Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα δεν σημειώνει βελτίωση, ιδίως για τους καταναλωτές και τους κλάδους των υπηρεσιών.
Λιτότητα, φόροι και αβεβαιότητα
Η νέα δημοσιονομική λιτότητα και η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ εκτιμά ότι θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στο δεύτερο εξάμηνο, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση στις τουριστικές ροές σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια και με την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit, τονίζει η Citi.
Όπως επισημαίνει «εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,2% το 2016» και προσθέτει ότι τόσο η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο όσο και οι νέες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα επαναφέρουν την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.
Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει αμφίβολη, η Citi εκτιμά ότι ο κίνδυνος για Grexit μέσα στα επόμενα ένα έως τρία χρόνια αυξάνεται και πάλι.
Υποβάθμιση και εκτίναξη πληθωρισμού
Η έκθεση, βλέπει την Ελλάδα να υποβαθμίζεται και πάλι στην κατηγορία junk από την S&P και την Moody’s μέσα στα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, ενώ εκτιμά ότι η ύφεση το 2017 θα βρεθεί στο 3,1% και το 2018 θα εκτιναχθεί στο 7,1%, όπως και στην προηγούμενη εκτίμησή της.
Παράλληλα, αναμένει εκτίναξη του πληθωρισμού από τον αποπληθωρισμό του 1,1% του 2015 σε 10,1% το 2017 και στο +46% το 2018, στο πλαίσιο του σεναρίου του Grexit.
Τέλος, σχετικά με το χρέος, αναμένει αύξησή του στο 205% του ΑΕΠ και στο 221% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, αντίστοιχα. ThePressProject
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου