτό, ψητός ανανάς, ζελέ ρούμι Zacapa
15. Calypso, Ελούντα, Κρήτη
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Νίκος Ζαράνης
Κορυφαίο πιάτο: Ταρτάρ από μοσχάρι με παγωτό από αβγά scrambled και μπέικον
16. Διόνυσος, Ελούντα, Κρήτη
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Λορέντζο Σταλόνε
Κορυφαίο πιάτο: Φουαγκρά με μπλε τσιπς και σος miso
17. Hytra, Αθήνα
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Τάσος Μαντής
Κορυφαίο πιάτο: Ορτύκι με σιτάρι ζέας, ωμό κάστανο, φρέσκια ελληνική τρούφα και ξινοτύρι Νάξου
18. Κουκούμαβλος, Φηρά, Σαντορίνη
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Νίκος Πουλιάσης
Κορυφαίο πιάτο: Κρέμα λευκού μπακλαβά, σάλτσα λευκής σοκολάτας με εστραγκόν και λάιμ, σιρόπι από κόκκινα τριαντάφυλλα, σορμπέ μανταρίνι με τσίλι, παγωτό μαύρο σουσάμι
19. Lycabettus Restaurant, Οία, Σαντορίνη
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Στέφανος Κολιμάδης
Κορυφαίο πιάτο: Μανιτάρια μορχέλες με αρακά, αφρό παρμεζάνας και τηγανητό κρόκο με τραγανή κρούστα
20. Matsuhisa Mykonos, Μύκονος
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Nobuyuki Matsuhisa
Κορυφαίο πιάτο: Σολομός με miso και γιαπωνέζικη μουστάρδα (karashi)
21. Ντομάτα, Ν. Χαλκιδικής, Σάνη
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Χρύσανθος Καραμολέγκος
Κορυφαίο πιάτο: Τάρτα λάιμ, παγωτό από φρέσκο κουρκουμά, λέμονγκρας, τζίντζερ και μέλι.
22. Old Mill, Ελούντα, Κρήτη
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Αντώνης Πετρέλης
Κορυφαίο πιάτο: Φιλετάκια ορτυκιού με κρούστα από φιστίκι Αιγίνης, κροκέτες ρυζιού και κρεμμύδι τουρσί γεμιστό με μαρμελάδα ελιάς
23. Premiere, Αθήνα
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Jean-charles Metayer
Κορυφαίο πιάτο: Καπνιστός «μαύρος μπακαλιάρος» με μελάνι σουπιάς, αφρός πατάτας αρωματισμένος με βανίλια και ζελέ παντζαριού
24. Water restaurant, Ν. Χαλκιδικής, Σάνη
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Γιάννης Παρίκος
Κορυφαίο πιάτο: Φουαγκρά σοτέ με ροδάκινα, κρέμα λεμονιού, περγαμόντο και λουίζα
Τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας:
Βαθμολογία 14,5/20
1. Etrusco, Κέρκυρα
Βαθμολογία 16,5/20 και 2 Χρυσοί Σκούφοι
Σεφ: Έκτορας Μποτρίνι
Κορυφαίο πιάτο: Vento di Levante (τσιγαρέλια με ζωμό καπνιστής χλωροφύλλης, φύλλα nasturium και αγριομάραθο, θράψαλα και κρέμα homemade σαλαμιού)
2. Funky Gourmet, Αθήνα
Βαθμολογία 16,5/20 και 2 Χρυσοί Σκούφοι
Σεφ: Γεωργιάννα Χιλιαδάκη , Νίκος Ρούσσος
Κορυφαίο πιάτο: Σαλιγκάρια, γήινες γεύσεις, με μαύρη τρούφα, μανιτάρια, κριθάρι και φύλλα καπουτσίνου
3. Botrini’s, Αθήνα
Βαθμολογία 16/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Έκτορας Μποτρίνι
Κορυφαίο πιάτο: Λαβράκι passion for bourdeto, αναφορά στην κερκυραϊκή σπεσιαλιτέ, όπου το ζουμερό ψάρι συναντά το passion fruit και συνοδεύεται με coppa και tortelloni από μελάνι σουπιάς
4. Σπονδή, Αθήνα
Βαθμολογία 16/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Άγγελος Λάντος
Κορυφαίο πιάτο: Πάπια από το Challans, με πράσινο μήλο, πικρή σοκολάτα και, ως προοίμιο, ένα ραβιόλι γεμισμένο με φουαγκρά σε κονσομέ της ίδιας
5. Varoulko Seaside, Μικρολίμανο
Βαθμολογία 16/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Λευτέρης Λαζάρου
Κορυφαίο πιάτο: Συκώτι πεσκανδρίτσας με σάλτσα από μέλι και σόγια
6. Bill & Coo, Μύκονος
Βαθμολογία 15,5/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Αθηναγόρας Κωστάκος
Κορυφαίο πιάτο: Μπακαλιάρος φρικασέ sous vide, με καραβίδες, μύδια, μαύρο ρύζι και μαρούλι της θάλασσας
7. CTC, Αθήνα
Βαθμολογία 15,5/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Κορυφαίο πιάτο: Τραγανό ραβιόλι αρνιού σε κρούστα ελιάς, με υφές σελινόριζας
8. F+W By Olivier Campanha, Αθήνα
Βαθμολογία 15,5/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Olivier Campanha
Κορυφαίο πιάτο: Φρέσκες καραβίδες από το Πευκί Ευβοίας με τρεις τρόπους (ψητές / σαν dim sum / ταρτάρ)
9. Matsuhisa Athens, Αττική
Βαθμολογία 15,5/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Ιδιοκτήτες: Νίκος Ιωαννίδης , Τάσος Ιωαννίδης
Σεφ: Nobuyuki Matsuhisa
Σεφ: Nobuyuki Matsuhisa
Κορυφαίο πιάτο: Pork belly anticucho (μαριναρισμένοι κύβοι πανσέτας σε σουβλάκι, με αφρό κόλιανδρου και λάιμ)
10. Squirrel, Ν. Χαλκιδικής, ΝικήτηΒαθμολογία 15,5/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης
Κορυφαίο πιάτο: Καπνιστά μύδια με κουκουνάρι, σπαράγγια και σος παρμεζάνας
11. Tudor Hall, Αθήνα
Βαθμολογία 15,5/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Αλέξανδρος Κοσκινάς , Σωτήρης Ευαγγέλου
Κορυφαίο πιάτο: Φρεσκομαριναρισμένο κοτόπουλο με γιαούρτι, μέλι και θυμάρι στο φούρνο, πουρές πατάτας με λαχανικά
12. Αbovo, Αθήνα
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Μιχάλης Νουρλόγλου
Κορυφαίο πιάτο: Μοσχαρίσιο συκώτι με κυδώνι, miso και λαχανίδα
13. Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Απόστολος Αλτάνης
Κορυφαίο πιάτο: Ριζότο φασιανού με φουαγκρά και κυδώνι, σος μαρσάλα
14. Apocalypsis, Γροίκος, ΠάτμοςΒαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης
Κορυφαίο πιάτο: Γαλακτομπούρεκο, παγωτό αμυγδαλωτό, ψητός ανανάς, ζελέ ρούμι Zacapa
15. Calypso, Ελούντα, Κρήτη
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Νίκος Ζαράνης
Κορυφαίο πιάτο: Ταρτάρ από μοσχάρι με παγωτό από αβγά scrambled και μπέικον
16. Διόνυσος, Ελούντα, Κρήτη
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Λορέντζο Σταλόνε
Κορυφαίο πιάτο: Φουαγκρά με μπλε τσιπς και σος miso
17. Hytra, Αθήνα
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Τάσος Μαντής
Κορυφαίο πιάτο: Ορτύκι με σιτάρι ζέας, ωμό κάστανο, φρέσκια ελληνική τρούφα και ξινοτύρι Νάξου
18. Κουκούμαβλος, Φηρά, Σαντορίνη
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Νίκος Πουλιάσης
Κορυφαίο πιάτο: Κρέμα λευκού μπακλαβά, σάλτσα λευκής σοκολάτας με εστραγκόν και λάιμ, σιρόπι από κόκκινα τριαντάφυλλα, σορμπέ μανταρίνι με τσίλι, παγωτό μαύρο σουσάμι
19. Lycabettus Restaurant, Οία, Σαντορίνη
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Στέφανος Κολιμάδης
Κορυφαίο πιάτο: Μανιτάρια μορχέλες με αρακά, αφρό παρμεζάνας και τηγανητό κρόκο με τραγανή κρούστα
20. Matsuhisa Mykonos, Μύκονος
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Nobuyuki Matsuhisa
Κορυφαίο πιάτο: Σολομός με miso και γιαπωνέζικη μουστάρδα (karashi)
21. Ντομάτα, Ν. Χαλκιδικής, Σάνη
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Χρύσανθος Καραμολέγκος
Κορυφαίο πιάτο: Τάρτα λάιμ, παγωτό από φρέσκο κουρκουμά, λέμονγκρας, τζίντζερ και μέλι.
22. Old Mill, Ελούντα, Κρήτη
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Αντώνης Πετρέλης
Κορυφαίο πιάτο: Φιλετάκια ορτυκιού με κρούστα από φιστίκι Αιγίνης, κροκέτες ρυζιού και κρεμμύδι τουρσί γεμιστό με μαρμελάδα ελιάς
23. Premiere, Αθήνα
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Jean-charles Metayer
Κορυφαίο πιάτο: Καπνιστός «μαύρος μπακαλιάρος» με μελάνι σουπιάς, αφρός πατάτας αρωματισμένος με βανίλια και ζελέ παντζαριού
24. Water restaurant, Ν. Χαλκιδικής, Σάνη
Βαθμολογία 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος
Σεφ: Γιάννης Παρίκος
Κορυφαίο πιάτο: Φουαγκρά σοτέ με ροδάκινα, κρέμα λεμονιού, περγαμόντο και λουίζα
Τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας:
Βαθμολογία 14,5/20
- Aleria, Αθήνα
- Βασίλαινας, Αθήνα
- Ferryman, Ελούντα, Κρήτη
- Grace, Ημεροβίγλι, Σαντορίνη
- Kοντοσώρος, Ν. Φλώρινας, Ξινό νερό
- Μαυρίκος, Λίνδος, Ρόδος
- Milos Estiatorio, Αττική
- Παπαϊωάννου, Πειραιάς
- Σελήνη, Πύργος, Σαντορίνη
- Τηλέμαχος barbeque Club, Κηφισιά
- Xatseria, Κρήτη, Γούβες
- Αθήρι, Αττική
- Αλέξης, Ν. Χαλκιδικής, Σάνη
- Alfredo’s Garden, Θεσσαλονίκη
- Ark, Αττική, Γλυφάδα
- Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο
- Clochard, Θεσσαλονίκη
- Elia’s Restaurant, Σκιάθος
- 6 Κλειδιά, Ν. Μαγνησίας, Θεσσαλία
- Erimitis, Παξοί
- Θωμάς, Ν. Φλώρινας, Σκλήθρο
- Ιώδιο, Αττική
- Kastri Bistro, Αττική
- Το Κόκκινο Ποδήλατο, Σαντορίνη
- Ο Κρητικός, Αττική
- Η Μαριγούλα, Πολύγυρος, Ν. Χαλκιδικής
- Μαρίνα, Ποτίδαια, Ν. Χαλκιδικής
- Mylos, Σαντορίνη
- Ναουμίδης, Ν.Φλώρινας, Αγ. Παντελεήμονας
- On the Verandah, Σπέτσες
- Η πλατεία της Ανθούλας, Ν. Χαλκιδικής, Κρυοπηγή
- Τάσος, Καλαμαριά, Αν. Θεσσαλονίκη
- Taverna, Πύλος, Πελοπόννησος
- Τηλέμαχος Art Grill, Αττική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου