Επιπλέον, με άλλες τροπολογίες αλλάζουν οι διατάξεις για τον «κόφτη» και πολλά άλλα προαπαιτούμενα που είχαν ψηφιστεί πριν 10-20 μέρες, με δύο νομοσχέδια 10.000 σελίδων συνολικά.
Συγκεκριμένα οι αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση χθες βράδυ προς ψήφιση προβλέπουν:
Μισθολόγια Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 θα έχουν βρεθεί τα συγκεκριμένα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν το «πάγωμα» για την διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2017, αλλιώς οι αυξήσεις δεν θα δοθούν.
Δάνεια: Τόσο στα «κόκκινα» όσο, κυρίως, στα ενήμερα «πράσινα» δάνεια, η κυβέρνηση ανοίγει «παράθυρο» εξαιρέσεων στην γενική απαγόρευση στα funds να αυξάνουν το επιτοκιακό περιθώριο που πλήρωνε ο δανειολήπτης στην τράπεζά του. Αυτή η εξαίρεση στοχεύει περιπτώσεις κυρίως μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, των οποίων οι συμβάσεις περιέχουν ήδη όρους που καθορίζουν συγκεκριμένους δείκτες για την αυξομείωση του περιθωρίου (π.χ σύνολο δανείων προς λειτουργικά αποτελέσματα).
ΕΝΦΙΑ Αυξάνεται αναδρομικά ο φόρος από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ( ΑΕΕΑΠ).
«Κόφτης» δαπανών Το ποσό των προτεινόμενων μέτρων θα ορίζεται σε καθαρή βάση και όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Περιγράφεται επίσης και ο μαθηματικός τύπος βάσει των οποίου μπορούν να μειωθούν τα ανώτατα όρια εκτέλεσης των δαπανών γενικής κυβέρνησης, με εξαίρεση προνοιακά επιδόματα (όχι όμως μισθούς και συντάξεις).
Φυσικές καταστροφές: ο μηχανισμός θα απενεργοποιείται μόνον κατόπιν συμφωνίας, και όχι απλώς «διαβούλευσης» με τους θεσμούς. όπως ισχύει σήμερα.
Διευκολύνσεις στα Funds Καταργείται η υποχρέωση των ξένων εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και παροχής πιστώσεων να καταθέτουν σε μετρητά το μετοχικό τους κεφάλαιο (4,5 εκατ. ευρώ) στις ελληνικές τράπεζες όταν διευρύνουν την δραστηριότητα τους στην δανειοδότηση δανειοληπτών. Η υποχρέωση θα ισχύει μόνο για τις ελληνικές εταιρείες, ενώ οι εταιρείες με έδρα χώρα του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου θα μπορούν να το καταβάλουν σε οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα κράτους μέλους του ΕΟΧ. Επίσης εναρμονίζεται το θεσμικό πλαίσιο των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις με εκείνο των Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, ενώ θεσμοθετείται η αναλογική επιβολή προστίμων σε περίπτωση παραβίασης.
ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 αντί του Νοεμβρίου ορίζεται ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Τα χρονοδιαγράμματα γίνονται πιο πιεστικά καθώς η ΔΕΗ θα πρέπει να προκηρύξει διαγωνισμό σε 4 μήνες μετά την γενική συνέλευση του Ιουνίου. Δεν υπάρχει ωστόσο ρητή αναφορά στις τροπολογίες ότι αν δεν ευοδωθεί το ισοδύναμο ελληνικό σχέδιο, τότε θα επανέλθει το σενάριο της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Επισημαίνεται μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση πως «ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ υλοποιείται ως εναλλακτικό, προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σχέδιο», καθώς με την κίνηση αυτή «διασφαλίζονται ισοδύναμα αποτελέσματα ως προς τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές επενδύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».
ΕΚΑΣ
Σύμφωνα με τις νέες τροπολογίες που κατατέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα αρχίσει από την 1η Ιουνίου για περίπου 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Τι πρόκειται να ισχύσει:
– για το 2016 έως και το 2017 ανέρχεται σε 570 εκατ. ευρώ., από το 2016 έως και το 2018 σε 808 εκατ. ευρώ και από το 2016 έως και το 2019 (όταν οριστικά καταργείται) σε 853 εκατ. Ευρώ.Είναι εμφανές ότι το 2017 θα γίνει η μεγάλη σφαγή των δικαιούχων του επιδόματος (περίπου 200.000 θα χάσουν το επίδομα) καθώς έχει προβλεφθεί εξοικονόμηση 401 εκατ. ευρώ.
Με τα νέα αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια αποκλείονται από το ΕΚΑΣ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις μεταξύ 664-766 ευρώ/μήνα.
Για παράδειγμα συνταξιούχος που υπερβαίνει το εισοδηματικό πλαφόν και ελάμβανε ΕΚΑΣ 115 ευρώ από τον Ιούνιο θα χάσει ετησίως 1380 ευρώ . Δηλαδή δύο συντάξεις των 668 ευρώ .
Η τροπολογία αλλάζει επί τα χείρω τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ των αυτοαπασχολούμενων απομειώνοντας την βάση υπολογισμού από το 75% των συντάξιμων αποδοχών στο 60%. Για τον υπολογισμό του νέου «ψαλιδισμένου» έως και 15% εφάπαξ λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές που καταβλήθηκαν κατά την τελευταία 5ετία έως τις 31.12.2013.
Χαμένοι θα βγουν και όσοι συνταξιούχοι του δημοσίου εισέπρατταν οικογενειακά επιδόματα καθώς η τροπολογία αναφέρει ότι δε θα εφαρμοστούν οι διατάξεις για τις οικογενειακές παροχές στο Δημόσιο, σε όσους λάβουν σύνταξη με βάση το νέο ασφαλιστικό.
Περικοπές κατά 60% της σύνταξης προβλέπονται και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που εργάζονται .
Επίσης καταργούνται ειδικοί πόροι Ταμείων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου